Κακοκαιρία Daniel: Οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό - Πώς επηρεάζεται το Σύμφωνο Σταθερότητας
Μεγάλος είναι ο προβληματισμός που εγείρει το μέγεθος της καταστροφής από την κακοκαιρία Daniel καθώς και η συχνότητα με την οποία επαναλαμβάνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας και σε οικονομικό επίπεδο.
Το ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό, καθώς η χρηματοδότηση των μέτρων που ακούσαμε θα πιέσει το πρωτογενές αποτέλεσμα, κάτι που περιορίζει τα περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση, σε μία περίοδο που η ακρίβεια εξακολουθεί να πλήττει τα νοικοκυριά.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, σε 15 ημέρες πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, ενός προϋπολογισμού που θα θέτει υψηλό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα υπερδιπλάσιο του φετινού δηλαδή 2% και η συζήτηση για το πλαίσιο των αποζημιώσεων έχει ήδη ανοίξει. Ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού έθεσε ήδη το θέμα της ασφάλισης ακινήτων και επιχειρήσεων από ασφαλιστικές επιχειρήσεις.
Πιο κοντά μοιάζει να έρχεται και η έκδοση του 1ου ελληνικού πράσινου ομολόγου, καθώς θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν έργα, προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πάντως, οι συζητήσεις δε θα αφορούν μόνο την κάλυψη του κόστους που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel. Αυτό που αναζητείται ένα πλαίσιο αντιμετώπισης της πραγματικότητας, η οποία θα περιλαμβάνει συχνότερα φαινόμενα. Τέλος, το θέμα των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης θα αγγίξει και τις συζητήσεις για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.
Το ερώτημα που θα μπει επιτακτικά, επισημαίνει η ΕΡΤ, είναι αν οι δαπάνες για την αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές, θα λαμβάνονται ή όχι στο έλλειμμα, ώστε να μην ενεργοποιούνται κυρώσεις για τις χώρες που θα έρχονται αντιμέτωπες με τις καταστροφές.
Οικονομικές επιπτώσεις της κακοκαιρίας DANIEL
- Εκτέλεση προϋπολογισμού 2023 (στόχος πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%)
- Κατάρτιση προϋπολογισμού 2024 (στόχος πρωτογενές πλεόνασμα 2%)
- Επενεξέταση πλαισίου αποζημιώσεων(σενάριο ασφάλισης ακινήτων-επιχειρήσεων)
- Νέες πηγές χρηματοδότησης (έκδοση 1ου ελληνικού πράσινου ομολόγου)
- Αλλαγή ευρωπαϊκού πλαισίου για τις φυσικές καταστροφές (περισσότεροι πόροι για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης)
- Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας (ρήτρα δαπανών για φυσικές καταστροφές)