«Red Alert» μέχρι τον Σεπτέμβριο: Οι πυρκαγιές είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας

Κανένας εφησυχασμός στον κρατικό μηχανισμό και στην κυβέρνηση – Όλο το κράτος σε red alert για τις πυρκαγιές μέχρι τον Σεπτέμβριο

«Red Alert» μέχρι τον Σεπτέμβριο: Οι πυρκαγιές είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας
4'

Από τις 17 Ιουλίου μέχρι και σήμερα η χώρα καίγεται απ’ άκρη σε άκρη με ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες και με τον τραγικό απολογισμό των 5 νεκρών συμπολιτών μας. Κανείς ακόμα δεν έχει καταφέρει να ξεδιαλύνει με σιγουριά αν τελικά φταίει η κλιματική κρίση ή αν φταίνε οι εμπρηστές ή αν δεχόμαστε κάποια ασύμμετρη απειλή.

Αν δεν επαρκούν ή όχι τα εναέρια και τα επίγεια μέσα πυρόσβεσης. Το σίγουρο είναι ότι οι φονικές πυρκαγιές που τα τελευταία χρόνια χτυπούν ανελέητα την χώρα μας, απειλούν ξεκάθαρα την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας και την επιβίωση του Ελληνικού κράτους.

Τα όσα βιώνουμε τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν την Νο1 απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας μας και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως ένα ζήτημα τρέχουσας πολιτικής.

Με ταχύτατους ρυθμούς θα πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι για την προστασία και τη διαχείριση των δασών με απόλυτη αυστηρότητα και οι παραβάτες, όποιοι και εάν είναι αυτοί, να αντιμετωπίζονται με ακριβώς τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται όσοι παραβιάζουν τους νόμους περί εθνικής ασφαλείας. Είναι επιτακτική ανάγκη σε αυτή την μάχη να εμπλακούν όλες οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, ακόμα και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Είναι κάτι που άφησε να εννοηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

«Ο πέλεκυς της δικαιοσύνης θα είναι αμείλικτος απέναντι σε αυτούς που πιστεύουν ότι μπορεί να ξεφύγουν θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και καταστρέφοντας τον πολύτιμο φυσικό πλούτο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρέπει σαφέστατα να δημιουργήσουμε ένα θεσμό διαχείρισης των μέτρων προστασίας από την κλιματική αλλαγή και να σχεδιάσουμε μακροπρόθεσμα ‘όχι μόνο την πυρόσβεση αλλά και την πυροπροστασία και την διαχείριση της γης από τους φορείς της πρωτογενούς παράγωγής τους οποίους έχουμε απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια. Οι πυρκαγιές δεν είναι ένα ζήτημα προσωρινής διαχείρισης μιας αντιπυρικής περιόδου.

Το πλαίσιο το περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας: «Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό της για τις δασικές πυρκαγιές αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει το κράτος οτι ήταν απών. Υπήρχαν πυροσβέστες και εναέρια μέσα. Αλλά πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και να μάθουμε από τους καλύτερους και διαρκώς να βελτιωνόμαστε και να μην αρκεστούμε στην πρόοδο που έχουμε πετύχει».

Όπως τόνισε «αυτή είναι η υποχρέωση που έχουμε αναλάβει από τον ελληνικό λαό» ενώ σημείωσε ότι «έχουμε αρκετούς πόρους γι' αυτή την προσπάθεια. Δεν αναφέρομαι μόνο στην ενίσχυση των εναέριων μέσων αλλά πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στο τι κάνουμε τον χειμώνα με τα δάση μας. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προστατεύσουμε τα δάση όχι το καλοκαίρι αλλά τις εποχές που δεν κινδυνεύουν από τις μεγάλες φωτιές».

Σε red alert μέχρι τον Σεπτέμβριο

Πάνω σε αυτό τον καμβά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εντολή που έχει δώσει προς όλες τις κατευθύνσεις είναι να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός στον κρατικό μηχανισμό και στην κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο. Κανείς δεν πρόκειται για κανέναν λόγο να φύγει από το πόστο του αν δεν ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση σε όλα τα μέτωπα. Ο απολογισμός θα γίνει στο τέλος. Μέχρι τότε όπως λένε και οι επιτελείς του Μαξίμου δεν έχουν κανένα νόημα τα πολλά λόγια.

Σε αυξημένη εγρήγορση λοιπόν θα βρίσκονται το Μέγαρο Μαξίμου και τα υπουργεία που χειρίζονται εθνικές κρίσεις το επόμενο διάστημα και μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Ο πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να αφήσει κανένα από τα επιτελικά στελέχη που ασχολούνται με τις πυρκαγιές να χαλαρώσει ή να πάει διακοπές, αφού ο συναγερμός παραμένει για όλο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. «Δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό», ακούστηκε στον πρωινό καφέ με σκοπό να μην υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο χαλάρωσης.

Παράλληλα, χαρακτηριστική είναι η επαγρύπνηση που δείχνει το κυβερνητικό επιτελείο με προεξάρχοντα τον Χρήστο Τριαντόπουλο, υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, για τις αποζημιώσεις που θα πρέπει να δοθούν στους ιδιοκτήτες, τα σπίτια των οποίων υπέστησαν ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ήδη με αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις με τα συναρμόδια υπουργεία έχουν ήδη καταχωρηθεί οι ζημιές και επισπεύδονται οι αποζημιώσεις των δικαιούχων.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή