Συγκινητική ομιλία του Ιωάννη Χρυσουλάκη προς τιμήν του απερχόμενου Πρέσβυ της Κύπρου
Ο κ. Χρυσουλάκης επεσήμανε κατ’ αρχάς ότι η Πολιτιστική Διπλωματία, δηλαδή η άσκηση εξωτερικής πολιτικής μέσω πολιτιστικών δράσεων, αποτελεί σημαντικό κομμάτι των διεθνών σχέσεων. «Αποτελεί πολύτιμο εργαλείο και όχημα. Αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά, τις αξίες και τις πρακτικές μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην πράξη, αξιοποιείται ο πολιτισμός στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων ως μέσο προβολής και βελτίωσης της εικόνας της χώρας», εξήγησε. Ειδική αναφορά έκανε στο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουμε εμείς οι Έλληνες, που δεν είναι άλλο από τη Διασπορά μας, η οποία αποτελεί έναν σημαντικό μοχλό άσκησης Πολιτιστικής Διπλωματίας.
Ακολούθως, αναφέρθηκε διεξοδικά σε πρωτοβουλίες και δράσεις της Γενικής Γραμματείας στο πλαίσιο της άσκησης Πολιτιστικής Διπλωματίας, εστιάζοντας στις προσπάθειές για ανάδειξη και προώθηση της ελληνικής γλώσσας, της γενεσιουργού δύναμης της ελληνικής σκέψης και του ελληνικού πολιτισμού. στη δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας Staellinika.com με εγγεγραμμένους μαθητές και σπουδαστές σε περίπου 160 χώρες. Η πλατφόρμα έχει εισαχθεί σε όλα τα ελληνικά σχολεία της Βόρειας Αμερικής και του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπλήρωσε, και ήδη χρησιμοποιείται από σχολεία της Αυστραλίας. Διαθέσιμη είναι και η έκδοση σε ισπανικά και πορτογαλικά, ενώ πρόσφατα έχει συμπεριλάβει πλέον και δοκιμασία ελληνομάθειας.
Για το τρέχον έτος είναι τιμή, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας, «που στηρίζουμε με δέσμη επικοινωνιακών εκροών, αλλά και δράσεων, το επετειακό έτος για τη Μαρία Κάλλας. Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή της προετοιμάστηκε σειρά εκπομπών αφιερωμένων στην κορυφαία σοπράνο - σε συνεργασία με το ERTFLIX και τον Ελληνικό Σύλλογο Μαρία Κάλλας».
Μία ακόμη ευρείας κλίμακας δέσμη δράσεων πολιτιστικής διπλωματίας του Υπουργείου μας πλαισιώνει την «Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης».
Στο κρίσιμο πεδίο της διεύρυνσης των συνεργασιών μας και του ανοίγματος της χώρας μας στην κοινή γνώμη νέων και ισχυρών εταίρων, στάθηκε στην περίπτωση της Ινδίας, «με την οποία εγκαινιάζουμε νέες λεωφόρους συνεργασίας και εμβαθύνουμε τον πολιτιστικό διάλογο με νέες καινοτόμες δράσεις και συνέργειες», σημείωσε.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Χρυσουλάκης επικέντρωσε στη διμερή μορφωτική και πολιτιστική συνεργασία Ελλάδος-Κύπρου, η οποία απορρέει και αντλεί τη συνέχειά της από την κοινή μας ταυτότητα, αναφέροντας απτά παραδείγματα εξαιρετικά εποικοδομητικών πρωτοβουλιών.
Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση και τον σεβασμό του στο τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης, στον Πρέσβυ Κυριάκο Κενεβέζο, εξαίροντας το πολύ σημαντικό έργο του που αντανακλά την αφοσίωσή του σε ολόκληρο τον Ελληνισμό.
Να σημειωθεί ότι την εκδήλωσε τίμησε με την παρουσία του ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος.