Κακοκαιρία Daniel - Δήμαρχος Λάρισας στο Newsbomb.gr: Φοβόμαστε για νέες πλημμύρες λόγω του Πηνειού

Ενισχύονται διαρκώς τα αναχώματα της Λάρισας υπό τον φόβο νέων πλημμυρών λόγω υπερχείλισης του Πηνειού ποταμού - Τι δήλωσε στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος της πόλης
5'

Ρεπορτάζ - Επιμέλεια: Χρήστος Διαμαντόπουλος - Βαγγέλης Κιουλχατζής

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η τεράστια επιχείρηση διάσωσης που καλείται να φέρει εις πέρας η Πυροσβεστική σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία.

Μπορεί σε πολλές από τις περιοχές που έχουν μετατραπεί σε λίμνες η στάθμη του νερού να έχει υποχωρήσει, ωστόσο τις τελευταίες ώρες επικρατεί ανησυχία λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού.

Ειδικά στη Λάρισα, όπως τόνισε στο Νewsbomb.gr ο δήμαρχος της πόλης Απόστολος Καλογιάννης, επικρατεί φόβος πως θα υπάρξει νέα νεροποντή: «Το μόνο παρήγορο είναι ότι υπάρχει ύφεση στην στάθμη του Πηνειού η οποία μειώνεται περίπου 5 εκατοστά την ώρα. Ωστόσο ο όγκος των νερών που κατεβαίνουν στη πόλη είναι μεγάλος και για τον λόγο αυτό φοβόμαστε για νέες πλημμύρες. Προς το παρόν δεν έχουμε νέες εκκενώσεις οικισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά

Μεγάλη βαρύτητα δίνουν και στην υπερχείλιση των υδάτων του Πηνειού από την Πυροσβεστική , όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, Γιάννης Αρτοποιός στο OPEN.

Πυροσβέστες και εθελοντές, συνεπικουρούμενοι και από δυνάμεις του στρατού και από ιδιώτες με σκαπτικά μηχανήματα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, σε τρία επίπεδα.

Πρώτον, να ενισχύσουν τις όχθες του ποταμού με αδρανή υλικά στο τμήμα του που διασχίζει την πόλη, δεύτερον, να απεγκλωβίσουν κατοίκους που είναι «παγιδευμένοι» στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα και νερό και τρίτον να μετακινήσουν κόσμο από περιοχές στις οποίες η στάθμη του νερού ανεβαίνει.

Επίσης, με την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων, με ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, γίνονται διανοίξεις σε σημεία του ποταμού έξω από την πόλη, ώστε να εκτονώνεται η πίεση του νερού και να σταθεροποιείται η στάθμη του ποταμού.

Τόνοι αμμοχάλικου μεταφέρθηκαν χθες και σήμερα με δέκα τριαξονικά φορτηγά και με φορτωτές και ρίφθηκαν σε σημεία της όχθης του Πηνειού για να συγκρατηθούν καίρια αναχώματα και ως, αυτή την ώρα, η κατάσταση δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί. Οι προσπάθειες όμως δε σταματούν, συνεχίζονται.

O κ. Αρτοποιός πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται σε Μαραθέα, Κόρδα και Τρίκαλα, ενώ τις τελευταίες ώρες χρειάστηκε να απεγκλωβιστεί ακόμα και ένα νεογέννητο 30 ημερών μαζί με την οικογένεια του.

Συνολικά οι διασώσεις ξεπερνούν τις 2.900 σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Αρτοποιός, με 450 άτομα να απεγκλωβίζονται από αέρως .

Πυροσβέστες και εθελοντές, συνεπικουρούμενοι και από δυνάμεις του στρατού και από ιδιώτες με σκαπτικά μηχανήματα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, σε τρία επίπεδα.

Εκκενώνεται το Ομορφοχώρι στο Κιλελέρ - Μήνυμα από το 112

Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι στο Ομορφοχώρι Λάρισας που ανήκει στο δήμο Κιλέλερ, λόγω των πλημμυρών που έχουν πλήξει την ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα όσοι βρίσκονται στο Ομορφοχώρι, καλούνται να εκκενώσουν προς τον οικισμό Πλατυκάμπου.

Αποστολή Newsbomb.gr στη Θεσσαλία - Συγκλονίζουν τα ντοκουμέντα από τις διασώσεις

Οι διασώστες συνεχίζουν και σήμερα , από το πρώτο φως της μέρας, να επιχειρούν στα πλημμυρισμένα δυτικά προάστια της Λάρισας, ακόμη και με βάρκες, προκειμένου να απεγκλωβίσουν κατοίκους σε διάφορα σημεία της πόλης, τα οποία έχουν «παγιδευθεί» από νερό, λάσπες και φερτά υλικά.

Δεκάδες εθελοντές, μαζί με τις υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων και τον κρατικό μηχανισμό, συνεχίζουν να γεμίσουν τσουβάλια με άμμο που χρησιμοποιούνται για αναχώματα όπου χρειασθεί, ώστε προστατευθούν οι κατοικίες όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα.

Αλλά και στα Μεγάλα Καλύβια, με κάθε μέσο οι δυνάμεις απεγκλωβίζουν ηλικιωμένους:

Το Νewsbomb.gr βρίσκεται στη Θεσσαλία και μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Χάρη Γκίκα καταγράφει λεπτό προς λεπτό τις αγωνιώδεις στιγμές των κατοίκων οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, αλλά και τις προσπάθειες διάσωσης –και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας– από τον Στρατό, την Πυροσβεστική και τον Ερυθρό Σταυρό.

Έκκληση για βοήθεια στην Καρδίτσα - «Φέρτε μας νερό, τροφή - Θα αρρωστήσουμε»

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Παλαμά Καρδίτσας που παραμένουν εγκλωβισμένοι για ακόμη μια ημέρα στο πλημμυρισμένο χωριό.

Δραματική έκκληση για βοήθεια έκανε διασώστης που βρίσκεται στην περιοχή μέσω του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

«Είναι 10 το πρωί και δεν έχει έρθει ούτε ένα μπουκαλάκι νερό. Κάνουμε έκκληση θέλουμε νερό, τροφή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπύρος.

Και συνέχισε λέγοντας ότι τίθεται κίνδυνος να αντιμετωπίσουν μολυσματικές ασθένειες όσοι παραμένουν στην περιοχή που έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη.

«Βλέπουμε νεκρά ζώα να επιπλέουν, αν δεν πεθάναμε από τον κορονοϊό θα πεθάνουμε από άλλες αρρώστιες», τόνισε ο ίδιος

«Θέλουμε μηχανήματα να μεταφέρουν ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη από το κλειστό γυμναστήριο. Δεν έχουμε ούτε τουαλέτες, ούτε ρεύμα».

Πλημμυροπαθείς λυγίζουν μπροστά στην καταστροφή

Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους καθώς βλέπουν τα σπίτια τους να θάβονται κάτω από νερό και λάσπη.

Στην Κυψέλη Καρδίτας επικρατεί απελπισία για τις ζημιές με κάτοικο της περιοχής να λυγίζει μπροστά στην κάμερα του OPEN.

Η στάθμη του νερού μέσα στο σπίτι έφτασε ακόμη και το ένα μέτρο με αποτέλεσμα να μη μείνει τίποτα όρθια.

«Ηρθαν όλοι να βοηθήσουν, αλλά τι να βοηθήσουν; Θέλουν όλα πέταμα, δεν υπάρχει τίποτα καλό» ανέφερε η κάτοικος με τρεμάμενη φωνή.

Η ίδια όπως είπε κατάφερε να εγκαταλείψει εγκαίρως το σπίτι καθώς έφυγε πάνω σε τρακτέρ που οδηγούσε ο γιος της.

Σχετικές ειδήσεις