Κακοκαιρία Daniel: SOS από υγειονομικούς για μολυσμένα νερά, νεκρά ζώα και λάσπες

Η κακοκαιρία Daniel «σάρωσε» τη Θεσσαλία, δημιουργώντας πολύ σοβαρά προβλήματα υγειονομικά στις πληγείσες περιοχές. Πληθώρα ειδικών «κρούει τον κώδωνα» του κινδύνου για τη Δημόσια Υγεία, προειδοποιώντας τους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στα προϊόντα και το νερό που καταναλώνουν, αλλά και τις μετακινήσεις τους.
INTIME.
13'

«Γιγαντώνεται» η ανησυχία πληθώρας υγειονομικών αναφορικά με τις σοβαρές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία, μετά τις φονικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel. Οι ειδικοί κάνουν συνεχώς εκκλήσεις στους πληγέντες πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας, εφιστώντας την προσοχή στον κίνδυνο εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών.

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για το μολυσμένο νερό

Συγκεκριμένα προτρέπουν τους κατοίκους να πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό και να καταναλώνουν συσκευασμένες τροφές προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο ασθενειών. Ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος Επιτροπής Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας, Ανάργυρος Μαριόλης είπε ότι οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να καταναλώνουν πόσιμο νερό μέχρι να ελεγχθεί η ποιότητα του.

«Το νερό είναι μολυσμένο. Μπορεί να προκαλέσει οξύ διαρροικά σύνδρομα, να κάνει οξείες ηπατίτιδες κυρίως την Α’ σε ακραίες ηλικιακές ομάδες και την Ε΄ στις έγκυες. Μπορεί να έχουμε λεπτοσπείρωση που το βλέπουμε αυτό και μπορεί να πάρει διαστάσεις ενδημίας, ειδικά μετά από πλημμύρες γιατί αυξάνονται τα τρωκτικά και έτσι μπορεί να έχουμε μία ζωονόσο που μεταδίδεται μέσω του μολυσμένου νερού. Δεν ανοίγουμε τη βρύση για πόσιμο νερό», ανέφερε στον Alpha o Ανάργυρος Μαριόλης.

Και συνέχισε: «Θα έχουμε και τεράστιο πρόβλημα με την αύξηση των κουνουπιών. Παράδειγμα είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου. Θα πρέπει να αποφύγουμε εκείνες τις λοιμώξεις από το γαστρεντερικό, το αναπνευστικό, την επιμόλυνση τραυμάτων, τις δερματοπάθειες».

Επιπλέον υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να περιμένουν «την απολύμανση του νερού κυρίως μέσω χλωρίωσης, την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Να ελεγχθούν πρώτα οι γεωτρήσεις της περιοχής, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη επεξεργασία στις εγκαταστάσεις».

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος της ύδρευσης και χλωρίωση των νερών. «Η διάλυση του υδροφόρου ορίζοντα με καταστροφές στις υδροδοτήσεις. Αυτό είναι ένα βασικό θέμα που πρέπει να ελέγχεται σε επόμενο στάδιο. Δηλαδή να υπάρξει έλεγχος της ύδρευσης καθώς μπορεί να χρειάζεται υπερχλωρίωση ώστε να υπάρχει ασφάλεια στο νερό. Τ α γεγονότα αυτά σε συνδυασμό με τις θανατώσεις ζώων που υπάρχουν ή τρωκτικών δημιουργεί ένα βραχυπρόθεσμα μεγάλο πρόβλημα στη δημόσια υγεία στην περιοχή», είπε στην ΕΡΤ η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Για τους πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία εκτίμησε ότι οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω ελονοσίας, γαστρεντερικών προβλημάτων, αναπνευστικών και δερματολογικών προβλημάτων. «Χρειάζονται μια μεγαλύτερη παρέμβαση» σημείωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουν άμεσα ασφαλές νερό και φαγητό.

Και όπως τόνισε η κ. Ψαλτοπούλου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρέπει να υπάρχει άφθονο τυποποιημένο συσκευασμένο νερό και τροφή στην περιοχή. Αναφερόμενη και στο ψυχολογικό κόστος εκτός από το σωματικό αποτύπωμα που άφησε η κακοκαιρία Daniel στους πληγέντες ανέφερε ότι θα είναι μεγάλο όταν πια θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τις καταστροφές που έχουν υποστεί.

Στοιβάζουν σε καρότσες τα νεκρά ζώα

Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η περισυλλογή των νεκρών ζώων. Μόνο στην περιοχή του Παλαμά εκτιμάται ότι είναι 5.000 τα νεκρά ζώα. Θα πρέπει τουλάχιστον να συγκεντρωθούν και να καούν το συντομότερο, όπως λένε οι άνθρωποι, γιατί αποτελεί μία υγειονομική βόμβα.

Κάτοικοι και Αρχές καλούνται να απομακρύνουν τα ζώα που βρίσκονται νεκρά στη Θεσσαλία, καθώς πλέον αποτελούν υγειονομική βόμβα για όσους μένουν στην περιοχή.

Με καρότσες και φορτηγά οι άνθρωποι στοιβάζουν τα νεκρά ζώα για να τα απομακρύνουν από τα λιμνάζοντα νερά και τις στάνες.

Σε μία στάνη στη Λάρισα, βίντεο με drone της Golden Movies δείχνει από ψηλά το μέγεθος της καταστροφής που άφησαν πίσω τους οι φονικές πλημμύρες. Στο βίντεο φαίνεται τα ζωντανά ζώα να παραμένουν αβοήθητα δίπλα στα νεκρά, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει πρόσβαση με αυτοκίνητο για να σωθούν ή για να απομακρυνθούν όσα πνίγηκαν.

«Έχει γίνει υγειονομική διαχείριση για πάνω από 30.000 ζώα»

Ο υπουργός Επικρατείας απαντώντας για τη διαχείριση των νεκρών ζώων ανέφερε ότι «έχει γίνει υγειονομική διαχείριση για πάνω από 30.000 ζώα».

Ο Μάκης Βορίδης μιλώντας στο Action 24 συμπλήρωσε πως «το πρόβλημα είναι ότι σε ορισμένα μαντριά η πρόσβαση εξακολουθεί να είναι δύσκολη».

Σε απελπισία οι κτηνοτρόφοι

Έκκληση για βοήθεια απευθύνουν οι κτηνοτρόφοι στη Λάρισα, οι οποίοι δεν έχουν με τι να ταΐσουν τα ζώα που επέζησαν από το σαρωτικό πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας Daniel.

Όπως λένε, τα ζώα πλέον δεν έχουν στέγη, ενώ, όσα επέζησαν, τα μάζεψαν στον Αμπελώνα Λάρισας, όπου συγκέντρωσαν και ζωοτροφές για να εξυπηρετηθούν όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και θα υπάρχει και τους άλλους μήνες στην κτηνοτροφία. Για να γίνουν όσα χάθηκαν, όλα αυτά θέλουν μία ζωή για να γίνουν», είπε κτηνοτρόφος στο MEGA. Μεγάλο είναι το πρόβλημα και στη στέγαση των ζώων, εκτός από τη σίτιση, καθώς οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί, σε πολλές περιπτώσεις ολοσχερώς.

Διάθεση τροφίμων

Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη διασφάλιση της υγιεινής διάθεσης ασφαλών τροφίμων με τα οποία σιτίζονται οι πληγέντες, οι οποίοι είναι ήδη καταπονημένοι και επιπλέον λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους, ελλοχεύει αυξημένος κίνδυνος τροφιμογενών και άλλων λοιμώξεων.

Σε περίπτωση συχνών και μεγάλης διάρκειας διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος, θεωρείται επιβεβλημένο να ενημερωθεί το κοινό για το σωστό και υγιεινό χειρισμό και συντήρηση των τροφίμων.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη διατροφή των πληγέντων στους οποίους διανέμονται τρόφιμα τα οποία προσφέρουν διάφορες κοινωνικές οργανώσεις, φορείς ή επιχειρήσεις τροφίμων, σε ό,τι αφορά τις συνθήκες παρασκευής, μεταφοράς, συντήρησης και διάθεσής τους.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι η ασφάλεια των τροφίμων σε όλες τις φάσεις της αλυσίδας παραγωγής τους (πρώτες ύλες, παρασκευή, διατήρηση, διακίνηση, μεταφορά, αποθήκευση, διανομή κ.λ.π.), καθώς και η προσωπική υγιεινή των χειριστών των τροφίμων αποτελούν πρωταρχικής σημασίας παράγοντες ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι δημόσιας υγείας.

«Τα νερά είναι μολυσμένα»

«Τα νερά αυτά είναι δυνητικά μολυσματικά και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία» ανέφερε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ειδικότερα μιλώντας στο MEGA για τις μολύνσεις και τις επιδημίες μετά τις πλημμύρες, τονίζοντας πως ο κόσμος δεν θα πρέπει να πίνει πόσιμο νερό. «Η κατάσταση μοιάζει περισσότερο με έλος. Τα νερά θα είναι μολυσματικά και θα είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον κίνδυνο από τα κουνούπια και την διάδοση ασθενειών. «Θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τα κουνούπια και για παράδειγμα με τον ιό του Δυτικού Νείλου. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η απορροή των υδάτων και οι κάτοικοι θα πρέπει να απομακρυνθούν. Ο κόσμος δεν θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με το νερό και να πίνουν εμφιαλωμένο νερό. Μετά πρέπει να γίνει και απολύμανση στο σπίτι».

Ψαλτοπούλου: Από ποιες μολυσματικές ασθένειες κινδυνεύουν οι πλημμυροπαθείς

Πόσο επικίνδυνα είναι τα νερά στον κάμπο της Θεσσαλίας για τους κατοίκους; Υπάρχουν κίνδυνοι για μολύνσεις; Οι εικόνες με τη λάσπη στον Πηνειό αλλά και σε όλες τις πληγείσες περιοχές έχουν φέρει στην επικαιρότητα το ζήτημα της δημόσιας υγείας.

Γι' αυτό και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στο Newsbomb.gr, προειδοποιεί ότι το νερό στις πλημμυρισμένες περιοχές πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή και σίγουρα δεν είναι πόσιμο μέχρι να γίνουν μετρήσεις και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

«Από την κακοκαιρία Daniel μπορούν να προκληθούν γαστρεντερικά νοσήματα γι΄αυτό είναι σημαντικό που έχει μπει η αυτοδιοίκηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες στη διαδικασία να ελέγξουν την ασφάλεια του πόσιμου νερού. Προς το παρόν είναι σημαντικό να καταναλώνεται εμφιαλωμένο νερό για την ασφάλεια των πολιτών μέχρι να υπάρξουν οι κατάλληλοι αντιπροσωπευτικοί έλεγχο και το νερό που φτάνει στη βρύση του καταναλωτή να είναι ασφαλές. Ίσως χρειαστεί υπερχλωρίωση λόγω των μικροβίων ή να ελεγχθούν και φυσικοχημικές ιδιότητες. Αντίστοιχα γαστρεντερικά προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν και από τα τρόφιμα και γι αυτό πρέπει να γίνεται έλεγχος και στην ασφάλεια των τροφίμων», ανέφερε η Ψαλτοπούλου.

«Μολυσμένο το νερό της βρύσης, πίνετε εμφιαλωμένο»

Επίσης, σύμφωνα με την κυρία Ψαλτοπούλου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι συνιστάται η χρήση εμφιαλωμένου νερού, καθώς αυτό της βρύσης είναι μολυσμένο και μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερίτιδες αλλά και δερματικά προβλήματα.

«Θα πρέπει να γίνει έλεγχος από τις πρώτες ύλες μέχρι τη διακίνηση, την αποθήκευση και την διανομή γιατί κάποιες από αυτές τις περιοχές που πλημμύρισαν δεν είχαν ηλεκτρισμό για κάποιες ώρες», πρόσθεσε.

«Θα αρχίσει η καταγραφή της εθνολογικής επιτήρησης για μολυσματικά νοσήματα και για νοσήματα, όπως γαστρεντερίτιδες ή δερματοπάθειες. Επίσης γίνεται συλλογή ταφή και αποτέφρωση των νεκρών ζώων, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για μολυσματικές ασθένειες», συμπλήρωσε η κυρία Ψαλτοπούλου.

«Αντίστοιχα, αν υπάρχουν αυξημένες θερμοκρασίες στα τα λιμνάζοντα ύδατα μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερα κουνούπια, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του Δυτικού Νείλου. Γενικά έχουμε σπάνιες περιπτώσεις ελονοσίας στη χώρα μας οπότε πρόκειται για έναν πολύ μικρό κίνδυνο. Το βαρύτερο φορτίο μπορεί να το πληρώσουν αυτοί που έχουν ήδη κάποια νοσήματα όπως είναι τα άτομα μεγάλης ηλικίας, οι εγκυμονούσες και τα παιδιά, αυτό συμβαίνει γιατί διατρέχουν κίνδυνο πολύ σοβαρής νόσησης αν μολυνθούν. Επομένως πρέπει να προσέχουμε κυρίως όλους βέβαια και κυρίως µε τα άτομα που είναι ευάλωτα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα άτομα που είναι ευάλωτα», είπε η κυρία Ψαλτοπούλου.

Άνοιξε τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για θέματα Δημόσιας Υγείας

Οι πολίτες των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες μπορούν να καλούν καθημερινά, από 08:00 έως 20:00, στις τηλεφωνικές γραμμές 2132161123-4, προκειμένου να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν τη Δημόσια Υγεία και Υγιεινή.

Οδηγίες του υπουργείου Υγείας

Να μην πίνουν νερό από το δίκτυο ύδρευσης, να μην καταναλώνουν τρόφιμα σε ανοικτές ή κλειστές συσκευασίες που έχουν έρθει σε επαφή με τις πλημμύρες και να αποφεύγουν την έκθεση τους σε νερό πλημμύρες εφόσον έχουν τραυματισμούς και ανοιχτές πληγές συνιστά το υπουργείο Υγείας.

Αναλυτικά αναφέρεται για την κυκλοφορία των πολιτών σε πλημμυρισμένες περιοχές:

  • Μην εισέρχεστε, μην περπατάτε ή οδηγείτε σε πλημμυρισμένες περιοχές με τρεχούμενα ή λιμνάζοντα νερά αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.
  • Μην πλησιάζετε σε πλημμυρισμένες περιοχές που υπάρχουν στύλοι ηλεκτροδότησης ή ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει.
  • Εάν χρειάζεται να εισέλθετε σε πλημμυρισμένες περιοχές φορέστε γαλότσες και χρησιμοποιήστε ένα μακρύ ραβδί για να ελέγξετε το βάθος του νερού, και να αποφύγετε αγωγούς λυμάτων και αποχετεύσεις που μπορεί να υπάρχουν κάτω από το νερό.

Οδηγίες για τον καθαρισμό του σπιτιού

  • Φορέστε γαλότσες, αδιάβροχα γάντια, μακριά ρούχα και αδιάβροχο.
  • Αν για την καθαριότητα χρησιμοποιήσετε λάστιχο ή νερό με πίεση, μπορεί να προκαλέσετε πιτσίλισμα οπότε συστήνεται να φοράτε μάσκα προσώπου και γυαλιά αν είναι εφικτό.
  • Συνιστάται απολύμανση των χώρων όπου είναι εφικτό με απολυμαντικό τύπου χλωρίνης η άλλο απολυμαντικό.
  • Μετά το πέρας των εργασιών, πλύνετε τα ρούχα αυτά ξεχωριστά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό και πλύνετε καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι.
  • Απομακρύνετε και πετάξτε από το σπίτι σας αντικείμενα τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας, σε περίπτωση που δεν μπορούν να πλυθούν ή να απολυμανθούν (π.χ. στρώματα, είδη οικοσκευής, κτλ.). Προσοχή σε κάθε διαδικασία να φοράτε γαλότσες, αδιάβροχα γάντια, μακριά ρούχα και αδιάβροχο.

Οδηγίες για την κατανάλωση νερού και τροφίμων

  • Μην πίνετε νερό από το δίκτυο ύδρευσης και μην το χρησιμοποιείτε για να πλένετε πιάτα, να πλένετε τα χέρια σας, να βουρτσίζετε τα δόντια ή να πλένετε ή να προετοιμάζετε φαγητό, έως ότου ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα διασφάλισης της ποιότητας του. Να χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό.
  • Μην τρώτε κανένα προϊόν που καλλιεργείται σε έκταση ή κήπο που έχει πλημμυρίσει, εκτός εάν έχει μαγειρευτεί.
  • Πετάξτε τρόφιμα, σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.
  • Πετάξτε οποιοδήποτε φαγητό στο ψυγείο ή τον καταψύκτη σας εάν δεν έχει λειτουργήσει για μερικές ώρες. Τα νερά της πλημμύρας μπορεί να έχουν παρασύρει τρωκτικά και ερπετά από άλλες περιοχές τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα. Τα ούρα των τρωκτικών μπορεί να επιμολύνουν το νερό με παθογόνους μικροοργανισμούς.

Επισημάνσεις για την ασφάλεια των πολιτών

Οι μεγάλες υδατοσυλλογές μπορεί να αποτελέσουν εστία ανάπτυξης κουνουπιών τα οποία μπορεί με τη σειρά τους να προκαλέσουν όχληση και ενδεχομένως νοσήματα όπως ο Ιός του Δυτικού Νείλου.

Σε περίπτωση που έχετε τραυματισμούς και ανοιχτές πληγές, αποφύγετε την έκθεση τους σε νερό πλημμύρας γιατί υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης.

Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές εάν μπορεί να έχουν βραχεί. Ενεργοποιήστε τες μόνο όταν έχουν ελεγχθεί από εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο.

Kρατήστε τα παιδιά σας ασφαλή ως εξής:

  • Μην τα αφήνετε να παίζουν σε περιοχές με πλημμύρες.
  • Πλένετε τα χέρια των παιδιών συχνά και πάντα πριν από τα γεύματα.
  • Πλένετε τα παιχνίδια που έχουν μολυνθεί από τα νερά της πλημμύρας με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Τα μαλακά παιχνίδια μπορούν να τοποθετηθούν σε ζεστό πλυντήριο (60°C).
  • Οι γονείς με βρέφη που δεν είναι καλά με διάρροια και έμετο θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή.
  • Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εάν αρρωστήσετε μετά από κατά λάθος κατάποση μολυσμένου νερού ή λάσπης, ιδιαίτερα εάν αναπτύξετε διάρροια, πυρετό ή κοιλιακό άλγος εντός 2 εβδομάδων από την επαφή με πλημμυρικά νερά ή λύμματα.

Σχετικές ειδήσεις