ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR
Κακοκαιρία Daniel - Ψαλτοπούλου: Από ποιες μολυσματικές ασθένειες κινδυνεύουν οι πλημμυροπαθείς
Κακοκαιρία Daniel: Για τους κινδύνους στη δημόσια υγεία ύστερα από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου στο Newsbomb.gr
Πόσο επικίνδυνα είναι τα νερά στον κάμπο της Θεσσαλίας για τους κατοίκους; Υπάρχουν κίνδυνοι για μολύνσεις; Οι εικόνες με τη λάσπη στον Πηνειό αλλά και σε όλες τις πληγείσες περιοχές έχουν φέρει στην επικαιρότητα το ζήτημα της δημόσιας υγείας.
Γι' αυτό και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στο Newsbomb.gr, προειδοποιεί ότι το νερό στις πλημμυρισμένες περιοχές πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή και σίγουρα δεν είναι πόσιμο μέχρι να γίνουν μετρήσεις και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
«Από την κακοκαιρία Daniel μπορούν να προκληθούν γαστρεντερικά νοσήματα γι΄αυτό είναι σημαντικό που έχει μπει η αυτοδιοίκηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες στη διαδικασία να ελέγξουν την ασφάλεια του πόσιμου νερού. Προς το παρόν είναι σημαντικό να καταναλώνεται εμφιαλωμένο νερό για την ασφάλεια των πολιτών μέχρι να υπάρξουν οι κατάλληλοι αντιπροσωπευτικοί έλεγχο και το νερό που φτάνει στη βρύση του καταναλωτή να είναι ασφαλές. Ίσως χρειαστεί υπερχλωρίωση λόγω των μικροβίων ή να ελεγχθούν και φυσικοχημικές ιδιότητες. Αντίστοιχα γαστρεντερικά προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν και από τα τρόφιμα και γι αυτό πρέπει να γίνεται έλεγχος και στην ασφάλεια των τροφίμων», ανέφερε η Ψαλτοπούλου.
Ψαλτοπούλου: «Μολυσμένο το νερό της βρύσης, πίνετε εμφιαλωμένο»
Επίσης, σύμφωνα με την κυρία Ψαλτοπούλου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι συνιστάται η χρήση εμφιαλωμένου νερού, καθώς αυτό της βρύσης είναι μολυσμένο και μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερίτιδες αλλά και δερματικά προβλήματα.
«Θα πρέπει να γίνει έλεγχος από τις πρώτες ύλες μέχρι τη διακίνηση, την αποθήκευση και την διανομή γιατί κάποιες από αυτές τις περιοχές που πλημμύρισαν δεν είχαν ηλεκτρισμό για κάποιες ώρες», πρόσθεσε.
«Θα αρχίσει η καταγραφή της εθνολογικής επιτήρησης για μολυσματικά νοσήματα και για νοσήματα, όπως γαστρεντερίτιδες ή δερματοπάθειες. Επίσης γίνεται συλλογή ταφή και αποτέφρωση των νεκρών ζώων, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για μολυσματικές ασθένειες», συμπλήρωσε η κυρία Ψαλτοπούλου.
«Αντίστοιχα, αν υπάρχουν αυξημένες θερμοκρασίες στα τα λιμνάζοντα ύδατα μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερα κουνούπια, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του Δυτικού Νείλου. Γενικά έχουμε σπάνιες περιπτώσεις ελονοσίας στη χώρα μας οπότε πρόκειται για έναν πολύ μικρό κίνδυνο. Το βαρύτερο φορτίο μπορεί να το πληρώσουν αυτοί που έχουν ήδη κάποια νοσήματα όπως είναι τα άτομα μεγάλης ηλικίας, οι εγκυμονούσες και τα παιδιά, αυτό συμβαίνει γιατί διατρέχουν κίνδυνο πολύ σοβαρής νόσησης αν μολυνθούν. Επομένως πρέπει να προσέχουμε κυρίως όλους βέβαια και κυρίως µε τα άτομα που είναι ευάλωτα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα άτομα που είναι ευάλωτα», είπε η κυρία Ψαλτοπούλου.
