Χανιά: Οι 30 εγκυμονούσες γυναίκες που εκμεταλλευόταν το κύκλωμα ζούσαν σε σπίτια - τρώγλες

Σε σπίτια τρώγλες ζούσαν οι 30 γυναίκες που εκμεταλλευόταν το κύκλωμα εμπορίας με τα βρέφη στα Χανιά. Σοκάρουν οι πληροφορίες για τις γυναίκες που χρησιμοποιήθηκαν ως δότριες ωαρίων και ως παρένθετες μητέρες
2'

Σοκάρουν οι πληροφορίες που έρχονται στο φως για τις 30 γυναίκες που εκμεταλλευόταν το κύκλωμα και λειτουργούσαν ως παρένθετες μητέρες.

Σύμφωνα με το cretalive.gr τουλάχιστον 30 νεαρές γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης -κάποιες με την κοιλιά στο στόμα- «ξετρύπωσαν» από σπίτια-τρώγλες οι αστυνομικοί του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης.

Πρόκειται για γυναίκες από την Μολδαβία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, γυναίκες που δεν είχαν ούτε να ζήσουν στα χωριά τους, και που χρησιμοποιήθηκαν στεγνά, σύμφωνα με την αστυνομία, από το κύκλωμα του μεγαλογιατρού ως δότριες ωαρίων και στην συνέχεια ως παρένθετες μητέρες. Γυναίκες που βρίσκονταν υπό επιτήρηση και τους επιτρεπόταν να βγουν μόνο για σούπερ-μάρκετ και για ιατρικές εξετάσεις στο …φημισμένο Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Στο χρονικό διάστημα που κράτησε η έρευνα του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, το κύκλωμα φέρεται να είχε αλιεύσει και χρησιμοποιήσει περισσότερες από 100 γυναίκες.

Επιπλέον μοναδικό κριτήριο ήταν η φτώχεια τους. Το μηνιαίο εισόδημα των 600 ευρώ που τους έδιναν για όσο χρονικό διάστημα έμεναν στην Κρήτη για τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, στην πατρίδα τους ήταν το εισόδημα σχεδόν μισού χρόνου. Σε πολλές περιπτώσεις οι οικογένειες τους δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα.

Όπως αναφέρει η αστυνομία το κύκλωμα είχε στήσει πλέον δικό του μηχανισμό σε Ελλάδα, Βαλκάνια και χώρες της ανατολικής Ευρώπης για να εντοπίζει τις κατάλληλες υποψήφιες παρένθετες μητέρες.

Όπως έγραψε και χθες το Cretalive, ένα πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας κόστιζε από 70.000 έως 120.000 ευρώ (το πακέτο).

Στελέχη του Οργανωμένου ανέφεραν ότι είχε στηθεί μία «βιομηχανία» πάνω στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όμως οι εμπλεκόμενοι φέρεται να ήταν πια αδίστακτοι προκειμένου να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά, εκμεταλλευόμενοι τη λαχτάρα ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί.

Όλες αυτές οι γυναίκες που σήμερα βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης στο πλαίσιο δράσεων του κυκλώματος αναμένεται να χαρακτηριστούν θύματα εμπορίας ανθρώπων προκειμένου να τύχουν της ανάλογης προστασίας τόσο σε επίπεδο εργασιακής εκμετάλλευσης όσο και σε σχέση με την εκμετάλλευση των ωαρίων. Εδώ στην Κρήτη βρίσκεται ήδη και η ΜΚΟ Α21. Το ερώτημα είναι τι θα απογίνουν αυτές οι γυναίκες και κυρίως τα βρέφη που κυοφορούν...