Πλημμύρες: Δύο κρούσματα σαλμονέλας στη Θεσσαλία, 53 νέες περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, για την κατάσταση στη Θεσσαλία, μετά το «σφυροκόπημα» της κακοκαιρίας Daniel.
INTIME, φωτογραφία αρχείου.
14'

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη· τον Υφυπουργό Υποδομών, Νίκο Ταχιάο· τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστο Τριαντόπουλο και τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, το τελευταίο εικοσιτετράωρο 1.304 συμπολίτες μας έχουν επισκεφθεί τις δομές Υγείας των περιοχών Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας για θέματα υγείας, ενώ, κατεγράφησαν 53 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 66 λοίμωξης του αναπνευστικού.

Συνολικά, μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί 234 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 254 που αφορούν σε λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Δύο νέα κρούσματα σαλμονέλας

Παιδί εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου πραγματοποιήθηκε μοριακή μέθοδος ανίχνευσης παθογόνου σχετιζόμενου με το γαστρεντερικό, ανίχνευση σαλμονέλας. Και σε δείγμα κοπράνων που ελήφθη επίσης σε παιδιατρικό ασθενή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, με τη μοριακή μέθοδο ανίχνευσης παθογόνου, πάλι περιστατικό σαλμονέλας. Τα περιστατικά βρίσκονται σε περαιτέρω διερεύνηση. Συνολικά έχουν εντοπιστεί τρία κρούσματα σαλμονέλας.

Συρροές γαστρεντερίτιδας σε Σκιάθο και περιοχή Σοφάδων

Η κ. Αγαπηδάκη ανέφερε ότι υπήρξε μια μικρή συρροή κρουσμάτων στο Κέντρο Υγείας της Σκιάθου, η οποία φαίνεται σήμερα να βαίνει μειούμενη -με 12 ενεργά περιστατικά γαστρεντερίτιδας. Με βάση την εργαστηριακή διερεύνηση που έχει γίνει, η συρροή αυτή δεν σχετίζεται με πλημμυρικά φαινόμενα και οφείλεται σε μετάδοση από άτομο σε άτομο.

Η περιοχή βρίσκεται υπό αυξημένη και εντατική διερεύνηση και έτσι, με βάση και το ότι ο σημερινός αριθμός κρουσμάτων παρουσιάζει μείωση, δεν εμπνέει ανησυχία.

Αντίστοιχη περίπτωση συρροής κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας υπήρξε και στην περιοχή των Σοφάδων, με 7 νέες δηλώσεις σήμερα. Η αύξηση και αυτή είναι υπό διερεύνηση και δεν παρατηρείται καμία άλλη συρροή στις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές, ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη.

Νοσηλείες 15 με γαστρεντερίτιδα και 24 με λοίμωξη του αναπνευστικού

Σε σχέση με τις νοσηλείες, υπάρχουν 5 νέες νοσηλείες σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας λόγω γαστρεντερίτιδας, 3 στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, σύνολο 8 νέες νοσηλείες και το σύνολο των νοσηλευόμενων ατόμων στις δομές υγείας σε όλη την περιοχή είναι σήμερα στις 15.

Αντίστοιχα, για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, έχουμε 7 νέες νοσηλείες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και μία στο Γενικό Νοσοκομείο του Βόλου, ενώ το σύνολο των νοσηλειών για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι 24 ασθενείς.

Ποιότητα νερού

Η κ. Αγαπηδάκη τόνισε για μια ακόμη φορά ότι οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ την ποιότητα του νερού. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι οι δύο βασικές πηγές που μπορεί κανείς να μολυνθεί είναι τα νερά της πλημμύρας, σημείωσε. Με βάση τα μέχρι σήμερα δείγματα, 269 λήψεις σε όλες τις περιοχές, υπάρχουν αλλαγές στους εξής Δήμους:

Στον Δήμο Τρικκαίων, στις περιοχές Παλαιόπυργο και Ράξα, στις οποίες κρίνεται ακατάλληλο το νερό για ανθρώπινη χρήση.

Στον Δήμο Αργιθέας, ολόκληρος ο δήμος, και στον Δήμο Πύλης, στις περιοχές Φιλύρας, Ελευθεροχωρίου, Φύκης, Μουριάς, Αγίου Βησσαρίωνος, Δροσερού, Πηγής, Πύλης, Παλαιομοναστήρου, Γόμφων, Πιαλείας κρίνεται κατάλληλο, σύμφωνα με την ενημέρωση και τα αποτελέσματα που στάλθηκαν από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Στην περιοχή του Βόλου οι γεωτρήσεις παρουσιάζουν ακόμα αυξημένη επιβάρυνση, ωστόσο το δίκτυο έχει βελτιωθεί σημαντικά. Προς το παρόν, το νερό στο Βόλο παραμένει ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, άρα θα πρέπει οι πολίτες να εξακολουθήσουν να τηρούν τις οδηγίες προστασίας.

Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου παραμένει ακατάλληλο, στο Δήμο Αλμυρού κατάλληλο, Δήμος Ρήγα Φεραίου κατάλληλο, Δήμος Παλαμά ακατάλληλο, Δήμος Σοφάδων ακατάλληλο, Δήμος Καρδίτσας κατάλληλο, Δήμος Μουζακίου κατάλληλο, Δήμος Λίμνης Πλαστήρα ακατάλληλο, στον Δήμο Λάρισας κατάλληλο, Δήμος Ελασσόνας κατάλληλο, Δήμος Φαρσάλων ακατάλληλο, Δήμος Τυρνάβου κατάλληλο, Δήμος Κιλελέρ ακατάλληλο, Δήμος Αγιάς κατάλληλο, Δήμος Μετεώρων κατάλληλο από τις γεωτρήσεις και στον Δήμο Φαρκαδόνας ακατάλληλο.

Στο Δήμο Τεμπών το νερό είναι κατάλληλο, εκτός από τις περιοχές Νέσσωνος, Μακρυχωρίου, Γόνων, Κάτω Ολύμπου και την ιστορική κοινότητα Αμπελακίων που είναι ακατάλληλο, ενώ στο Δήμο Τρικκαίων παραμένει κατάλληλο, εκτός από τις περιοχές Προδρόμου, Πρίνου, Πλατάνου, Ξυλοπάροικου, Γοργογύρη, Γενέση, Αρδάνι, Παλαιόπυργου και Ράξα που παραμένει ακατάλληλο.

Στο Δήμο Πύλης το νερό είναι ακατάλληλο, εκτός από τις περιοχές Φιλύρας, Ελευθεροχωρίου, Φήκης, Μουριάς, Αγίου Βησσαρίωνος, Δροσερού Πηγής, Πύλης, Παλαιομοναστήρου, Γόμφων.

Εντομολογική επιτήρηση

Σε σχέση με την εντομολογική επιτήρηση, ανευρέθησαν δύο ώριμες προνύμφες στην περιοχή των Σοφάδων και την περιοχή Αγίας Παρασκευής πριν την Άμπελο και ακολουθούν παρεμβάσεις με προνυμφοκτόνα.

Επίσης, καταγράφηκαν δύο κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στον Δήμο Κιλελέρ και στον Δήμο Τρικκαίων, με πιθανή έναρξη πριν από το φαινόμενο των πλημμυρών.

Ο ΕΟΔΥ έχει ενισχύσει την επιτήρηση και της λεϊσμανίασης, παρέχοντας διαγνωστικά τεστ.

Ξεκίνησε μετά και από τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, απολύμανση σε όλες τις περιοχές στις οποίες υπάρχει η συλλογή των νεκρών ζώων. Ακολουθεί απολύμανση για να μειωθεί το μολυσματικό φορτίο, όπως επίσης ακολουθεί απολύμανση σε όλες τις περιοχές στις οποίες έχει ξεκινήσει, οργανωμένα με συνεργεία και κατάλληλα μηχανήματα, ο καθαρισμός των περιοχών.

Τέλος, στην περιοχή βρίσκονται ειδικά κλιμάκια, για την ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων που σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουν υποστεί ένα σοκ, όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός.

«Συνεχίζεται με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς το έργο στήριξης και αποκατάστασης, συνεχίζεται από όλους τους εμπλεκομένους στο πεδίο, δίπλα στους πολίτες, που δοκιμάζονται σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές» τόνισε πριν από λίγο ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

«Μέλημα να κινούμαστε όσο πιο γρήγορα γίνεται και όσο πιο αποτελεσματικά, αυτό κάναμε και στο σκέλος των αποζημιώσεων» σημείωσε ο κ. Τριαντόπουλος προσθέτοντας ότι μετά τη χθεσινή καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων, περίπου 25 εκατ. ευρώ, συνεχίζεται η διαδικασία και θα ακολουθήσουν και άλλες καταβολές τις επόμενες ημέρες.

Όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός, μέχρι σήμερα το μεσημέρι στην πλατφόρμα της κρατικής αρωγής, https://arogi.gov.gr/ έχουν υποβληθεί 12.319 οριστικές αιτήσεις, καθώς και 4.262 προσωρινές αιτήσεις.

Παράλληλα, όπως υπογράμμισε, συνεχίζεται το έργο των κλιμακίων για τις αυτοψίες και τις καταγραφές από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.

Σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο, εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωση του σημερινού έργου θα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 10.00 αυτοψίες από τα κλιμάκια, τα οποία δεν εστιάζουν μόνο στα προβλήματα στην οικοσκευή των κατοικιών αλλά και στις βλάβες που παρουσιάζουν τα κτήρια.

«Μέχρι χθες ο αριθμός των καταγραφών των ζημιών σε κτήρια, κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους έχει ανέλθει σε 247 και αναφέρομαι στις βλάβες στη δομή των κτηρίων αυτών. 143 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση, δηλαδή ως κόκκινα, 92 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά ακατάλληλα για χρήση μέχρι να επισκευαστούν δηλαδή ως κίτρινα, και 12 ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών, δηλαδή ως πράσινα» δήλωσε ο κ. Τριαντόπουλος, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι οι σχετικοί έλεγχοι συνεχίζονται με τα κτήρια αυτά να εντάσσονται στο πλαίσιο κάλυψης της στεγαστικής συνδρομής.

Στη συνέχεια ο κ. Τριαντόπουλος επανέλαβε το πλαίσιο της κρατικής αρωγής το οποίο, μεταξύ άλλων, καλύπτει την οικοσκευή, τις πρώτες ανάγκες, την αποκατάσταση των σπιτιών και των κτηρίων οποιαδήποτε χρήσης, την επιδότηση προς τις επιχειρήσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες, την κάλυψη των ζημιών σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις συμπεριλαμβάνοντας και το αίγιο κεφάλαιο και την επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης.

Ο κ. Τριαντόπουλος, αναφερόμενος στην επιδότηση προσωρινής στέγασης, διευκρίνισε ότι αφορά τις περιπτώσεις που η πρώτη κατοικία έχει κριθεί ακατάλληλη και πρέπει να επισκευαστεί ή να ανακατασκευαστεί. Ακολούθως, τόνισε ότι χορηγείται στους δικαιούχους ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, που διέμεναν στην πληγείσα κατοικία και θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ το μήνα, ενώ θα χορηγείται για δύο χρόνια στους ιδιοκτήτες και για έξι μήνες στους ενοικιαστές.

Αναφορικά με τη διαδικασία όπως τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος, οι δικαιούχοι υποβάλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής για τη χορήγηση της επιδότησης, επιλέγοντας είτε την επιδότηση ενοικίου είτε την επιδότηση συγκατοίκησης, η οποία αφορά τις περιπτώσεις τις οποίες ο δικαιούχος φιλοξενείται σε κατοικία συγγενικού η φιλικού προσώπου για τις παραπάνω χρονικές περιόδους.

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι ως ημερομηνία έναρξης της επιδότησης ορίζεται είτε η ημερομηνία έναρξης της συγκατοίκησης είτε η ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης.

«Το έργο λοιπόν και η προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους συνεχίζεται αδιάκοπα, είμαστε δίπλα στους Θεσσαλούς, που δοκιμάζονται. Είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ για πολύ καιρό μέχρι η Θεσσαλία να αποκαταστήσει τις πληγές της και να τραβήξει και πάλι μπροστά» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Τριαντόπουλος.

Πότε θα αποδοθεί η ΠΑΘΕ στην κυκλοφορία

«Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ίσως και νωρίτερα, θα αποδοθεί ο ΠΑΘΕ (Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι) στην κυκλοφορία και για τα βαρέα οχήματα. Συνεχίζονται να διατηρούνται ορισμένα προγράμματα στα διόδια των οδών της Ελλάδας μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το κόστος των μεταφορών.

Δε θα πληρώνουν διόδια οι οδηγοί φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην Ιονία Οδό, τη γέφυρα του Ρίου και την Εγνατία από την Ιονία έως τη Θεσσαλονίκη. Ακόμη, συνεχίζουν να είναι δωρεάν τα διόδια στον Ε65 και τον αυτοκινητόδρομο του Αιγαίου. Θα χρειασθεί χρόνος για να αποκαταστήσουμε τις σιδηροδρομικές μεταφορές. Για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, θα είναι πλήρως διακεκομμένη η επικοινωνία της Αθήνας με τη Θεσσαλονίκη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Ταχιάος.

Αρτοποιός: Πλέον όλες οι περιοχές στη Θεσσαλία είναι προσβάσιμες πλην του οικισμού Κεραμίδι Τρικάλων

Όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες στο τρίγωνο μεταξύ Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων είναι ανοικτές, είπε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Επισήμανε πως πλέον όλες οι περιοχές είναι προσβάσιμες πλην του οικισμού Κεραμίδι Τρικάλων, από όπου, όμως, έχουν αποχωρήσει όλοι οι κάτοικοι.

Επίσης, ανέφερε πως στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κάρλα υπάρχουν δυνάμεις που παρακολουθούν το πλημμυρικό φαινόμενο και τα δεδομένα που λαμβάνονται αξιολογούνται συνεχώς.

Ακόμα, σημείωσε πως οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμών συμπολιτών έχουν ολοκληρωθεί.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στο πεδίο, επεμβαίνουν όπου απαιτηθεί κατά βάση για απάντληση υδάτων, σημείωσε ο κ. Αρτοποιός και πρόσθεσε ότι όπου απαιτείται οι δυνάμεις της πολιτικής προστασίας μεταφέρουν τρόφιμα νερό και φάρμακα.

Παράλληλα, ο κ. Αρτοποιός απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών για την αποφυγή παρερμηνειών. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι η είδηση η οποία διακινήθηκε ευρέως και τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αποστολή του μηνύματος του 112 στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου 2023» τόνισε ο κ. Αρτοποιός, επισημαίνοντας ότι η τελευταία αποστολή μηνύματος από το 112 και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς κατοίκους των περιοχών της Θεσσαλίας ήταν στις 9 Σεπτεμβρίου 2023. «Έκτοτε ουδέν άλλο μήνυμα έχει αποσταλεί» είπε χαρακτηριστικά.

«Κυρίες και κύριοι, αντιμετωπίσαμε το δυσκολότερο συμβάν πλημμυρικών φαινομένων στα χρονικά της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας. Είμαστε εδώ δίπλα στους συμπολίτες μας και θα παραμείνουμε για όσο χρειαστεί» κατέληξε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Βόλος: Τα προβλήματα παραμένουν στη Μαγνησία – Χωρίς νερό για δωδέκατη μέρα

Συνεχίζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Μαγνησίας, μετά τη θεομηνία που σάρωσε την περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα, με τα πλέον σημαντικά να αφορούν την υδροδότηση με καθαρό πόσιμο νερό, τον καθαρισμό των κατοικιών και των δρόμων από τους τόνους λάσπης και την κατεστραμμένη οδοποιία κυρίως στο Πήλιο.

Στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας για δωδέκατη ημέρα δεν υπάρχει πόσιμο νερό στα σπίτια και τις επιχειρήσεις και η ζωή δυσκολεύει περισσότερο από τις ανάγκες της καθημερινότητας για τις ανάγκες των 200.000 περίπου ανθρώπων που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου.

Η ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, δίνουν πραγματικό αγώνα για την αποκατάσταση της υδροδότησης με πόσιμο νερό, αλλά η πλήρης σχεδόν καταστροφή του συστήματος άντλησης και διανομής κάνει την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη και ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξή του ότι το καθαρό πόσιμο νερό θα τρέξει ξανά στις βρύσες μετά από περίπου ένα 20ήμερο.

Παράλληλα ο καθαρισμός των σπιτιών και των επιχειρήσεων που πλημμύρισαν σε πολλές συνοικίες του Βόλου συνεχίζεται και οι άνθρωποι προσπαθούν να βάλουν σε τάξη την ζωή τους αφού βλέπουν κατεστραμμένη την περιουσία τους.

Καταβάλλονται προσπάθειες να καθαρισθούν στοιχειωδώς οι δρόμοι από την λάσπη, το χώμα και τα σκουπίδια στον Βόλο αλλά η έλλειψη νερού καθιστά δύσκολη την προσπάθεια των συνεργείων του Δήμου Βόλου.

Την ίδια ώρα, τεχνικά συνεργεία καθαρίζουν τον χείμαρρο Κραυσίδωνα αφού η κοίτη του ανέβηκε πάνω από ένα μέτρο, μετά τις πλημμύρες, εξαιτίας των φερτών υλών και των τεραστίων ποσοτήτων πέτρας που κατέβασε από το Πήλιο και έτσι είναι εντυπωσιακές οι εικόνες από τα βουνά πέτρας που συσσωρεύονται για να απομακρυνθούν από την κοίτη.

Δύο ημέρες πριν, σημειώθηκαν μικροεπεισόδια μεταξύ κατοίκων της περιοχής και συνεργείου που προσπάθησε να κόψει και να απομακρύνει δέντρα από την κοίτη του χειμάρρου και που εμπόδιζαν την ομαλή ροή των νερών με αποτέλεσμα υπερχείλιση και την πλημμύρα σε πολλές συνοικίες. Οι κάτοικοι αντέδρασαν στην κοπή των δέντρων, παρά τα προβλήματα που προκλήθηκαν από αυτά.

Τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη Μαγνησία και τη Θεσσαλία γενικότερα δεν θα λειτουργήσουν ούτε την προσεχή εβδομάδα με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Στο Νότιο Πήλιο πέραν των τεράστιων καταστροφών στην οδοποιία και σε άλλες νευραλγικές υποδομές της περιοχής πολλά χωριά και κωμοπόλεις εξακολουθούν και εκεί να μην έχουν πόσιμο νερό και ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Παρρησιάδης κάνει αγώνα δρόμου για την αποκατάσταση της υδροδότησης και τη διανομή εμφιαλωμένου νερού.

Επίσης ζητήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Λασκαρίδη να διατεθεί το περίφημο σκάφος Typhoon που κινείται στο Αιγαίο και περισυλλέγει απορρίμματα στη θάλασσα, να μετακινηθεί στον Παγασητικό και να συλλέξει τους χιλιάδες τόνους φερτών υλών που υπάρχουν στην επιφάνεια του κλειστού κόλπου και στις ακτές για να επανέλθει και ο Τουρισμός σε κανονικά επίπεδα.

Η αγωνία για το επίπεδο των νερών της λίμνης Κάρλας συνεχίζεται και υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα αφού έχει σταματήσει να ανέρχεται η στάθμη των νερών και να απειλούνται τα παρακάρλια χωριά και κωμοπόλεις.

Σχετικές ειδήσεις