Εγκύκλιος της γγ Δημόσιας Υγείας: «Υπαρκτός ο κίνδυνος έξαρσης επιδημιών»
Σε εγκύκλιο της γγ Δημόσιας Υγείας, Φωφώς Καλύβα, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του ιατρικού προσωπικού και των άλλων επαγγελματιών υγείας για την έγκαιρη διάγνωση και επιδημιολογική καταγραφή νοσημάτων, η εμφάνιση των οποίων ευνοείται από τα πλημμυρικά φαινόμενα, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων και της επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για την έγκαιρη αναγνώριση και τον εργαστηριακό έλεγχο πιθανών κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης. Υπενθυμίζεται ότι η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη, που προκαλείται από τον μικροοργανισμό λεπτόσπειρα (Leptospira spp) και παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα. Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου. Η λεπτόσπειρα μπορεί να μεταδοθεί όταν ούρα ή ιστοί μολυσμένου ζώου έρθουν σε επαφή με βλεννογόνους (των οφθαλμών, της μύτης και του στόματος).
Επίσης, η μετάδοση μπορεί να γίνει έμμεσα όταν ο άνθρωπος έρθει σε επαφή με μολυσμένο από ούρα περιβάλλον (κολύμπι ή έκθεση σε μολυσμένα νερά, κατάποση μολυσμένης τροφής).
Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από πυρετό, κεφαλαλγία, ρίγος, μυαλγίες, ένεση επιπεφυκότων και, λιγότερο συχνά, μηνιγγίτιδα, εξάνθημα, ίκτερο ή νεφρική ανεπάρκεια. Στα εργαστηριακά κριτήρια για τη διάγνωση περιλαμβάνονται:
- Απομόνωση της λεπτόσπειρας από κλινικό δείγμα του ασθενούς.
- Ανίχνευση της λεπτόσπειρας σε κλινικό δείγμα με ανοσοφθορισμό.
- Αύξηση του τίτλου συγκολλητινών κατά της λεπτόσπειρας.
- Ανίχνευση αντισωμάτων IgM έναντι της λεπτόσπειρας στον ορό του ασθενούς.
Η λεπτοσπείρωση θα πρέπει να περιλαμβάνεται στη διαφορική διάγνωση ασθενών με αιφνίδια εμφάνιση πυρετού, ρίγη, υπεραιμία επιπεφυκότων, πονοκέφαλο, μυαλγίες και ίκτερο. Η λεπτοσπείρωση αποτελεί υποχρεωτικώς δηλούμενο νόσημα που δηλώνεται στον ΕΟΔΥ.
Περαιτέρω και δεδομένης της τρέχουσας επιδημιολογικής εικόνας των επηρεαζόμενων περιοχών, βάσει των ειδικών καιρικών και περιβαλλοντικών συνθηκών, το ερχόμενο διάστημα θεωρείται αναμενόμενη η διάγνωση περισσότερων κρουσμάτων που οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου. Ως εκ τούτου, εφίσταται η προσοχή στην έγκαιρη ανίχνευση, καταγραφή και δήλωση ύποπτων ή/και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Επίσης, κρίνεται σκόπιμη η επαγρύπνηση των επαγγελματιών υγείας για τις περιπτώσεις αντιμετώπισης επιμόλυνσης τραυμάτων από βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος και μυκητιάσεις. Επιπλέον, δέον όπως ληφθεί μέριμνα καθώς, λόγω συνθηκών, δεν είναι απίθανη η πρόκληση δηγμάτων (τσιμπημάτων) από άγρια ή και οικόσιτα ζώα και ερπετά.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για την υγειονομική φροντίδα ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι έγκυες, άτομα με χρόνια νοσήματα, κινητικές ή άλλες δυσκολίες, άτομα τρίτης ηλικίας κ.ά. Οι επαγγελματίες υγείας, ανεξάρτητα της δομής στην οποία υπηρετούν, συνιστάται να παρέχουν στον πληθυσμό της περιοχής οδηγίες προφύλαξης και προστασίας της υγείας και της ψυχικής υγείας, καθώς και να καθοδηγούν τους πολίτες με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ορθή και αποτελεσματική χρήση των υπηρεσιών υγείας.