«Το πιο πιθανό να μην έχουμε ξανά το δάσος της Δαδιάς, ήταν καταστροφή μη αναστρέψιμη»
Ο καθηγητής Δασικών Πυρκαγιών αναφέρθηκε στη σημασία του δάσους της Δαδιάς, αλλά και για την τεράστια οικολογική καταστροφή που σημειώθηκε στο οικοσύστημα της περιοχής.
«Ήταν ένα μοναδικό δάσος, ένα δάσος που ήταν προστατευμένο από το δίκτυο Natura, δεδομένου ότι ήταν οικότοπος που σαν αυτόν δεν υπήρχε άλλος λόγω της σύνθεσης και της μορφής του. Με την καταστροφή του, επειδή απαιτούνται τόσα πολλά χρόνια για να ξαναγίνει, το πιο πιθανό είναι να μην το έχουμε ξανά. Ήταν μία καταστροφή μη αναστρέψιμη.
Η πυρκαγιά είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν τα αρχέγονα δέντρα της μαύρης πεύκης, πάνω στα οποία φώλιαζαν οι μαυρόγυπες και τα όρνια.
Στη συνέχεια ο κος Δημητρακόπουλος αναφέρθηκε σε μία σειρά από δράσεις για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς.
«Για το δάσος της Δαδιάς θα πρέπει να υπάρξει από χθες η αρχή των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, είτε σαν κλαδοδέματα είτε σαν κορμοτεμάχια. Όποιαδήποτε πρόχειρη κατασκευή θα σταματήσει το χώμα να φύγει από τη Δαδιά με τις βροχές και να μην κατέβει σαν λάσπη στα πεδινά της Αλεξανδρούπολης», είπε.
«Χρειάζεται ένας εκ βάθρων νέος σχεδιασμός με τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα δασοπυρόσβεσης, που θα συμμετέχει το Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και η δασική υπηρεσία και οι ΟΤΑ με οργανόγραμμα, που θα είναι καθορισμένες οι αρμοδιότητες», είπε για την προστασία των δασών.