Κακοκαιρία Daniel: Οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από τις πλημμύρες
Μεγάλη είναι η ανησυχία των ειδικών για τις σοβαρές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία μετά τις φονικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.
Για το λόγο αυτό κάνουν έκκληση για να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των πληγέντων και των κατοίκων των γύρω περιοχών.
Τα λιμνάζοντα ύδατα στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες -καθώς παρασύρουν και εγκλωβίζουν απορρίμματα- μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα του δικτύου αποχέτευσης, όπως υπερχείλιση, διακοπές στο δίκτυο ύδρευσης, μόλυνση του νερού.
Όλα αυτά μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση νοσημάτων, τα οποία έχουν παρατηρηθεί σε όλες τις χώρες που έχουν ανάλογη εμπειρία από καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες.
Σύμφωνα με τον Διδάκτωρα του Πανεπιστημίου Αθηνών, Α.Μαριόλη, θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή με το νερό. Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι δεν πρέπει κανείς να πίνει νερό και να περιμένουμε την χλωρίωση του.
Πρόσθεσε δε ότι μεγάλος είναι ο κίνδυνος για την εξάπλωση ασθενειών από τα νεκρά ζώα στη περιοχή.
«Πιθανή η εμφάνιση ελονοσίας και γαστρεντερίτιδας»
Οι άνευ προηγούμενου πλημμύρες στη Θεσσαλία είναι ικανές να προκαλέσουν κινδύνους στη δημόσια υγεία των πολιτών των πληγείσων περιοχών.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου μίλησε στην ΕΡΤ για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν στην υγεία τα πλημμυρικά φαινόμενα.
«Οι επιπτώσεις από τις πλημμύρες μπορεί να είναι άμεσες ή έμμεσες, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες... Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις σχετίζονται με τη μη δυνατότητα των ατόμων σε πόσιμο νερό, σε φαγητό, σε ηλεκτρισμό, σε θέρμανση, σε ψυγείο, τη μη δυνατότητα μετακίνησής τους σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία σε περίπτωση που έχουν κάποιο θέμα και στη διάλυση του υδροφόρου ορίζοντα», ανέφερε αρχικά.
Αναγκαία η χλωρίωση των υδάτων
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος της ύδρευσης και χλωρίωση των νερών.
«Τα γεγονότα αυτά σε συνδυασμό με τις θανατώσεις ζώων που υπάρχουν, δημιουργεί ένα βραχυπρόθεσμα μεγάλο πρόβλημα στη δημόσια υγεία στην περιοχή», είπε.
Μάλιστα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρέπει να υπάρχει άφθονο τυποποιημένο συσκευασμένο νερό και τροφή στην περιοχή.
Αναφορικά με τους πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία εκτίμησε ότι οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών σε Μαγνησία, Θεσσαλία, Φθιώτιδα μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω ελονοσίας, γαστρεντερικών προβλημάτων, αναπνευστικών και δερματολογικών προβλημάτων. «Χρειάζονται μια μεγαλύτερη παρέμβαση» σημείωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουν άμεσα ασφαλές νερό και φαγητό.