Συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις του 49ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης»

Στην Κεντρική Σκηνή πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα
Photo: 902.gr
5'

Δεκάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας κατέκλυσαν το Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ίλιον την Παρασκευή, δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή».

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τη συζήτηση με τίτλο «"Λαϊκή Συσπείρωση" για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων», στην οποία μίλησαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, και ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο «Στέκι Αλληλεγγύης» εκφράζεται έμπρακτα σε όλη τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ η λαϊκή αλληλεγγύη με συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώνονται σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ είναι:

-- Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια, υπνόσακοι.

-- Εμφιαλωμένα νερά (κατά προτεραιότητα), χυμοί.

-- Συσκευασμένη τροφή έτοιμη για κατανάλωση (κονσέρβες, κομπόστες κ.ά.), φρυγανιές - παξιμάδια, μπισκότα - κρουασάν - μπάρες δημητριακών - παστέλια, γάλα σε σκόνη.

-- Φάρμακα: Παυσίπoνα, αντισταμινικά, κορτιζονούχες αλοιφές, αντιφλεγμονώδη, οροί 1lt για καθαρισμό τραυμάτων, «Betadine», γάζες, αυτοκόλλητα επιθέματα, επίδεσμοι, οράκια 5ml για καθαρισμούς ματιών.

-- Είδη ατομικής υγιεινής (πάνες, μωρομάντηλα, σερβιέτες, χαρτικά, χαρτιά υγείας).

-- Αντικουνουπικά (καπνού, σπρέι, αλοιφές σώματος).

-- Απορρυπαντικά κάθε είδους με έμφαση τις χλωρίνες.

-- Φακοί, γάντια, σκούπες και σφουγγαρίστρες.

Στην Κεντρική Σκηνή πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα με τον τίτλο «Ρίξε κόκκινο στη νύχτα». Το αφιέρωμα επιμελήθηκε ο Διονύσης Τσακνής και συμμετείχαν οι: «Κίτρινα Ποδήλατα», Δήμητρα Παπίου, Μιρέλα Πάχου, Μπάμπης Στόκας, Διονύσης Τσακνής.

Στη συνέχεια, ακολούθησε συναυλία της Νατάσας Μποφίλιου.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρής Κωτσαντής πρόσφεραν στην Ελένη Μαχαιρίτσα ένα κάδρο από συναυλία του Λαυρέντη.

Επίσης, ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε στην κεντρική σκηνή με τον Μπάμπη Στόκα, τη Νατάσσα Μποφίλιου, τον Διονύση Τσακνή, τον Αλέξανδρο Παντελιά και την Δήμητρα Παπίου.

Κατάμεστη ήταν η Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων στην συναυλία που ήταν αφιερωμένη στους «Ποιητές των δρόμων»: Παύλο Σιδηρόπουλο, Νικόλα Ασιμο και Κατερίνα Γώγου.

Την επιμέλεια του αφιερώματος είχε ο Στέλιος Μαγαλιός. Συμμετείχαν: Παρασκευάς Θεοδωράκης, Στέλιος Μαγαλιός, Μάρω Μαρκέλλου, Δημήτρης Μητσοτάκης («Ενδελέχεια»), Στέλιος Σαλβαδόρ («Μωρά στη Φωτιά»), Εύα Τσάχρα, Θανάσης Χουλιάρας. Guests: Νάσος Ματράκας, Σταμάτης Μορφονιός με το συγκρότημα «Ουτοπία» και στα τύμπανα ο Κυριάκος Δαρίβας («Απροσάρμοστοι»).

Στη Μαθητική Σκηνή πραγματοποιήθηκε μεγάλη αντιφασιστική συναυλία με τους Nada and Nesa, Rythe Riot, Athens Union, Ravious & Mas και Arcy, Miskin, Vel, Κίσσα Γκρι, Δημοσθένης, Raibo.

Στιγμές συγκίνησης σκόρπισε νωρίτερα η παρουσία της Μάγδας Φύσσα στο «Κόκκινο Αερόστατο». Τα παιδιά που παρακολουθούσαν τις εκδηλώσεις στο «Κόκκινο Αερόστατο» χειροκρότησαν θερμά την Μάγδα Φύσσα, ενώ της έδωσαν και δύο ζωγραφιές που έφτιαξαν στο χώρο του Φεστιβάλ.

«Ο Παύλος είναι υπαρκτό πρόσωπο, ο γιος μου. Τον δολοφόνησαν πριν 10 χρόνια και αυτό που εσείς έχετε πάρει κληρονομιά, είναι να μην αφήσετε τον φασισμό να πάρει κεφάλι», είπε συγκινημένη η Μάγδα...

Δίπλα της ο Φοίβος Δεληβοριάς σημείωσε ότι «αυτή η γυναίκα δε σταμάτησε και εμπνέει και εμάς τους καλλιτέχνες να μη σταματάμε. Να λέμε αυτά που αισθανόμαστε... Και όταν με ρωτάνε που βρίσκομαι... Εγώ λέω: Θα είμαι πάντα εκεί που είναι η Μάγδα και ο Παύλος».

Ο Φ. Δεληβοριάς τραγούδησε μαζί με τα παιδιά τρία παιδικά τραγούδια, ενώ στη συνέχεια ανέβηκαν στη σκηνή οι «Υπεραστικοί».

Με ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια της ξενιτιάς, γέμισε η Λαϊκή Σκηνή, καθώς το πολυφωνικό συγκρότημα "Χαονία" "άνοιξε", το πρόγραμμα της Παρασκευής.

Ακολούθησαν η Αμορόζα, η Καίτη Κουλλιά και ο Χρήστος Τσιαμούλης, με νησιώτικα τραγούδια, μουσικές και στίχους από ολόκληρο το Αιγαίο, καθώς και πολυφωνικά τραγούδια που εξέφρασαν την πίκρα της ξενιτιάς, τον πόνο του αποχωρισμού, την προσμονή της επιστροφής.

Ξεχωριστή στιγμή στη Λαϊκή Σκηνή ήταν το μουσικό αφιέρωμα στο προσφυγικό τραγούδι με τον τίτλο «Ελλάδα σταυροδρόμι προσφυγιάς». Την ενορχήστρωση κι επιμέλεια της συναυλίας είχε ο Πάνος Δηματρακόπουλος με την ορχήστρα του «Μαΐστρος». Τα τραγούδια ερμήνευσαν οι Παντελής Θαλασινός, Σοφία Παπάζογλου, Dilek Kos, Haig Yazdjian.

«Kοινή η αντιεκπαιδευτική πολιτική της εμπορευματοποίησης - κοινοί και οι αγώνες των φοιτητών», τονίστηκε στη συζήτηση στο Φοιτητικό Στέκι του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Τη συζήτηση συντόνισε η Χρύσα Λεμπέση - Πάκου, επικεφαλής της Φοιτητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ και συμμετείχαν προσκεκλημένοι από το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας (Ιταλίας), το Μέτωπο Νεολαίας του Κόμματος Εργασίας Αυστρίας, τις Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών από την Ισπανία και από το Κίνημα Κομμουνιστικής Νεολαίας στην Ολλανδία.

«Ο Κινηματογράφος του 21ου αιώνα. Τέχνη και Δημιουργία ή μπίζνες για τους λίγους;» ήταν το θέμα της συζήτησης στο Στέκι Πολιτισμού του Φεστιβάλ. Για το θέμα μίλησαν ο Κώστας Σταματόπουλος, σκηνοθέτης και μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, οι σκηνοθέτες Κώστας Φέρρης, Διονυσία Κοπανά, Μάνος Τσίζεκ και Γιάννης Κατωμερής, καθώς και η Μυρτώ Πετάση, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού.

Τέλος, ξεχωριστό σκηνικό αποτέλεσε η επίδειξη των αθλημάτων της κωπηλασίας και της ιστιοπλοΐας που πραγματοποιήθηκε στη λίμνη του Πάρκου «Αντ. Τρίτσης». Η επίδειξη πραγματοποιήθηκε από αθλητές του Κωπηλατικού Ομίλου Ελλάδας (ΚΟΕ) και του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών (ΕΝΟΑ).

Το αγώνισμα της κωπηλασίας παρουσίασαν οι αθλήτριες του ΚΟΕ Νατάσα Παυλάτου και Κατερίνα Βούρου, το αντίστοιχο της ιστιοπλοΐας η Κατερίνα Κατσαβριά.

Κατά τη διάρκεια της επίδειξης για το άθλημα της κωπηλασίας, μίλησε η Σεβαστή Λαΐλ, πρόεδρος της ΚΟΕ. Την ιστιοπλοΐα παρουσίασε ο Μιχάλης Παπαθεοχάρης, προπονητής στο σωματείο των Αιγυπτιωτών.