Κακοκαιρία Daniel – Λάρισα: Αγωνία για την αντοχή των αναχωμάτων, τα λύματα «πνίγουν» τους πολίτες
Μέχρι και σήμερα το πρωί (09/09), η κατάσταση στη Λάρισα παραμένει εφιαλτική μετά το «σφυροκόπημα» της κακοκαιρίας Daniel. Η κατάσταση στον Ιπποκράτη και σε άλλα χωριά είναι εκτός ελέγχου, με νερά και λάσπες να έχουν καλύψει σπίτια, αυλές, καταστήματα και δρόμους. Δραματικές διασώσεις ηλικιωμένων στον συνοικισμό του Αγίου Πέτρου.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η Λάρισα βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, αφού η στάθμη του νερού σε Γιάννουλη, Άγιο Θωμά, εργατικές κατοικίες και Ιπποκράτη έχει φθάσει στα δυόμιση με τρία μετρά. «Περίπου 750 χιλιόμετρα στη Θεσσαλία έχουν μετατραπεί σε μία απέραντη λιμνοθάλασσα», ανέφερε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Αποστολή: Χάρης Γκίκας.
Οι διασώστες συνεχίζουν και σήμερα (09/09), από το πρώτο φως της μέρας, να επιχειρούν στα πλημμυρισμένα δυτικά προάστια της πόλης, ακόμη και με βάρκες, προκειμένου να απεγκλωβίσουν κατοίκους σε διάφορα σημεία της πόλης, τα οποία έχουν «παγιδευθεί» από νερό, λάσπες και φερτά υλικά.
Δεκάδες εθελοντές, μαζί με τις υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων και τον κρατικό μηχανισμό, συνεχίζουν να γεμίσουν τσουβάλια με άμμο που χρησιμοποιούνται για αναχώματα όπου χρειασθεί, ώστε προστατευθούν οι κατοικίες όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα.
Το Νewsbomb.gr βρίσκεται στη Λάρισα και καταγράφει λεπτό προς λεπτό τις αγωνιώδεις στιγμές των κατοίκων οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, αλλά και τις προσπάθειες διάσωσης –και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας– από τον Στρατό, την Πυροσβεστική και τον Ερυθρό Σταυρό.
Η Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Λάρισας του Ερυθρού Σταυρού, Ελισάβετ Καρανίκα, μίλησε στην κάμερα του newsbomb.gr για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον Άγιο Θωμά Λάρισας και τις δράσεις των εθελοντικών ομάδων που βρίσκονται στις εργατικές κατοικίες της πόλης, μετά το σφοδρό «χτύπημα» της κακοκαιρίας Daniel.
Η κατάσταση στον Ιπποκράτη είναι εκτός ελέγχου – Νερά και λάσπες έχουν καλύψει τα πάντα
Σπίτια, αυλές, καταστήματα και δρόμοι στον Ιπποκράτη και άλλα χωριά της Λάρισας είναι βυθισμένα κάτω από τόνους νερού και λάσπης. Αυτή η λάσπη είναι μία υγειονομική «βόμβα», διότι εκτός από φερτά υλικά και χώμα, φέρει λάδια μηχανών, πετρέλαιο, λύματα του αποχετευτικού, φυτοφάρμακα, λιπάσματα και κάθε είδους χημικές ουσίες.
Πολλαπλάσια ύψη βροχόπτωσης σε σύγκριση με τον «Ιανό» (γράφημα)
Σοκαριστικά στοιχεία δημοσιοποιούνται από το meteo.gr, την υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναφορικά με το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από τη χώρα μας. Σε γράφημα που ακολουθεί, καταγράφεται πολλαπλάσια ύψη νερού σε σύγκριση με τον «Ιανό».
Σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσης στην οποία υπήρξε σύγκριση των αθροιστικών υψών βροχόπτωσης στη Θεσσαλία με εκείνα που είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» (17 – 20 Σεπτεμβρίου 2020), το meteo.gr παρατήρησε αρχικά ότι αμφότερες οι κακοκαιρίες προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες και τεράστιες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή.
Στο παρακάτω γραφικό, ακολουθούν τα στατιστικά στοιχεία των δέκα μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι οποίοι κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης της κακοκαιρίας Daniel (κόκκινες ράβδοι) σε σύγκριση με εκείνα του Ιανού (μπλε ράβδοι).
Όπως εντοπίζεται, στην κακοκαιρία Daniel κατεγράφησαν πολύ μεγαλύτερα έως και πολλαπλάσια ύψη βροχόπτωσης σε σύγκριση με τον Ιανό. Θα πρέπει να διευκρινισθεί και πάλι ότι ορισμένοι από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, είτε σταμάτησαν να μεταδίδουν τα δεδομένα τους, λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, είτε έχασαν μέρος των δεδομένων τους, εξαιτίας της πολύ μεγάλης έντασης των φαινομένων.
Δραματικές ώρες στη Θεσσαλία, αγωνία για αγνοούμενους και εγκλωβισμένους
Οι ώρες είναι δραματικές, με ανθρώπους να είναι εγκλωβισμένοι σε σπίτια και καταστήματα, ενώ κάτοικοι κάνουν έκκληση για βοήθεια, καθώς σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται χωρίς τροφή και νερό για περισσότερο από ένα 24ωρο.
Δεν είναι τυχαίο πως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για άγνωστο αριθμό αγνοουμένων, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας για τις προσπάθειες απεγκλωβισμού ανέφερε πως πρόκειται ίσως για «το πιο δύσκολο φαινόμενο στα χρονικά της Πολιτικής Προστασίας, από πλευράς σφοδρότητας του φαινομένου και της διάρκειας αυτού».
Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel καταγράφηκαν πολύ μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης σε σχέση με εκείνα που είχαν καταγραφεί ως αποτέλεσμα του μεσογειακού κυκλώνα Ιανού τον Σεπτέμβριο του 2020.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο ύψος βροχόπτωσης κατά την κακοκαιρία Ιανός ήταν 317 mm στο Περτούλι, ενώ κατά την κακοκαιρία Daniel ήταν 910 mm στη Ζαγορά Πηλίου.
Διευκρινίζεται ωστόσο, ότι ορισμένοι από τους μετεωρολογικούς σταθμούς τις προηγούμενες ημέρες, είτε σταμάτησαν να μεταδίδουν τα δεδομένα τους λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, είτε έχασαν μέρος των δεδομένων τους λόγω της πολύ μεγάλης έντασης των φαινομένων.
«Υπάρχουν πτώματα στο δρόμο»
Για πτώματα στο δρόμο στην περιοχή Μαραθέα Καρδίτσας, έκανε λόγο ο εγκλωβισμένος στην περιοχή Πολύβιος Πολύζος.
Μιλώντας στο Mega και ερωτώμενος για το αν είναι όλοι στο χωριό καλά, ο εγκλωβισμένος πολίτης, ανέφερε: «Όχι. Όχι. Εδώ στο χωριό υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πνιγεί. Δεν έχει πάει κανείς να τους βγάλει. Πέρασαν τα παιδιά με τη βάρκα και είδαν πτώματα στο δρόμο».
O ίδιος παραμένει εγκλωβισμένος με περίπου 50 ακόμα άτομα στο σπίτι του: «Είμαστε στη Μαραθέα Καρδίτσας, στο σπίτι μου έχουμε 50 άτομα εγκλωβισμένα. Δεν έχει έρθει κανείς να μας δώσει νερό. Ότι έκαναν, έκαναν τα παιδιά του χωριού με αυτοσχέδιες βάρκες που έχουν επειδή είναι κυνηγοί. Έχουμε καλέσει πυροσβέστες από χθες το βράδυ και πήραν μια έγκυο γυναίκα και μια γυναίκα με ένα βρέφος».Όλο το χωριό γύρω στα 200 άτομα βρίσκονται σε δύο διαμερίσματα.
Ξεσπούν οι συγγενείς ηλικιωμένης που πνίγηκε
Ο θεσσαλικός κάμπος έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα, με δρόμους να παραμένουν ακόμα πλημμυρισμένοι, δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και για τέταρτη ημέρα εγκλωβισμένους κατοίκους να περιμένουν μια σανίδα σωτηρίας.
«Η γιαγιά ήταν 98 χρόνων, ήταν κοτσονάτη αλλά μας την πνίξανε. Ήταν μέσα, δεν μπορούσαμε να τη βγάλουμε, ακόμα μέσα είναι δεν μπορούμε να πάμε. Επιπλέει μέσα στα νερά», λέει η κόρη της νεκρής ηλικιωμένης, που πνίγηκε εξαιτίας της κακοκαιρίας.
«Είναι πάρα πολύ οι νεκροί, κάθε γειτονιά έχει 2 – 3, έχουν πέσει τα σπίτια και τους έχουν πλακώσει». Η γυναίκα περιγράφει πως η ΕΜΑΚ που τους απεγκλώβισε, με τα τρία εγγόνια της, από την ταράτσα του σπιτιού τους, τους μετέφερε στο δημαρχείο της περιοχής.
«Δεν υπήρχε τίποτα εκεί, τα μπουκαλάκια ήταν μετρημένα. Τι να κάνουμε, δε γίνεται να κάτσουμε εκεί». Η ίδια σημειώνει πως γείτονές της που βρίσκονταν σε ταράτσες εκλιπαρούσαν για βοήθεια. «Τη γιαγιά τη φάγανε, είδε πολέμους, τέτοια, αλλά τέτοια πλημμύρα δεν είδε. Δεν έχουμε να φάμε, δεν έχουμε νερό, θέλουμε βοήθεια».