Πλημμύρες: Από την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζουν οι πληρωμές προς τους πληγέντες

«Από την επόμενη εβδομάδα, αρχίζουν οι πληρωμές προς τους πληγέντες της κακοκαιρίας Daniel», τόνισε ο Χρήστος Τριαντόπουλος κατά τη σημερινή (22/09) ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στη Λάρισα. Η νεότερη ενημέρωση για το νερό και τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, λοίμωξης του αναπνευστικού και λεπτοσπείρωσης.

Πλημμύρες: Από την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζουν οι πληρωμές προς τους πληγέντες
INTIME.
7'

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, από την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστο Τριαντόπουλο.

«Οι αυτοψίες και οι έλεγχοι των κλιμακίων της γενικής γραμματείας αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής έχουν ξεπεράσει τις 16.500 περίπου περιπτώσεις σε περίπου διακόσιες κοινότητες.

Από αυτές, οι επανέλεγχοι των κτηρίων με δομίακές ζημίαές είναι περίπου 1.200, εκ των οποίων 300 περίπου κτήρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση, ως “κόκκινα” δηλαδή, όπου ο πολίτης δεν μπορεί να διαμείνει εκεί και το σπίτι πρέπει να κατασκευασθεί εκ νέου, 300 περίπου κτήρια, επίσης, χαρακτηρίζονται ως προσωρινά, μέχρι δηλαδή να επισκευασθούν, ακατάλληλα για χρήση, ως “κίτρινα” δηλαδή, όπου ο πολίτης δεν μπορεί να διαμείνει εκεί μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημίαές. Τόσο στην προηγούμενη περίπτωση, όσο και σε αυτήν, θα υπάρξει στήριξη του κράτους για να αποκατασταθούν οι ζημίαές, δηλαδή η στεγαστική συνδρομή

Περίπου 600 κτήρια είναι αυτά που έχουν χαρακτηρισθεί ως κατάλληλα για χρήση, ως “πράσινα”, δηλαδή εκεί όπου μπορούν να μείνουν οι πολίτες. Για τις περιπτώσεις όπου εκείνοι δε μπορούν λόγω των ζημιών να διαμείνουν στις οικίες τους, έχει ενεργοποιηθεί –όπως έχουμε ανακοινώσει– το σχήμα της επιδότησης ενοικίου και συγκατοίκησης.

Δηλαδή, αν κάποιος δε μπορεί να μείνει στο σπίτι του, τότε μπορεί να λάβει από 300€ – 500€ για να μείνει σε κάποιο άλλο, να το νοικιάσει ή να συγκατοικήσει με κάποιο φιλικό ή συγγενικό του πρόσωπο στην περιοχή. Τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενεργοποιείται ειδική πλατφόρμα για να υποβάλλουν οι δικαιούχοι το αίτημα για το επίδομα. Ως ημερομηνία έναρξης της επιδότησης ορίζεται είτε η ημερομηνία έναρξης της συγκατοίκησης, είτε της μίσθωσης.

Το εύρος της ζημιάς αποτυπώνεται και στις αιτήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, καθώς μέχρι σήμερα το μεσημέρι (22/09) έχουν υποβληθεί 24.184 οριστικοποιημένες αιτήσεις αλλά και 4.834 προσωρινές αιτήσεις.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω τέσσερα ζητήματα: Το πρώτο αφορά την αυτοματοποιημένη διαδικασία σε συγκεκριμένα χωριά των περιοχών που επλήγησαν σημαντικά, όπως προέκυψαν από το Πυροσβεστικό Σώμα.

«Σε αυτά τα χωριά, προχώρησε μία διαδικασία εντοπισμού από τα στελέχη της ΑΑΔΕ με βάση τα καταχωρημένα στοιχεία στη φορολογική διοίκηση, ώστε να εντοπισθούν οι κάτοικοι αυτών των χωριών, οι δικαιούχοι τους. Από όσους προέκυψαν μέσα από την διαδικασία εντοπισμού, οι περισσότεροι έχουν λάβει την ενίσχυση που προβλέπεται.

Εκκρεμεί μία ακόμη καταβολή που δρομολογείται να γίνει στις αρχές της άλλης εβδομάδας, σε περιοχές τόσο της Θεσσαλίας όσο και της Στερεάς Ελλάδας. Όσοι, λοιπόν, δεν προκύπτουν από τη διαδικασία εντοπισμού της ΑΑΔΕ, δε δύναται να λάβουν αυτοματοποιημένα αυτήν την ενίσχυση.

Δηλαδή, σε ένα χωριό, μπορεί κάποιοι λίγοι να μην έλαβαν ή δε θα λάβουν στις αρχές της άλλης εβδομάδας την ενίσχυση, ενώ, όλοι οι υπόλοιποι στο χωριό έλαβαν ή θα λάβουν. Γιατί συνέβη αυτό; Διότι, μεταξύ άλλων, μπορεί να μη διέθεταν ή να μην είχαν υποβάλει IBAN, να μην ήταν ευκρινώς καταχωρημένα τα στοιχεία της διεύθυνσης του ακινήτου, να μην ταυτίζονταν η διεύθυνση της κατοικίας του Ε1 με τη διεύθυνση κατοικίας, με βάση την παροχή ηλεκτροδότησης και να μην ήταν συμπληρωμένα τα στοιχεία της παροχής ηλεκτροδότησης ή να υπήρχαν ζητήματα με τον σχετικό αριθμό.

Δηλαδή, μέσω των ζητημάτων, στα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί, δε μπορούν να προκύψουν αυτόματα άλλοι πολίτες στα συγκεκριμένα χωριά. Οι πολίτες αυτών των χωριών, που έχουν πληγεί σημαντικά και συμπεριλαμβάνονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δεν έχουν λάβει ή δε θα λάβουν στις αρχές της άλλης εβδομάδας την ενίσχυση, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα, όπως κάνουν και οι πολίτες όλων των άλλων περιοχών.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά τη διαδικασία διασταυρώσεων των αιτήσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, μία διαδικασία που έχει ξεκινήσει με ταχύτητα αλλά και προσοχή.

Από τις αρχές της άλλης εβδομάδας, επίσης, εκκινούν σταδιακά οι πληρωμές, ανάλογα με την πορεία των διασταυρώσεων, για το έργο των οποίων έχει διατεθεί κάθε υπηρεσιακή δύναμη από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς ο όγκος είναι μεγάλος, η ανάγκη είναι μεγάλη και εργαζόμαστε, ώστε να ανταποκριθούμε σε αυτή τη μεγάλη ανάγκη όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Οι χρόνοι με τους οποίους τρέχει το σχήμα δεν έχουν καμία σχέση με προηγούμενες περιπτώσεις, όπως φυσικά δεν συγκρίνεται και το εύρος και η έκταση της καταστροφής. Όλοι όσοι δικαιούνται έλαβαν και φυσικά θα λάβουν την προβλεπόμενη ενίσχυση και στήριξη σε χρόνους που δεν έχουν σχέση με το παρελθόν και αυτό δεν είναι απλώς μία δέσμευση, είναι η αποστολή μας»,

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος ότι η διαδικασία έχει τις δικλείδες εκείνες που δεν το επιτρέπει. Απλώς, δημιουργείται επιπλέον φόρτος στη διαδικασία των διασταυρώσεων σε βάρος των συμπολιτών μας που το δικαιούνται. Όπως έχουμε σημειώσει από την αρχή και προβλέπεται στην ΚΥΑ οι διασταυρώσεις και οι έλεγχοι αφορούν και τα χωριά που έχουν ενταχθεί στην αυτόματη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν όσοι δεν δικαιούνται, δεν θα λάβουν, ή σε ελάχιστες περιπτώσεις που ενδεχομένως να προκύψουν ποσά θα επιστραφούν μετά από τις διασταυρώσεις και τους συμψηφισμούς ως αχρεωστήτως καταβληθέντα

Το τέταρτο ζήτημα σχετίζεται με τη βοήθεια και τη συνεργασία με όλους τους πολίτες. Ήδη στις ΔΟΥ της Θεσσαλίας, η ΑΑΔΕ όρισε ειδικά γραφεία στήριξης των πολιτών όσον αφορά την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής. Παράλληλα, λειτουργεί από την πρώτη στιγμή το κέντρο ενημέρωσης της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής στο 213–1331300 ενώ για θέματα που αφορούν την ηλεκτρονική εφαρμογή λειτουργεί το κέντρο εξυπηρέτησης φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, στο 213–1621000.

Όλοι μαζί, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με παρουσία στο πεδίο για να προχωρήσει η αποκατάσταση και η στήριξη το συντομότερο δυνατόν και είμαι πάντα αισιόδοξος ότι θα το πετύχουμε», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τριαντόπουλος.

Η νεότερη ενημέρωση για το νερό και τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, λοίμωξης του αναπνευστικού και λεπτοσπείρωσης

«Το τελευταίο 24άωρο, (08:00 έως 08:00), κατεγράφησαν 41 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 91 λοίμωξης του αναπνευστικού. Κάνουμε ενδελεχή επιτήρηση σε όλες τις μονάδες Υγείας της περιοχής. Ακόμη, υπάρχουν άλλα 3 κρούσματα λεπτοσπείρωσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Μέσα σε όλη την ταλαιπωρία, είναι σημαντικό να μην έρχονται οι πολίτες με μολυσμένα νερά, ειδικά όταν έχουν ανοιχτές πληγές, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο ασθένειας.

Πέρα από την προστασία του δέρματος, πρέπει να αποφεύγουμε να τρώμε, όπως και να αποθηκεύουμε, φρούτα και λαχανικά από περιοχές στις οποίες έχει σημειωθεί πλημμυρικό φαινόμενο. Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 1.046 εμβολιασμοί έναντι του τετάνου και 80 σε παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες έναντι της ηπατίτιδας Α.

Οι αλλαγές που εντοπίζονται αναφορικά με το νερό, είναι οι εξής: Για τον Δήμο Βόλου, το νερό κρίνεται ακατάλληλο στις Αλυκές και στη Φυτόκο Νέας Ιωνίας. Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, το νερό κρίνεται κατάλληλο στην τοπική κοινότητα Καλών Νερών και τους οικισμούς: Κάτω Γατζέα, Αργαλαστή και Λαύκος. Στον Δήμο Αγιάς, το νερό κρίνεται ακατάλληλο στις τοπικές κοινότητες Ομολίου, Στομίου και Παλαιόπυργου», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Αγαπηδάκη.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή