Μαριάννα Βαρδινογιάννη: «Προσπάθησα να κάνω τη διαφορά στις ζωές των άλλων»
Το βραβείο «Νέλσον Μαντέλα» δόθηκε στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη το 2020 και ήταν ταυτόχρονα μια σπουδαία διάκριση για την Ελλάδα. Απονέμεται από τον ΟΗΕ κάθε πέντε χρόνια σε προσωπικότητες, για την εξαιρετική συμβολή τους στα Ηνωμένα Έθνη. Μέχρι σήμερα, το έχουν λάβει η Dr. Helena Ndume από τη Ναμίμπια, ο Πορτογάλος Jorge Fernando Branco Sampaio, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη και ο Dr. Morissanda Kouyaté από τη Γουινέα.
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε αφιερώσει όλη της τη ζωή στους πιο ευάλωτους και ειδικά στα παιδιά: τα παιδιά που πλήττονται από βία, τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, τα προσφυγόπουλα και φυσικά τα παιδιά που δίνουν μάχη με τον παιδικό καρκίνο. Υπερασπίστηκε το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και την υγεία, στο Βελιγράδι, τη Βηθλεέμ, τη Γάζα, με γνώμονα την πεποίθηση, ότι η εκπαίδευση είναι «το πιο ισχυρό όπλο (...) για να αλλάξεις τον κόσμο», όπως λέει μια από τις πιο γνωστές φράσεις του Μαντέλα.
Υπάρχουν πολλοί λίγοι άνθρωποι στον κόσμο, οι οποίοι γνωρίζουν πώς να φέρουν σε επαφή την κοινωνία των πολιτών, καλλιτέχνες, ειδικούς, κοινωνικούς φορείς και κυβερνήσεις και αυτήν ακριβώς την ικανότητα και το αποτελεσματικό της έργο έκανε τη διαφορά, όπως έχει επισημάνει η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay. Η απονομή του βραβείου Νέλσον Μαντέλα έγινε στις 20 Ιουλίου 2020 παρουσία του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Tijjani Muhammad-Bande και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres στο πλαίσιο ανεπίσημης συνάντησης της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Nelson Mandela. Καθώς τότε, ο κόσμος ήταν ακόμα υπό την απειλή της πανδημίας του κορονοϊού, η απονομή έγινε διαδικτυακά και δύο χρόνια μετά, στις 18 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα η τελετή, στην Αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.
«Προσπάθησα να κάνω τη διαφορά στις ζωές των άλλων»
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη παρέλαβε το σπουδαίο αυτό βραβείο με μεγάλη συγκίνηση, αλλά και ταπεινότητα σημειώνοντας πως ανήκει στα χιλιάδες παιδιά με καρκίνο που έχουν κερδίσει τον αγώνα για ζωή:
«Αυτή η εξαιρετικά σημαντική διάκριση αποτελεί αναγνώριση του αγώνα μου κατά του παιδικού καρκίνου και του έργου του Ιδρύματός μου για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εκπαίδευση και την κοινωνία. Πραγματική τιμή για μένα, αλλά και για την πατρίδα μου, την Ελλάδα, και τον ελληνικό λαό, που στήριξαν το έργο και τις ανθρωπιστικές μου προσπάθειες. Αυτό το βραβείο ανήκει στα χιλιάδες παιδιά που έγιναν η πηγή δύναμής μας σε όλους τους αγώνες μας ενάντια στον παιδικό καρκίνο για περισσότερα από 30 χρόνια. Παιδιά από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο, την Αφρική και όχι μόνο, είναι οι καθημερινοί μας ήρωες. Στα 35 χρόνια δράσης μου προσπάθησα πάντα να προσφέρω υπηρεσία στην ανθρωπότητα, να "κάνω τη διαφορά στις ζωές των άλλων", όπως είπε ο Mandela στα σοφά του λόγια. Ο Nelson Mandela άλλαξε την ανθρώπινη ιστορία, άλλαξε την ανθρώπινη νοοτροπία και τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Η δύναμη της ψυχής του, τα οράματά του και οι αξίες του ας καθοδηγήσουν τα βήματά μας. Το οφείλουμε στη μνήμη αυτού του μεγάλου υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το οφείλουμε όμως και στα παιδιά μας, στον πολιτισμό μας, στους συνανθρώπους μας και στην ίδια τη ζωή» είχε αναφέρει, συγκινημένη κατά την τελετή.
Λίγο καιρό πριν η Μαριάννα Βαρδινογιάννη φύγει από τη ζωή, η UNESCO τίμησε τα 25 χρόνια προσφοράς της ως Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως σε μια εμβληματική εκδήλωση στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι. Η τιμητική τελετή πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Διευθύντριας του Οργανισμού Audrey Azoulay, στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο της UNESCO.