Κακοκαιρία Daniel: Μία βάρκα πνιγόμαστε - Συγκλονιστικές κραυγές μέσα στη νύχτα

Κακοκαιρία Daniel: Ένα απέραντο ποτάμι ο Παλαμάς Καρδίτσας – Εγκλωβισμένοι κάτοικοι ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια - Βρίσκονται για ακόμα ένα 24ωρο χωρίς ρεύμα και νερό 
Eurokinissi
6'

Στιγμές τρόμου και ώρες αγωνίας ζουν οι κάτοικοι στην Καρδίτσα, η οποία έχει βρεθεί στο έλεος της κακοκαιρίας «Daniel» από την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου. Η περιοχή έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο ποτάμι. Οι σφοδρές καταιγίδες έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ενώ η χώρα θρηνεί ήδη 6 νεκρούς. Υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι.

Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, με τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει συνεχώς. Κάτοικοι ζητούν βοήθεια καθώς από τα ξημερώματα η κατάσταση στην περιοχή είναι δραματική.

Η Χαρά Πετροπούλου, κάτοικος της περιοχής Παλαμά μιλώντας στην τηλεόραση του Open είπε: «Ακούω γυναίκες και άνδρες να φωνάζουν βοήθεια, είδα τέσσερις γυναίκες εκ των οποίων οι δύο αργοπέθεναν».

«Δεν ξέρω τι να κάνω, θέλω να τους βοηθήσω αλλά έξω είναι μόνο σκοτάδι, τους ακούω να φωνάζουν “μία βάρκα πνιγόμαστε”», ανέφερε με σπασμένη φωνή.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο.

Την ίδια ώρα μία άλλη κάτοικος στην περιοχή Μεταμόρφωση Καρδίτσας ανέφερε ότι είναι εγκλωβισμένη στο σπίτι της και το ύψος του νερού αυξάνεται διαρκώς ενώ τόνισε πως βρίσκονται 70 άτομα εγκλωβισμένα σε ένα σπίτι.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο χωριό Πεδινό, κοντά στον Παλαμά Καρδίτσας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες 400 κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι.

Η ΕΜΑΚ και τα σωστικά συνεργεία επεμβαίνουν με ελικόπτερα αλλά και λέμβους μέσα στις πλημμυρισμένες περιοχές. Απεγκλωβισμοί γίνονται και δια θαλάσσης, από το Λιμενικό.

«Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι διασώστες και οι λέμβοι διάσωσης κι όλα τα διαθέσιμα μέσα με τεχνητό φωτισμό θα συνεχίσουν σπίτι - σπίτι τους απεγκλωβισμούς και τις διασώσεις και θα επιχειρούν στα εγκλωβισμένα χωριά», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε ενημέρωσή του για την κακοκαιρία «Daniel».

Όπως είπε, τα εναέρια μέσα επιχειρούν από το μεσημέρι στις πληγείσες περιοχές μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας και προσέθεσε ότι «εναέριες διασώσεις πραγματοποιούν 10 ελικόπτερα εκ των οποίων 3 του στρατού κι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο από εναέριους διασώστες 67 άτομα και συγκεκριμένα: 25 άτομα από τη Μεταμόρφωση Παλαμά Καρδίτσας, 27 άτομα και ένα μωρό από την Αγ. Τριάδα στον Παλαμά Καρδίτσας όπου εντοπίστηκαν και οι μέχρι το απόγευμα 6 αγνοούμενοι, 14 άτομα από την ευρύτερη περιοχή Καρδίτσας και Τρικάλων».

Δείτε εικόνες:

Δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες από την Αστρίτσα Καρδίτσας:

Δείτε συγκλονιστικές εικόνες από τα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, με ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

Συνολικά διασώθηκαν 12 άτομα.

Καταστροφή βιβλικών διαστάσεων

Το σκηνικό σε οικισμούς όπως ο Παλαμάς, η Αγία Τριάδα, ο Βλοχός, η Μεταμόρφωση, είναι στην κυριολεξία απόκοσμο και οι εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας πρωτοφανείς.

Ο Παλαμάς έχει βυθιστεί στην κυριολεξία, με τις Αρχές να φοβούνται το χειρότερο για τους κατοίκους.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο:

Το νερό σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει ακόμα και τα τρια μέτρα, με αποτέλεσμα να χρειάζονται πλωτά και εναέρια μέσα για να απεγκλωβίσουν τους κατοίκους. Η επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ένα Super Puma της Πυροσβεστικής έχει ήδη απεγκλωβίσει παιδιά και ηλικιωμένους.

