Κακοκαιρία Daniel – Πήλιο: Αποκομμένα χωριά, τεράστιες καταστροφές

Η κακοκαιρία Daniel έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές και στο Πήλιο.
EUROKINISSI.
6'

Η χώρα μετρά τις πληγές της, από τη «σαρωτική» επέλαση της κακοκαιρίας Daniel. Η κατάσταση στο Πήλιο είναι απελπιστική. Στον Άγιο Ιωάννη, ο ένας προσπαθεί να βοηθήσει τον άλλον. Οι κάτοικοι απομακρύνουν τις λάσπες από μαγαζιά και σπίτια με φτυάρια. Έχουν καταστραφεί υποδομές, αυτοκίνητα είναι στη θάλασσα, εγκλωβισμένοι τουρίστες βρίσκονται σε ξενοδοχείο στα ορεινά.

Αποκομμένοι είναι ένδεκα οικισμοί στο Πήλιο – Συγκλονιστική αλληλεγγύη των τουριστών

Εικόνες αποκάλυψης στη Θεσσαλία, η οποία πνίγηκε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας Daniel. Στο Πήλιο συνεχίζουν να είναι αποκλεισμένοι αρκετοί οικισμοί. Συγκεκριμένα 11 χωριά δεν έχουν ακόμα ρεύμα και νερό για τέταρτη ημέρα.

Το έδαφος σε όλο το οδικό δίκτυο είναι σαθρό, από τους τόνους νερού με το οποίο έχει εμποτιστεί, και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς μπορεί από στιγμή σε στιγμή να υποχωρήσει.

Στα Χάνια, 13 χιλιόμετρα από τη Ζαγορά, τελείωσαν και όλες οι προμήθειες των κατοίκων, πέρα από το κομμένο νερό και το ρεύμα. Εθελοντές προσπαθούν να προσεγγίσουν με τα πόδια διπλανά χωριά για βοήθεια.

Μία ομάδα από το Χορευτό μετακινήθηκε με τα πόδια στη Ζαγορά, για να προμηθεύσει τους κατοίκους με φαγητό και φάρμακα.

Στην Πλάκα, μετά την κατακλυσμιαία θεομηνία, εμφανίστηκε σήμερα ο ήλιος και μειώθηκε ο όγκος του νερού, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της καταστροφής.

Ο Πτελεός Μαγνησίας βούλιαξε, οι ζημίες είναι πρωτοφανείς, ενώ ο δρόμος προς τον Αρμυρό έχει κοπεί.

Στο Μικρό Πήλιο συγκλονίζουν οι μαρτυρίες του ξενοδόχου, Αντώνη Μαρκοζάνη, για τη βοήθεια που παρείχαν στους πληγέντες οι τουρίστες που βρίσκονταν για διακοπές στην περιοχή, επιδεικνύοντας συγκλονιστική αλληλεγγύη. «Αυστριακοί, Γερμανοί, Βούλγαροι, Σέρβοι, βοήθησαν με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής για να σώσουν τις δικές μας περιουσίες», κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκοζάνης. Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλία, η αγωνία κορυφώνεται για εγκλωβισμένους στην περιοχή.

Πήλιο: Περισσότερα από πενήντα αυτοκίνητα κατέληξαν στη θάλασσα

Εικόνες βιβλικής καταστροφής αντικρύζει κανείς στο Πήλιο όπου οι κάτοικοι προσπαθούν να απομακρύνουν τις λάσπες και τα φερτά υλικά από τις περιουσίες τους την ώρα που δεκάδες τουρίστες έχουν εγκλωβιστεί εκεί καθώς το νερό παρέσυρε ή κατέστρεψε τα αυτοκίνητά τους. Ο Κώστας Καντούρης από το ισοπεδωμένο Πλατανιά στο Νότιο Πήλιο δείχνει το μέγεθος της καταστροφής. Αυτοκίνητα διαλυμένα το ένα πάνω στο άλλο, πεζοδρόμια που έχουν καταστραφεί, δρόμοι που έχουν υποχωρήσει, βάρκες που έχουν παρασυρθεί στη μέση του δρόμου και κορμοί και κλαδιά δέντρων που βρίσκονται διάσπαρτα παντού.

«Η καταστροφή στον Πλατανιά είναι πάρα πολύ μεγάλη» ανέφερε αποκαλύπτοντας ότι πάνω από 50 αυτοκίνητα έχουν καταλήξει στη θάλασσα, τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκαν σε τουρίστες.

Η γέφυρα στον παραλιακό δρόμο έχει καταρρεύσει και τμήμα της έχει βυθιστεί στα λασπόνερα. «Συνεχίζουμε την πορεία με τον Αντώνη Βαφειάδη και τον Κώστα Κοτζαμάνη στο σπίτι – σύμβολο της καταστροφής όλης της Μαγνησίας, που είναι αυτή η οικοδομή, η οποία γέρνει και πατάει στην οροφή ενός λεωφορείου», ανέφερε δείχνοντας την τριώροφη κατοικία που γέρνει καθώς το νερό παρέσυρε το χώμα γύρω από τα θεμέλια προκαλώντας την καταστροφή.

Όσο για το λεωφορείο που σφήνωσε κάτω από το μπαλκόνι του ισογείου, σταθεροποιώντας το προσωρινά, αποκάλυψε ότι δεν ήταν πλάι του σταθμευμένο αλλά παρασύρθηκε εκεί από τη δύναμη του νερού την ώρα που χτυπούσε την περιοχή η κακοκαιρία «Daniel».

Για τις συγκλονιστικές αυτές εικόνες και τις ζημιές που έχουν υποστεί σπίτια που ήταν χτισμένα πλάι στην κοίτη του ποταμού που υπερχείλισε μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» και ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

«Σύμφωνα με τους κατοίκους το σπίτι δεν ήταν μέσα στην κοίτη η οποία έσπασε» είπε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ. Συνεχίζοντας το οδοιπορικό του στον Πλατανιά απ’ όπου μόλις χθες με ένα τουριστικό πλοιάριο απομακρύνθηκαν 185 κάτοικοι και τουρίστες, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική.

Ανυπολόγιστο είναι το μέγεθος της καταστροφής

Τόνοι λάσπης έχουν καλύψει τα πάντα. Έχουν μπει μέσα σε σπίτια και επιχειρήσεις και έχουν σηκώσει στον αέρα αυτοκίνητα. Όσο υποχωρούν τα νερά αποκαλύπτεται περισσότερο το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η ακραία βροχόπτωση.

«Οι κάτοικοι ζητούν να έρθουν οι κρατικές υπηρεσίες και να μεταφέρουν τρόφιμα. Σε λίγο δεν θα έχουν καθόλου νερό καθώς τελειώνουν τα εμφιαλωμένα νερά που έχουν μείνει στα καταστήματα» ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ προσθέτοντας ότι πρέπει να μπουν μηχανήματα και να καθαρίσουν τους δρόμους από τα φερτά υλικά που εμποδίζουν τις μετακινήσεις τουριστών και κατοίκων.

Με την πρόσβαση στο δρόμο να είναι περιορισμένη, οι κάτοικοι που μετρούν τις ζημιές που έχουν υποστεί, ζητούν βοήθεια από τις Αρχές καθώς το πρόβλημα στην περιοχή που πριν από την κακοκαιρία ήταν γεμάτη από τουρίστες, είναι μεγάλο.

Συγκλονιστικά βίντεο από τον απεγκλωβισμό κατοίκων και τουριστών

Το Λιμενικό Σώμα συνδράμει και αυτό στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού κατοίκων στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel. Σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής προσεγγίζουν σε περιοχές του ανατολικού Πηλίου και από τις 7 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα έχουν διασώσει 209 άτομα.

Στην περιοχή συνέδραμαν συνολικά τρία περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και το Ε/Γ-Τ/Ρ σκάφος «ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΩΣΤΑΣ» Ν.Β. 779. Συγκεκριμένα, από την θαλάσσια περιοχή «ΜΙΚΡΟ», απεγκλωβίστηκαν 104 άτομα, από με τη συνδρομή δύο περιπολικών σκαφών Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. Από την θαλάσσια περιοχή «ΠΛΑΤΑΝΙΑ», απεγκλωβίστηκαν 72άτομα με τη συνδρομή 2 περιπολικών σκαφών Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ.

Από την θαλάσσια περιοχή «ΧΟΡΤΟ», απεγκλωβίστηκαν 9 άτομα με τη συνδρομή 2 περιπολικών σκαφών Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. Από τις θαλάσσιες περιοχές «ΜΗΛΙΝΑ» και «ΚΑΤΑΝΙΑ» απεγκλωβίστηκαν 24 άτομα από 2 περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Συνολικά απεγκλωβίστηκαν 209 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στον λιμένα Βόλου, όπου αποβιβάστηκαν με ασφάλεια, όλοι καλά στην υγεία τους.

Σχετικές ειδήσεις