Κακοκαιρία Daniel:Ζήσαμε την καταστροφή λένε οι πληγέντες– Αγώνας για να σταθούν ξανά στα πόδια τους
Οι συνοικίες του Άγιου Θωμά, του Ιπποκράτη, της Νέας Σμύρνης και οι νέες εργατικές κατοικίες στην Γιάννουλη εξακολουθούν να βυθίζονται στα λασπόνερα.
Τα νερά από τον φουσκωμένο Πηνειό πνίγουν σπίτια, ζώα, καλλιέργειες κι οι άνθρωποι πρέπει να φύγουν για να σωθούν ενώ έχει σταματήσει να βρέχει εδώ και σχεδόν τέσσερις μέρες.
Άνθρωποι με κάθε πλωτό μέσο, συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους από τα χωριά και τους οικισμούς έξω από την πόλη της Λάρισας.
Κάποιοι κάτοικοι μάλιστα, απομακρύνθηκαν από τον εφιάλτη και στοιβάχθηκαν πάνω σε μια μπουλντόζα για να φύγουν από τις πλημμυρισμένες περιοχές...
15 νεκροί και βιβλική καταστροφή – Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Οι νεκροί από την κακοκαιρία έφθασαν στους 15 ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται δύο άτομα, ένα ζευγάρι Αυστριακών, με την αγωνία να κορυφώνεται, ώρα με την ώρα.
Με την σταδιακή υποχώρηση των υδάτων, φανερώνεται και το μέγεθος της τεράστιας καταστροφής, με τις περιγραφές των διασωθέντων να είναι συγκλονιστικές
Σπαρακτικό είναι το κλάμα μιας γυναίκας που είναι κάτοικο της Αγίας Τριάδας Καρδίτσας: «Δόξα τω θεώ που είμαστε ζωντανοί μόνο», δείχνοντας στην τηλεοπτική κάμερα τη διαλυμένη οικία της.
Κάμερα από κινητό, καταγράφει έναν χείμαρρο που περνάει μέσα από πολυκατοικίες, με τους ενοίκους, να πηγαίνουν σε ψηλότερους ορόφους για να σωθούν.
Στη Φαρκαδόνα, μια ηλικιωμένη γυναίκα αναφέρει πως το σπίτι της είναι γεμάτο νερό.
Ούτε οι τοίχοι δεν άντεξαν. Μετά τον Ιανό, μια ακόμα κάτοικος της Φαρκαδόνας είδε το σπίτι της να καταστρέφεται. Η κυρία Σπυριδούλα, μετά από κόπους και θυσίες, προσπάθησε να ξαναφτιάξει το σπίτι της, και μόλις τα κατάφερε, ήρθε το δεύτερο καταστροφικό χτύπημα του Daniel που δεν άφησε τίποτα όρθιο.
Τεράστιες οι καταστροφές στο Πήλιο
Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στα χωριά του Πηλίου, όπως κατάγραψε η κάμερα του ΣΚΑΪ, καθώς από την οργή των χειμάρρων δεν γλύτωσαν ούτε τα σπίτια τα οποία από τη μια στιγμή στην άλλη γκρεμίστηκαν σαν τραπουλόχαρτα.
«Ανακούφιση» για τους κατοίκους ήταν η αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης του Βόλου με το Νότιο Πήλιο μετά την τοποθέτηση από τον Ελληνικό Στρατό σε χρόνο ρεκόρ μιας γέφυρας τύπου Belley στη θέση της γέφυρας που κατέρρευσε μεταξύ Καλών Νερών και Μπούφας επί του χειμάρρου Πελεγκρίνο.
Ωστόσο τα προβλήματα είναι τεράστια στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο του Νοτίου Πηλίου όπου παραμένουν αποκομμένες αρκετές περιοχές.
Το μέγιστο πρόβλημα που απασχολεί τις Αρχές είναι η καταστροφή του οδικού δικτύου στο Ανατολικό Πήλιο όπου δεν υπάρχει πρόσβαση.
Είναι αδύνατη η οδική πρόσβαση στο μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου την Ζαγορά, που για μια ακόμα ημέρα παραμένει αποκλεισμένη. Το ίδιο συμβαίνει και με το Πουρί, το Ανήλιο, το Χορευτό, το Μούρεσι, τη Μακρυρράχη, το Ξουρίχτι και την Τσαγκαράδα όπου ακόμη και κάθε εναλλακτική διαδρομή έχει καταστραφεί και τα χωριά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν όχι μόνο με τον Βόλο, αλλά ούτε και μεταξύ τους αυτά τα χωριά.
Ανυπολόγιστη είναι και η οικονομική καταστροφή στο Πήλιο, τόσο από τον Τουρισμό όσο και από την γεωργική παραγωγή και τις δενδροκαλλιέργειες.
Αρτοποιός: «4.500 χιλιάδες διασώσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα στη Θεσσαλία»
Μέχρι σήμερα η Πυροσβεστική έχει επέμβει σε 9.200 συμβάντα και έχει προχωρήσει σε 4.500 διασώσεις πολιτών από επίγειες και ενάεριες δυνάμεις, όπως τόνισε, πριν από λίγο, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση από το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλία.
Πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, για την μεγαλύτερη επέμβαση της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας σε συνεχή συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ. την ΕΛΑΣ, το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ και την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού.
Στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας οι επιχειρήσεις αφορούν σε μεταφορές πολιτών, αν και δεν υπάρχει κίνδυνος για την σωματική τους ακεραιότητα, όπως επισήμανε ο κ. Αρτοποιός, ενώ πρόσθεσε ότι πολλοί πολίτες παραμένουν εκεί με την θέληση τους.
Παράλληλα σημείωσε ότι τους παρέχονται συνεχώς τρόφιμα, νερά, ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη κλινοστρωμνής.