ΣΕ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ - ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΕ 10 ΔΗΜΟΥΣ
Η Θεσσαλία μετράει πληγές: Κίνδυνος τα νεκρά ζώα και οι λάσπες – Άστεγοι ακόμα οι πλημμυροπαθείς
Απελπιστική είναι η κατάσταση στο θεσσαλικό κάμπο που έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο ζώων τη στιγμή που συνεχίζεται η συνεχίζεται η μάχη των κατοίκων με τις λάσπες
Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν οι περιοχές του κάμπου στη Θεσσαλία μετά τις βιβλικών διαστάσεων καταστροφές που προκάλεσαν οι σαρωτικές πλημμύρες από την κακοκαιρία Daniel.
Χιλιάδες νεκρά ζώα, τόνοι σκουπιδιών μέσα στη λάσπη, χιλιάδες στρέμματα και σπίτια κάτω από μολυσμένα λιμνάζοντα νερά ή «θαμμένα» στη λάσπη συνθέτουν ένα αποκαρδιωτικό σκηνικό στη Θεσσαλία.
Ιδιαιτέρως στα χωριά Τρικάλων και της Καρδίτσας, η νέα καθημερινότητα των κατοίκων είναι απελπιστική καθώς η δυσοσμία που επικρατεί στην ατμόσφαιρα είναι αφόρητη και ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία είναι τεράστιος, καθώς στα λιμνάζοντα νερά βρίσκονται νεκρά ζώα.
Στοιβάζουν σε καρότσες τα νεκρά ζώα
Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η περισυλλογή των νεκρών ζώων. Μόνο στην περιοχή του Παλαμά εκτιμάται ότι είναι 5.000 τα νεκρά ζώα. Θα πρέπει τουλάχιστον να συγκεντρωθούν και να καούν το συντομότερο, όπως λένε οι άνθρωποι, γιατί αποτελεί μία υγειονομική βόμβα.
Κάτοικοι και Αρχές καλούνται να απομακρύνουν τα ζώα που βρίσκονται νεκρά στη Θεσσαλία, καθώς πλέον αποτελούν υγειονομική βόμβα για όσους μένουν στην περιοχή.
Με καρότσες και φορτηγά οι άνθρωποι στοιβάζουν τα νεκρά ζώα για να τα απομακρύνουν από τα λιμνάζοντα νερά και τις στάνες.
Σε μία στάνη στη Λάρισα, βίντεο με drone της Golden Movies δείχνει από ψηλά το μέγεθος της καταστροφής που άφησαν πίσω τους οι φονικές πλημμύρες. Στο βίντεο φαίνεται τα ζωντανά ζώα να παραμένουν αβοήθητα δίπλα στα νεκρά, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει πρόσβαση με αυτοκίνητο για να σωθούν ή για να απομακρυνθούν όσα πνίγηκαν.
«Έχει γίνει υγειονομική διαχείριση για πάνω από 30.000 ζώα»
Ο υπουργός Επικρατείας απαντώντας για τη διαχείριση των νεκρών ζώων ανέφερε ότι «έχει γίνει υγειονομική διαχείριση για πάνω από 30.000 ζώα».
Ο Μάκης Βορίδης μιλώντας στο Action 24 συμπλήρωσε πως «το πρόβλημα είναι ότι σε ορισμένα μαντριά η πρόσβαση εξακολουθεί να είναι δύσκολη».
Σε απελπισία οι κτηνοτρόφοι
Έκκληση για βοήθεια απευθύνουν οι κτηνοτρόφοι στη Λάρισα, οι οποίοι δεν έχουν με τι να ταΐσουν τα ζώα που επέζησαν από το σαρωτικό πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας Daniel.
Όπως λένε, τα ζώα πλέον δεν έχουν στέγη, ενώ, όσα επέζησαν, τα μάζεψαν στον Αμπελώνα Λάρισας, όπου συγκέντρωσαν και ζωοτροφές για να εξυπηρετηθούν όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και θα υπάρχει και τους άλλους μήνες στην κτηνοτροφία. Για να γίνουν όσα χάθηκαν, όλα αυτά θέλουν μία ζωή για να γίνουν», είπε κτηνοτρόφος στο MEGA.
Μεγάλο είναι το πρόβλημα και στη στέγαση των ζώων, εκτός από τη σίτιση, καθώς οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί, σε πολλές περιπτώσεις ολοσχερώς.
Μεγάλα τα προβλήματα με το νερό
Η έλλειψη νερού και η ακαταλληλότητά του σε πολλές περιοχές κάνει ακόμη πιο δύσκολη την υπόθεση της τήρησης των κανόνων υγιεινής.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε πως στις 26 υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ που βρίσκονται στις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, προσήλθαν τις τελευταίες δύο μέρες, 1.396 πολίτες για διάφορα ενοχλήματα υγείας.
