Κακοκαιρία Daniel: «Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για το μολυσμένο νερό - Τι κίνδυνοι υπάρχουν
Κίνδυνος εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές - Τι αναφέρουν οι επιστήμονες
Τη μεγάλη ανησυχία τους εκφράζουν οι επιστήμονες για το πως μπορεί να επηρεαστεί η δημόσια υγεία από τις πλημμύρες στις περιοχές της Θεσσαλίας.
Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή καθώς θεωρούν πιθανό να εμφανιστούν μολυσματικές ασθένειες μετά τους θανάτους εκατοντάδων ζώων αλλά και τρωκτικών.
Συγκεκριμένα προτρέπουν τους κατοίκους να πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό και να καταναλώνουν συσκευασμένες τροφές προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο ασθενειών. Ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος Επιτροπής Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας, Ανάργυρος Μαριόλης είπε ότι οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να καταναλώνουν πόσιμο νερό μέχρι να ελεγχθεί η ποιότητα του.
«Το νερό είναι μολυσμένο. Μπορεί να προκαλέσει οξύ διαρροικά σύνδρομα, να κάνει οξείες ηπατίτιδες κυρίως την Α’ σε ακραίες ηλικιακές ομάδες και την Ε΄ στις έγκυες. Μπορεί να έχουμε λεπτοσπείρωση που το βλέπουμε αυτό και μπορεί να πάρει διαστάσεις ενδημίας, ειδικά μετά από πλημμύρες γιατί αυξάνονται τα τρωκτικά και έτσι μπορεί να έχουμε μία ζωονόσο που μεταδίδεται μέσω του μολυσμένου νερού. Δεν ανοίγουμε τη βρύση για πόσιμο νερό», ανέφερε στον Alpha o Ανάργυρος Μαριόλης.
Και συνέχισε: «Θα έχουμε και τεράστιο πρόβλημα με την αύξηση των κουνουπιών. Παράδειγμα είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου. Θα πρέπει να αποφύγουμε εκείνες τις λοιμώξεις από το γαστρεντερικό, το αναπνευστικό, την επιμόλυνση τραυμάτων, τις δερματοπάθειες».
Επιπλέον υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να περιμένουν «την απολύμανση του νερού κυρίως μέσω χλωρίωσης, την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Να ελεγχθούν πρώτα οι γεωτρήσεις της περιοχής, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη επεξεργασία στις εγκαταστάσεις».
Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος της ύδρευσης και χλωρίωση των νερών. «Η διάλυση του υδροφόρου ορίζοντα με καταστροφές στις υδροδοτήσεις. Αυτό είναι ένα βασικό θέμα που πρέπει να ελέγχεται σε επόμενο στάδιο. Δηλαδή να υπάρξει έλεγχος της ύδρευσης καθώς μπορεί να χρειάζεται υπερχλωρίωση ώστε να υπάρχει ασφάλεια στο νερό. Τ α γεγονότα αυτά σε συνδυασμό με τις θανατώσεις ζώων που υπάρχουν ή τρωκτικών δημιουργεί ένα βραχυπρόθεσμα μεγάλο πρόβλημα στη δημόσια υγεία στην περιοχή», είπε στην ΕΡΤ η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
Για τους πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία εκτίμησε ότι οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω ελονοσίας, γαστρεντερικών προβλημάτων, αναπνευστικών και δερματολογικών προβλημάτων. «Χρειάζονται μια μεγαλύτερη παρέμβαση» σημείωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουν άμεσα ασφαλές νερό και φαγητό.
Και όπως τόνισε η κ. Ψαλτοπούλου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρέπει να υπάρχει άφθονο τυποποιημένο συσκευασμένο νερό και τροφή στην περιοχή. Αναφερόμενη και στο ψυχολογικό κόστος εκτός από το σωματικό αποτύπωμα που άφησε η κακοκαιρία Daniel στους πληγέντες ανέφερε ότι θα είναι μεγάλο όταν πια θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τις καταστροφές που έχουν υποστεί.