ΣΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Κακοκαιρία: Μετά τις πυρκαγιές, έρχονται οι καταιγίδες - Φόβοι για πλημμύρες σε πολλές περιοχές
Στο επερχόμενο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας, έχουν στραφεί τα βλέμματα όλων στις περιοχές που κάηκαν από τις φετινές φωτιές, ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει αντιπλημμυρικά έργα.
Ήδη στο υπουργείο Πολιτική Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης αποφασίστηκε ότι ο κρατικός μηχανισμός θα είναι σε επιφυλακή και κόκκινο συναγερμό, ενώ το 112 θα ηχήσει όταν κριθεί απαραίτητο. Ακόμα ζητήθηκε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ώρες.
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από σήμερα Δευτέρα 4 έως την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, με ενισχυμένους ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια Βαλκάνια με ψυχρές αέριες μάζες προβλέπεται να κινηθεί νότια (έως το νότιο Ιόνιο) και θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας.
Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η βόρεια Εύβοια και η Πελοπόννησος.
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σήμερα Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου από τις προμεσημβρινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και πρόσκαιρα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας και Ημαθίας). Από τις μεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα φτάσουν στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και βαθμιαία στα νησιά του Ιονίου, τη Στερεά και την Εύβοια ενώ από νωρίς το απόγευμα στην Πελοπόννησο (κυρίως τη δυτική και τη βόρεια).
Χασιά: Οι κάτοικοι ζουν με τον φόβο πλημμυρών μετά τις πυρκαγιές
Στη Χασιά οι κάτοικοι εκτός από το να μετρούν τις πληγές τους και πριν ακόμα προλάβουν να συνέλθουν από τις πυρκαγιές προετοιμάζονται με αγωνία φοβούμενοι ότι η επερχόμενη κακοκαιρία θα φέρει πλημύρες στην περιοχή.
Κάτοικοι μιλώντας στην κάμερα εκφράζουν την ανησυχία τους και θυμούνται τη Μάνδρα, όπου τότε δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες. Πολλοί είναι εκείνοι που σκέφτονται πώς τα αποκαΐδια του δάσους θα φτάσουν μέχρι και τα Άνω Λιόσια.
Ήδη στη Χασιά ξεκίνησαν να δημιουργούν κορμοδέματα για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πλημμύρας στον οικιστικό ιστό.
Ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, Καθηγητής Δασολογίας και Περιβάλλοντος μιλώντας στο OPEN ανέφερε: «Κάθε χρόνο η Ελλάδα χάνει 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα πολύτιμου παραγωγικού γόνιμου εδάφους στη θάλασσα εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών. Η ένταση της διάβρωσης του εδάφους στις καμένες περιοχές είναι συνάρτηση δύο πραγμάτων: της έντασης της βροχής που πέφτει και δεύτερον του ποσοστού καταστροφής του φυτοκαλύμματος από τις πυρκαγιές. Το δάσος από μόνο του σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες βροχής, πρέπει να βοηθήσουμε με αντιδιαβρωτικά κυρίως και αντιπλημμυρικά έργα για να κρατήσουμε το χώμα εκεί που ήταν ώστε να μπορέσει να αναγεννηθεί το δάσος.»
«Η φύση εκδικείται»: Συναγερμός για τις πλημμύρες – Μπάζα και σκουπίδια στην Πάρνηθα
Σωροί από πεταμένοι σκουπίδια και ανεξέλεγκτη ρίψη μπάζων παρατηρείται στους πρόποδες της Πάρνηθας πάνω από την Αγία Παρασκευή, εκεί όπου η φωτιά δεν άφησε τίποτα στο πέρασμά της.
Πριν καλά προλάβει να σβήσει η φωτιά μπάζα και σκουπίδια κάνουν την εμφάνισή τους στην Πάρνηθα με τους κατοίκους να καταγγέλλουν ότι τα ρέματα έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους και όλα αυτά θα παρασυρθούν από τον χείμαρρο και θα πνίξουν το Μενίδι.
Οι προετοιμασίες στον Δήμο Φυλής ξεκίνησαν με τους κατοίκους να δημιουργούν κορμοδέματα ώστε να εμποδίσουν τον χείμαρρο να φτάσει στα σπίτια και να προκαλέσει ακόμα περισσότερα προβλήματα.
Καιρός: Έρχεται η «Ψυχρή Λίμνη» και φέρνει ισχυρές βροχές και καταιγίδες
Σύμφωνα με τα νεότερα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, αιτία για αυτή την επιδείνωση είναι η νοτιοδυτική κίνηση μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στην ανώτερη ατμόσφαιρα από τα Βόρεια Βαλκάνια προς την χώρα μας και το Ιόνιο πέλαγος, όπου και αναμένεται να αποκοπεί από την γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία (ψυχρή λίμνη) και αργά κινούμενη αναμένεται να διατηρηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου.
Η αργή κίνηση της ψυχρής λίμνης από το Ιόνιο προς την Κεντρική Μεσόγειο σε συνδυασμό με την επίμονη και έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ανατολική ηπειρωτική χώρα θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ισχυρών και επίμονων βροχών και καταιγίδων σε μεγάλο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής κυρίως χώρας.
Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 5 (Ακραία).
Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζεται ο αναμενόμενος αθροιστικός υετός έως την Τρίτη 05.09.2023.
Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ)
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε την Κυριακή 3/9 η ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Τη Δευτέρα 4-9-2023
α. Από τις προμεσημβρινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και πρόσκαιρα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας και Ημαθίας).
β. από τις μεσημβρινές ώρες στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και βαθμιαία στα νησιά του Ιονίου, τη Στερεά και την Εύβοια
γ. από νωρίς το απόγευμα στην Πελοπόννησο (κυρίως τη δυτική και τη βόρεια).
Την Τρίτη 5-9-2023
α. κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο
β. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας και πρόσκαιρα στο νομό Αττικής, κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματά του), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη
γ. από το μεσημέρι έως το βράδυ στις δυτικές Κυκλάδες και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.
Την Τετάρτη 6-9-2023
Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως οι νομοί Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), τη βόρεια Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική και νότια Κρήτη. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας και των Σποράδων όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.
Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο από το βράδυ της Δευτέρας 4-9-2023 έως το βράδυ της Τρίτης 5-9-2023.
Από τη Δευτέρα 4-9-2023 η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από βορρά προς νότο κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.hnms.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται καθημερινά ανά δωδεκάωρο.
Έκτακτη συντονιστική σύσκεψη υπό τον Βασίλη Κικίλια για την κακοκαιρία - Τι αποφασίστηκε
Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Υπουργό Βασίλη Κικίλια, εν όψει του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε την Κυριακή 03 Σεπτεμβρίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Ο Υπουργός κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας τίθεται σε ύψιστη εγρήγορση και τόνισε προς όλους τους συμμετέχοντες την ανάγκη πλήρους ετοιμότητας, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και να αντιμετωπιστούν άμεσα τα όποια προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν εξαιτίας των επερχόμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Ο κ. Κικίλιας ζήτησε να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή δεδομένου ότι τα επικίνδυνα φαινόμενα θα επηρεάσουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων.
Παράλληλα, απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.
Στο τέλος της σύσκεψης αποφασίστηκε η πραγματοποίηση νέας σύσκεψης αύριο Δευτέρα, αμέσως μετά την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Κικίλιας: Επιστολή σε Περιφέρειες και Δήμους για την άμεση εκπόνηση και ολοκλήρωση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, δεδομένου του υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων ειδικά σε περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές, με κατεπείγουσα επιστολή του προς όλες τις Περιφέρειες και όλους τους Δήμους της χώρας ζητά:
Α) Την ορθή τήρηση των μέτρων πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων σε περιοχές όπου εκδηλώθηκαν δασικές πυρκαγιές κατά το τρέχον έτος, πέριξ των οικισμών πολεοδομικών συγκροτημάτων (ιδίως εφόσον αυτοί βρίσκονται στις εκβολές λεκανών απορροής)
Β) Την ορθή υλοποίηση των καθαρισμών φρεατίων ομβρίων υδάτων (ιδίως ενόψει και της μεταβολής των καιρικών συνθηκών από την προσεχή εβδομάδα )
Γ) Την κατά προτεραιότητα εκτέλεση έργων καθαρισμού των ρεμάτων
Δ) Την άμεση σύγκληση των αρμόδιων συντονιστικών οργάνων Πολιτικής Προστασίας ανά Περιφέρεια με κοινοποίηση προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και για κάθε απαιτούμενης εκ μέρους του Υπουργείου Συνδρομής (τεχνικής βοήθειας, παροχής μέσων).
Τέλος, στο πλαίσιο της συνολικής παρακολούθησης της πορείας των έργων σε όλη την επικράτεια και προς αποφυγή καθυστερήσεων ή αδυναμιών κατά την εκτέλεση τους, παρακαλείται κάθε Περιφέρεια/Δήμος να κοινοποιήσει στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εντός των προσεχών πέντε (5) ημερών- και εφεξής εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε μήνα- τα ακόλουθα:
α) συνοπτικό σημείωμα ως προς την άμεση ολοκλήρωση του έργου καθαρισμού των φρεατίων απορροής υδάτων αρμοδιότητας των Δήμων/Περιφερειών (με τακτική επανάληψη του προγραμματισμού εργασιών καθαρισμού καθ’ όλη τη χρονική περίοδο του προσεχούς φθινοπώρου και του χειμώνα)
β) αναλυτική κατάσταση ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών έργων ανά Περιφέρεια.
γ) στην περίπτωση ανολοκλήρωτων αντιπλημμυρικών έργων κατά το χρόνο λήψης της επιστολής του Υπουργού, αναλυτικό χρονοδιάγραμμα εκπόνησής τους ιδίως σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων.