Γιγαντώνεται το «κίνημα της πετσέτας»: Η πρώτη νίκη και τι ορίζει ο νόμος για τις παραλίες (vid)
Διαστάσεις λαμβάνει το «κίνημα της πετσέτας» καθώς αλυσιδωτές αντιδράσεις έχουν προκληθεί από την Κίνηση Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες, η οποία ξεκίνησε από την Πάρο και έχει εξαπλωθεί και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων.
Μετά την εισαγγελική παρέμβαση του Αρείου Πάγου, πολίτες καταγγέλλουν ότι ιδιοκτήτες beach bar τούς απαγορεύουν να βάλουν πετσέτες ακόμα και στο τμήμα της παραλίας που δεν τους έχει παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση, ενώ εμφανίζονται μέχρι και σωματοφύλακες που κάνουν bullying στους πολίτες.
Φαίνεται όμως ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις με την εισαγγελική παρέμβαση άρχισε να αλλάζει η εικόνα.
Σύμφωνα με τη σελίδα «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες | Save Paros Beaches», στο Facebook, η μισή παραλία στη Μικρή Σάντα Μαρία στην Πάρο είναι πλέον προσβάσιμη. Ομπρέλες και ξαπλώστρες έχουν ξηλωθεί και το κίνημα πανηγυρίζει την πρώτη του νίκη.
Αναλογες κινήσεις σε Νάξο - Σέριφο
Στο μεταξύ, το παράδειγμα των κατοίκων της Πάρου, οι οποίοι διαδηλώνουν σε παράνομα κατειλημμένες ακτές βρίσκει ολοένα και περισσότερους μιμητές σε αρκετές νησιωτικές περιοχές της χώρας. Τελευταίο παράδειγμα η Νάξος, όπου μέσα σε ελάχιστες ημέρες έγινε μια πρώτη καταγραφή από τους πολίτες, των παρανομιών και ετοιμάζεται φάκελος για να σταλεί στον εισαγγελέα. Μάλιστα δημιούργησαν προφίλ στο Facebook με τίτλο «Σώστε τις παραλίες της Νάξου», με την ομάδα να συγκεντρώνει περισσότερα από 3.700 μέλη σε ελάχιστο χρόνο. Η κίνηση πολιτών έχει καταγράψει με drone τις βασικές παραλίες του νησιού με σκοπό να συγκριθούν με τις αποφάσεις παραχώρησης και να αποκαλυφθούν οι παρανομίες.
Η Ελένη Ανδριανοπούλου, μέλος της κίνησης πολιτών Νάξου, επεσήμανε: «Έχουμε μαζέψει όλο αυτό το υλικό μέσα σε αυτές τις δύο εβδομάδες, έχουμε κάνει την τεκμηρίωσή μας, έχουμε κάνει αυτή την ανοιχτή επιστολή με πάνω από 1.500 υπογραφές κατοίκων της Νάξου και αυτή την εβδομάδα θα καταθέσουμε στην εισαγγελία πρωτοδικών Νάξου και την εισαγγελία εφετών Σύρου και θα ζητήσουμε την άμεση επέμβασή τους».
Ανάλογες κινήσεις γίνονται και σε άλλους νησιωτικούς προορισμούς, όπως η Σέριφος με την πρόσφατη καταγγελία του δημάρχου Κωνσταντίνου Ρεβίνθη, για τη συνέχιση της λειτουργίας επιχείρησης στην παραλία Γάνεμα, παρότι αυτή έχει σφραγιστεί. Ουσιαστικά λοιπόν, οι πολίτες αντικαθιστούν τις απούσες ελεγκτικές αρχές.
Τι ορίζει ο νόμος
Τι προβλέπει όμως ο νόμος; Αυτός, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, ορίζει πως μπορεί να παραχωρηθεί σε έναν ή πολλούς ιδιώτες το 50% μίας παραλίας που, σε κάθε περίπτωση, η έκταση αυτή δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 500 τ.μ.
Από αυτόν τον χώρο που θα παραχωρηθεί, η αξιοποίηση από τον ιδιώτη δεν μπορεί να ξεπερνά το 60% του συνόλου, καθώς όποιος δραστηριοποιείται στην ακτή, θα πρέπει να αφήσει χώρο γύρω και ανάμεσα από τις ξαπλώστρες προκειμένου να μπορούν οι λουόμενοι να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα.
Θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει ελεύθερη ζώνη και ακώλυτη πρόσβαση κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα, τουλάχιστον 5 μέτρα από την ακτογραμμή, ενώ σε διαδοχικές μισθώσεις θα πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ των επιχειρήσεων.
Σημειώνεται ότι προβλέπεται υποχρεωτικά ελεύθερη πρόσβαση στην ακτή για όλους, αν η μόνη δίοδος στην παραλία είναι μέσω των εγκαταστάσεων των ιδιωτών.
Αν δηλαδή ένα ξενοδοχείο ή ένα κάμπινγκ έχει καταλάβει ολόκληρη την ακτή και δεν υπάρχει άλλος τρόπος εισόδου στην παραλία, τότε οι ιδιώτες υποχρεούνται να παραχωρήσουν τις εγκαταστάσεις τους προκειμένου όποιος θέλει να μπορεί να φτάσει στη θάλασσα.
Εξοργιστικές καταγγελίες
Μετά την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου που ζήτησε διενέργεια έρευνας για την εφαρμογή της νομοθεσίας και την «βροχή» των καταγγελιών, έρχεται και κυβερνητική παρέμβαση.
Δε θα χαριστούμε σε κανέναν δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, που έδωσε εντολή για αύξηση των ελέγχων στις παραλίες, ενώ ήδη στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις στη μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου και προχωρούν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης τριών επιχειρήσεων.
«Σε συνεργασία με τις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες, οι σχετικοί έλεγχοι να ενταθούν με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες για τους παραβάτες. Ας γνωρίζουν όσοι δε σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων, ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν», σημείωσε ο υπουργός.
«Εκτός ελέγχου»
Τα μέλη της Κίνησης Πολιτών για ελεύθερες παραλίες έκαναν έρευνα στις συμβάσεις παραχωρήσεων των παραλιών και με αεροφωτογραφίες διαπίστωσαν, όπως λένε, πως η κατάσταση έχει ξεφύγει, σύμφωνα με το MEGA.
Πάνω από 20 παραλίες της Πάρου φαίνεται να έχουν καταληφθεί εξ ολοκλήρου από ξαπλώστρες που φθάνουν μπροστά στο κύμα, με τις τιμές να ξεπερνούν τα 100 ευρώ.
«Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας, διώχνουν τον κόσμο, του λένε πήγαινε αλλού», λένε μέλη του κινήματος.
Αρμόδια για τις παραβάσεις είναι η Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου αναφέρει ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, διευκρινίζοντας πως υποχρέωση του δήμου είναι η αυτοψία και αυτό έχει ήδη γίνει.
«Εμείς έχουμε κάνει αυτοψία σε όλες τις παραλίες που είναι οργανωμένες. Στις περισσότερες παραλίες που κάναμε αυτοψία υπήρχε παρανομία σε κάποια μέτρα. Η αρμόδια υπηρεσία βρίσκεται Σύρο με πάρα πολύ λίγο κόσμο για όλες τις Κυκλάδες».
Σχετικές ειδήσεις
- Η πρώτη «νίκη» για το «Κίνημα της Πετσέτας»: Έφυγαν οι ξαπλώστρες από τη Μικρή Σάντα Μαρία στην Πάρο
- Τσουνάμι φέρνει το «κίνημα της πετσέτας»! Οι κάτοικοι στις Κυκλάδες ξεσηκώνονται για τις παρανομίες
- Η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά και το κίνημα κατά της ξαπλώστρας στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων