Κύπρος: Στα άκρα οι προκλήσεις των Τούρκων - «Αν δεν φύγουν τα οχήματα του ΟΗΕ, θα τα συντρίψουμε»
Η Τουρκία γίνεται όλο και πιο προκλητική, υποστηρίζοντας ακόμα και την επίθεση εναντίον των κυανόκρανων του ΟΗΕ, στη νεκρή ζώνη της Κύπρου. Τη σκυτάλη της προκλητικότητας και της ακραίας ρητορικής πήρε ο δήμαχος ενός οικισμού στα Κατεχόμενα.
Ο δήμαρχος του κατεχόμενου οικισμού Πέργαμος, στη επαρχία της Λάρνακας, κατηγόρησε κι αυτός με τη σειρά του, όπως και άλλοι παράγοντες της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς, τους... Ελληνοκύπριους για τις πρωτοφανείς επιθέσεις στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ.
Χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Στις 17 Αυγούστου, στις 12:00 το μεσημέρι, η ομάδα οδοποιίας μας έφτασε στο σημείο. Μπήκαμε στην ενδιάμεση ζώνη. Δεν είχαμε πολλά προβλήματα εκείνη την ημέρα. Μόνο η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ είχε αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας. Το επόμενο πρωί στις 05:00, πήγαμε στο πιο κρίσιμο σημείο, στην περιοχή Onevler, με 22 οχήματα. Ήμασταν 7 αστυνομικοί, εγώ και οι σωματοφύλακές μου. Οι δυνάμεις του ΟΗΕ ήρθαν με μια ομάδα 40-45 ατόμων» είπε στη Yeni Safak ο Μπουλέντ Μπεμπέκ, ο οποίος φέρεται να διέταξε τις μπουλντόζες «να καθαρίσουν τον δρόμο», παρασέρνοντας τα οχήματα της Ειρηνευτικής Δύναμης.
«Πιθανότατα νόμιζαν ότι θα φοβηθούμε και θα κάνουμε ένα βήμα πίσω. Αλλά χτίσαμε ένα ανθρώπινο τείχος. Ο υπεύθυνος για όσα έγιναν ήταν ο διοικητής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην περιοχή. Μας είπε απειλητικά: "Πρόεδρε, αυτό είναι ελληνικό έδαφος. Φύγετε αμέσως από αυτό το μέρος", είπε. Κι εγώ του είπα: "Φύγετε εσείς από εδώ, αυτό είναι τουρκικό έδαφος, αν κάνετε έστω και ένα βήμα, θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο". Και έμειναν εκεί» πρόσθεσε.
«Η ένταση ξεκίνησε εκείνη την ημέρα. Εμείς απωθήσαμε τις δυνάμεις του ΟΗΕ χρησιμοποιώντας σχετική δύναμη. Δεν υπήρξαν μάχες ή σωματικές επιθέσεις. Είχα κάνει τις προειδοποιήσεις μου από πριν και είχα πει: "Αν αυτά τα οχήματα δεν απομακρυνθούν, θα τα συντρίψω". Όταν είδα πως δεν αποχωρούσαν, έδωσα οδηγίες στις δυνάμεις μας και στους χειριστές των σκαπανέων, λέγοντας: "Τα πάντα στο δρόμο θα καθαριστούν, τίποτα δεν θα μείνει από τα εργαλεία και τον εξοπλισμό τους".
Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν αποστολή να αποτρέψουν την κατασκευή δρόμων ή να θέσουν φράγματα. Είναι παρατηρητές εδώ, η αποστολή της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ είναι να μειώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Αλλά αυτοί βρίσκονται υπό τις διαταγές των Ελλήνων. Ενεργούν σύμφωνα με τις οδηγίες της ελληνικής κυβέρνησης. Το παλιό σύστημα έχει πλέον εκλείψει. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε ένα βήμα πίσω, αυτός ο δρόμος θα γίνει. Το Ειρηνευτικό Σώμα το αποδέχτηκε και αυτό. Είμαι ακόμα εδώ, η ένταση έχει χαλαρώσει. Οι εργασίες στο δρόμο συνεχίζονται. Πήραν το μάθημά τους» συμπλήρωσε ο δήμαρχος του οικισμού στα Κατεχόμενα.
Τι επιδιώκουν οι Τούρκοι με την κατάληψη του στρατηγικού σημείου στην Πύλα
Σημείο – κλειδί και στρατηγικής σημασίας είναι το σημείο στο οποίο οι Τουρκοκύπριοι επιδιώκουν να φτιάξουν τον συγκεκριμένο οδικό άξονα από το κατεχόμενο Άρσος μέχρι την Πύλα, στην Κύπρο.
Πρόκειται για ένα σημείο το οποίο όχι μόνο συνδέει το κατεχόμενο Άρσος με την Πύλα και μια περιοχή όπου βρίσκεται ένα παράνομο στρατιωτικό φυλάκιο, αλλά και μια περιοχή περίπου 11 χιλιομέτρων που δίνει πλεονεκτήματα πολλών ειδών σε όσους επιθυμούν την διάνοιξή του.
Σημειώνεται δε πως δεν είναι λίγοι όσοι αναφέρουν ότι η διέλευση από και προς τα κατεχόμενα, εάν ανοίξει ο συγκεκριμένος δρόμος, είναι πιο μακριά και διανύει κανείς μεγαλύτερη απόσταση από ό,τι αν περάσει μέσω οδοφράγματος.
Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Πύλας Σίμου Μυτίδη, ο οποίος ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι οι κατοχικές αρχές θα μπορούν να διακινούνται χωρίς την εμπλοκή των βρετανικών βάσεων. Πάντως τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή είναι δρακόντεια.
24 ώρες μετά από τις εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου, η ΕΡΤ βρέθηκε στο σημείο όπου σημειώθηκαν οι ταραχές, καταγράφοντας την εικόνα και δίνοντας κλίμα από την περιοχή:
Παρά την σωρεία των αντιδράσεων και τον διπλωματικό μαραθώνιο στον οποίο επιδόθηκε η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι δυνάμεις του ψευδοκράτους εμφανίζονται αποφασισμένες να συνεχίζουν το έργο της κατασκευής του οδικού άξονα από το κατεχόμενο Άρσος μέχρι την Πύλα, με την στήριξη της Άγκυρας.
“Είναι ένα στρατηγικό σχέδιο με τις ευλογίες του Ερντογάν ώστε να αποσταθεροποιηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Έρχεται σε συνέχεια μετά τις εργασίες στο γήπεδο Ταξίμ και στα Βαρώσια” τόνισε στην ΕΡΤ ο Διεθνολόγος, Δημοσθένης Δημόπουλος.
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης προχωρά στη σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου. Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθούν, μεταξύ άλλων, τα επεισόδια στην Πύλα και οι διπλωματικοί χειρισμοί από τη Λευκωσία.
Τι εξόργισε τους Τούρκους στην Κύπρο; Νέες προκλητικές δηλώσεις Τσελίκ
Νέο παραλήρημα των Τούρκων μετά τα επεισόδια στην Κύπρο και την επίθεση εναντίον των δυνάμεων του ΟΗΕ.
Με ένα κρεσέντο ανιστόρητων δηλώσεων ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ ισχυρίστηκε ότι τα έργα στα κατεχόμενα «έχουν ανθρωπιστικό σκοπό» για την κατασκευή του δρόμου από το κατεχόμενο χωριό Άρσος προς το δικοινοτικό χωριό Πύλα στη Πράσινη Γραμμή της Κύπρου.
Η ουσία όμως της τοποθέτησής του είναι αλλού. Η σφοδρή επίθεση που εξαπολύει κατά των δυνάμεων του ΟΗΕ γεγονός που δείχνει ότι πίσω από την στάση της Τουρκίας κρύβονται άλλα πράγματα, που μας γυρίζουν πίσω στο παρελθόν. «Η στάση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο έναντι των έργων κατασκευής του δρόμου Πύλας – Άρσους είναι απαράδεκτη και εξαιρετικά λανθασμένη. Η εν λόγω στάση της Ειρηνευτικής Δύναμης, η οποία αποσκοπεί στην ικανοποίηση της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης”, έχει βλάψει την παρουσία και την αξιοπιστία της στην Κύπρο». Ο Τσελίκ αναφέρεται στην κυβέρνηση της Κύπρου ως «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης», όπως κάνει πάντα η Άγκυρα.
Αυτή η δικαιολογία περί ανθρωπιστικού σκοπού που προβάλλει ο Τσελίκ θυμίζει πολύ τα περί ειρηνευτικής επιχείρησης που έλεγαν οι Τούρκοι κατά την εισβολή στο νησί το 1974.
Η Τουρκία υποστήριζε πως η επιχείρηση αποτελούσε «ειρηνευτική» επέμβαση νομιμοποιημένη από το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων (συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου).
Σήμερα οι Τούρκοι θυμήθηκαν ότι το πρόβλημα είναι η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ.
Εν τω μεταξύ, προκλητικές ήταν οι τοποθετήσεις και του συμβούλου του Ερντογάν, Ακίφ Τσαγκατάι Κιλίτς στο CNN Turk για τα γεγονότα στην Πράσινη Γραμμή. Ο Κιλίτς ανέφερε πως οι εργασίες των Τουρκοκυπρίων είχαν «ανθρωπιστικό» χαρακτήρα και κατηγόρησε τους Ελληνοκύπριους πως η δική τους στάση οδήγησε στα θλιβερά περιστατικά.
Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση την Ε.Ε. για την είσοδο της Κύπρου στην Ένωση και ειδικά στην πρώην Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ:
«Ήταν μεγάλο λάθος να γίνoυν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Ελληνοκύπριοι εκπροσωπώντας ολόκληρο το νησί. Το λάθος αυτό εκφράστηκε σε ανώτατο επίπεδο από την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Μέρκελ. 'Εντάξει, ήταν λάθος' αλλά η κατάσταση εξελίσσεται κάπως διαφορετικά. Δυστυχώς, η ενιαία προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε άλλα θέματα που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική, δηλαδή η στήριξη και η αλληλεγγύης προς τη χώρα μέλος της ΕΕ, προκαλεί κάποιες αρνητικές εξελίξεις. Διότι με λύπη μου λέω ότι η 'Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου' καταχράται αυτή την αλληλεγγύη σε ορισμένα σημεία. Φυσικά, δεν θέλουμε να συμβεί μια τέτοια κατάσταση. Η 'ΤΔΒΚ' εκφράζει από κάθε βήμα ότι είναι εξαιρετικά αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τους νόμους των πολιτών της και των ομογενών της στο νησί. Σε αυτό το σημείο εκφράζουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα τα κεκτημένα του, τα οποία ο κ. Πρόεδρος μας έχει επισημάνει και σε διεθνείς συναντήσεις» είπε ο Κιλίτς.
Είναι προφανές ότι οι Τούρκοι λειτουργούν αποπροσανατολιστικά ανοίγοντας παράλληλα με το Αιγαίο και νέο μέτωπο έντασης στην Κύπρο αφού το Κυπριακό έτσι κι αλλιώς παραμένει άλυτο.
Κύπρος: Συνεχίζεται η άρση εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ για το 2024
Φαίνεται όμως ότι το νέο τουρκικό παραλήρημα στην Κύπρο δεν είναι καθόλου τυχαίο και έχει εξήγηση. Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι την Παρασκευή 18 Αυγούστου είχαμε μια σημαντική εξέλιξη στις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε στο Κογκρέσο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου το αμερικανικό υπουργείο να εγκρίνει εξαγωγές, επανεξαγωγές και μεταφορές οπλικών συστημάτων στην νησιωτική χώρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι συνεχίζεται η άρση εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ για το 2024 στην Κύπρο! Προφανώς αυτή η εξέλιξη έχει εξοργίσει το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν.
Συγκεκριμένα, βάσει πληροφοριών της ανακοίνωσης, κατόπιν της ενημέρωσης του Κογκρέσου από τον υπουργό Μπλίνκεν, αποφασίστηκε για το οικονομικό έτος 2024 η συνέχιση της άρσης των περιορισμών αμυντικών εξαγωγών που είχαν επιβληθεί στην Κύπρο. Η απόφαση της Αμερικανικής Κυβέρνησης καταδεικνύει την συνεχιζόμενη αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας. Οι παραπάνω εξελίξεις θα επιτρέψουν μελλοντικά στην Κύπρο να προχωρήσει στην απόκτηση οπλικών συστημάτων αμερικανικής κατασκευής, ή άλλων όπλων που χρησιμοποιούν αμερικανικά εξαρτήματα. Επομένως, γίνεται δυνατή η έναρξη της αντικατάστασης ρωσικών συστημάτων από το οπλοστάσιο της Εθνικής Φρουράς, μια πρωτοβουλία που αναμένεται να υλοποιηθεί στα επόμενα πέντε χρόνια, βάσει δηλώσεων του Κύπριου ΥΠΑΜ Μιχάλη Γιωργάλλα.