Από αυτούς, 48 διαγνώστηκαν με γαστρεντερίτιδα και 65 με λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Σχετικά με την ασφάλεια του νερού:
Μαγνησία
- Δήμος Βόλου, το νερό δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση
- Δήμος Νοτίου Πηλίου, το νερό είναι ακατάλληλο
- Δήμος Αρμυρού, κατάλληλο
- Δήμος Ρήγα Φεραίου, κατάλληλο
Καρδίτσα
- Δήμος Παλαμά, ακατάλληλο
- Δήμος Σοφάδων, ακατάλληλο
- Δήμος Καρδίτσας, κατάλληλο
- Δήμος Μουζακίου, κατάλληλο
- Δήμος Αργιθέας, ακατάλληλο
- Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, ακατάλληλο
Λάρισα
- Δήμος Λάρισας, το νερό είναι κατάλληλο
- Δήμος Ελασσόνας, κατάλληλο
- Δήμος Φαρσάλων, ακατάλληλο
- Δήμος Τυρνάβου, κατάλληλο
- Δήμος Κιλελέρ, ακατάλληλο
- Δήμος Αγιάς, κατάλληλο
- Δήμος Τεμπών, κατάλληλο
Τρίκαλα
- Δήμος Τρικκαίων, το νερό είναι κατάλληλο
- Δήμος Πύλης, ακατάλληλο
- Δήμος Μετεώρων, κατάλληλο
- Δήμος Φαρκαδόνας, ακατάλληλο
ΓΕΕΘΑ: «Μην πίνετε νερό από τη βρύση» στις πλημμυρισμένες περιοχές στη Θεσσαλία
Ο κίνδυνος μολύνσεων και ασθενειών από την κακοκαιρία Daniel δεν αφορά μόνο στους κατοίκους, αλλά και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει σπεύσει σε βοήθεια των πολιτών της Θεσσαλίας.
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από την πρώτη στιγμή συνέδραμαν, κατόπιν διαταγών και οδηγιών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, ευρισκόμενες δίπλα στην κοινωνία, σε συντονισμό με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτικής Προστασίας.
Επιπρόσθετα, και προς αυτήν την κατεύθυνση, έχουν δοθεί οδηγίες εφαρμογής προληπτικών υγειονομικών μέτρων και ασφάλειας, τα κυριότερα στοιχεία των οποίων συνοψίζονται ως εξής:
- Αποφυγή κατανάλωσης νερού από το δίκτυο, μέχρι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα διασφάλισης της ποιότητάς του. Μέχρι τότε, κατανάλωση για πόση, παρασκευή φαγητού, ατομική υγιεινή και γενικότερη οικιακή χρήση, μόνο εμφιαλωμένου νερού.
- Απόρριψη τροφίμων που ήταν αποθηκευμένα σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες και έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.
- Αποφυγή επαφής με στάσιμα νερά και λάσπη χωρίς να έχουν ληφθεί ατομικά μέτρα προστασίας (χρήση προστατευτικού εξοπλισμού).
- Απαγόρευση επαφής με στάσιμα νερά και λάσπη, για το προσωπικό που φέρει ανοιχτά τραύματα, για την αποφυγή κινδύνου επιμόλυνσης - μικροβιαιμίας.
- Απομάκρυνση και απόρριψη των αντικειμένων που έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας και είναι δύσκολο να απολυμανθούν, όπως στρώματα και κουβέρτες.
- Χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων, λόγω της αναμενόμενης αύξησης και παρατεινόμενης παρουσίας εντόμων, όπως κουνουπιών, μυγών και κατσαρίδων.
Χωρίς στέγη οι πλημμυροπαθείς - Αγωνία για την επόμενη μέρα
Τεράστιο είναι και το πρόβλημα της στέγασης που αντιμετωπίζουν οι πλημμυροπαθείς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Φαρκαδόνα, όπου η στάθμη του νερού μπορεί έχει κατέβει, ωστόσο οι κάτοικοι φιλοξενούνται σε αντίσκηνα, που στήθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και σε δομές, σε Κέντρα Υγείας και σχολεία.
Στην Πηνειάδα Τρικάλων, δεκάδες κάτοικοι που εγκλωβίστηκαν για μέρες χωρίς νερό και φαγητό, έχουν μείνει άστεγοι.
Για το θέμα των αστέγων πλημμυροπαθών, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης δεσμεύτηκε ότι στα τέλη Νοεμβρίου «δεν θα υπάρχει άνθρωπος με στεγαστικό πρόβλημα».