Κακοκαιρία Daniel: Κινδυνεύει η Αχαΐα να γίνει Θεσσαλία; - Τι απαντά καθηγητής Γεωλογίας

Κακοκαιρία Daniel: «Οι έντονες βροχοπτώσεις είναι συνήθεις στην Πελοπόννησο, που ούτως ή άλλως δέχεται τα βαρομετρικά χαμηλά από την Μεσόγειο στις νοτιοδυτικές κυρίως περιοχές της», δήλωσε μεταξύ άλλων ο  Ιωάννης Κουκουβέλας καθηγητής Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών

Κακοκαιρία Daniel: Κινδυνεύει η Αχαΐα να γίνει Θεσσαλία; - Τι απαντά καθηγητής Γεωλογίας
1'

Ο Ιωάννης Κουκουβέλας καθηγητής Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών μιλώντας στην ΕΡΤ εξηγεί πως η περιοχή των Πατρών και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου έχουν ιστορικό πλημμυρών, όχι βέβαια όπως αυτή στην Θεσσαλία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μια αντίστοιχη βροχόπτωση δεν θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα.

«Εκείνο που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι ότι ο κόσμος εξελίσσεται και οι συνθήκες αλλάζουν, οπότε πρέπει τα όποια σχέδια αντιμετώπισης των καταστροφών είχαμε έως τώρα να επικαιροποιηθούν. Να σχεδιάσουμε για καταστάσεις που θα ακολουθήσουν και όπως φαίνεται θα είναι πιο συχνές στο μέλλον», είπε και πρόσθεσε: «Στην Θεσσαλία υπήρχαν περιοχές που δέχθηκαν τόσο όγκο νερού όσο κανονικά πέφτει σε ένα χρόνο. Τίποτε δεν αποκλείει κάτι ανάλογο να συμβεί και στην Αχαΐα. Οι έντονες βροχοπτώσεις είναι συνήθεις στην Πελοπόννησο, που ούτως ή άλλως δέχεται τα βαρομετρικά χαμηλά από την Μεσόγειο στις νοτιοδυτικές κυρίως περιοχές της»

«Για κάθε περιοχή του ελληνικού χώρου υπάρχουν μελέτες που δείχνουν μεγάλες πλημμύρες ανά 100 – 200 χρόνια. Αυτά αποτελούν μια βάση για περαιτέρω σχεδιασμό, υπό το βάρος των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται από την κλιματική κρίση», σημειώνει ο κ. Κουκουβέλας.

Η Πελοπόννησος βρίσκεται επί ποδός. Τα καιρικά φαινόμενα κυρίως από πλημμύρες, απασχόλησαν και την Συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Πύργου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
23:52ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Καβάλα

23:52ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Καβάλα