Μέχρι στιγμής, επισήμως αγνοούνται έξι άτομα από την Αγία Τριάδα, ωστόσο υπάρχουν μαρτυρίες και για κατοίκους στον Παλαμά που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής.

Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για δύο αγνοούμενους και στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας, σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκους της περιοχής.

Με δάκρυα στα μάτια περιμένουν να διασωθούν

Φεύγουν με δάκρυα στα μάτια από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους στην Καρδίτσα με όποιο μέσο βρουν, κάποιοι όμως μένουν πίσω και μέσω τoυ Μega κάνουν έκκληση για βοήθεια.

«Βρισκόμαστε στην ταράτσα. Υπάρχει και κόσμος κάτω. Είμαστε περίπου 60 άτομα».

Η κύριος Τάκης βρίσκεται στην ταράτσα ενός κτιρίου καθώς το χωριό του, η Μεταμόρφωση Καρδίτσας, βυθίστηκε μέσα στο νερό.

«Κατά τις 8 περίπου έσπασε ένα ανάχωμα από ένα ποτάμι και μπήκε όλο το νερό που βλέπεται. 6 μέτρα».

Μόνο οι σκεπές βρίσκονται πάνω από την στάθμη του νερού, με τους κατοίκους να ανεβαίνουν πάνω στις ταράτσες για να σωθούν.

Λάρισα: Επικίνδυνα ανέβηκε η στάθμη του Πηνειού Ποταμού

Με ανακοίνωση του ο δήμος Λαρισαίων καλεί τους πολίτες λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας νερού του Πηνειού ποταμού και για προληπτικούς λόγους, υπάρχει ανάγκη απομάκρυνσης όσων βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του ποταμού που περικλείεται από την κοίτη του ποταμού έως το ανάχωμα της οδού Σάκη Καράγιωργα και από την γέφυρα της Νέας Σμύρνης έως και τον Βιολογικό καθαρισμό (περιοχή Αγίας Μαρίνας).

Ειδικότερα, καλούνται να απομακρυνθούν, το συντομότερο δυνατό, όσοι διατηρούν μονάδες με ζώα, μικρές επιχειρήσεις κλπ, όλοι όσοι βρίσκονται στην συγκεκριμένη περιοχή.

Εντολή για εκκένωση της Φαρκαδόνας

Στο 1,5 μέτρο έχει ανέλθει η στάθμη του νερού, στην κοινότητα της Φαρκαδόνας, στα Τρίκαλα. Παρά τις προσπάθειες κατοίκων και μηχανημάτων, οι μεγάλοι όγκοι δεν κατάφεραν να συγκρατηθούν με αποτέλεσμα, να πνίγει το κάτω μέρος της κοινότητας, ενώ, πριν από μερικά λεπτά ήχησε και το «112», σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Η περιοχή είναι «βυθισμένη» στο σκοτάδι, αφού έχει διακοπεί το ρεύμα.

Πριν από λίγο, ο Αντιδήμαρχος, Βαγγέλης Κοσμάς, απηύθυνε έκκληση προς τους κατοίκους που διαμένουν κάτω από την πλατεία, να συγκεντρωθούν στο Δημαρχείο ώστε να προφυλαχθούν. Οι στιγμές που ζουν οι κάτοικοι είναι δραματικές, καθώς το χωριό είναι «παγιδευμένο» στα νερά.

Εκκλήσεις από εγκλωβισμένους στο Πήλιο – «Είμαστε αποκλεισμένοι»

Για τέταρτη ημέρα παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτοικοι και τουρίστες στο Πήλιο, το οποίο έχει πληγεί από την κακοκαιρία Daniel.

«Είμαστε αποκλεισμένοι από τη Δευτέρα, χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα και το χειρότερο από όλα είναι ότι έχουν υπερχειλίσει τα ρέματα. Το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί ολοσχερώς», λέει, μιλώντας στο MEGA, η Δέσποινα Τσέλιου, ξενοδόχος στο Χορευτό.

Σύμφωνα με την ίδια, η κατάσταση είναι τραγική καθώς δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής από την περιοχή, με τους δρόμους να παραμένουν πλημμυρισμένοι και κατεστραμμένοι.

«Πόσιμο νερό από τη Δευτέρα δεν υπάρχει, ό,τι είχαμε το έχουμε διαθέσει. Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει φαγητό. Οι ξένοι θέλουν να φύγουν και δεν μπορούν».

Σχετικές ειδήσεις