Ρέματα... σκουπιδότοποι στην Αττική - Οι προειδοποιήσεις των ειδικών και η δράση από την Περιφέρεια
Σε απέραντους σκουπιδότοπους έχουν μετατραπεί τα ρέματα στην Αττική, εγκυμονώντας κινδύνους σε περίπτωση νέας κακοκαιρίας και καθιστώντας άμεση την ανάγκη για εκσυγχρονισμένα αντιπλημμυρικά έργα.
«Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις η Αθήνα έχει αποφασίσει να κλείσει τα ποτάμια αντί να τα ανοίξει και να τα αξιοποιήσει», σημειώνει μιλώντας στον ANT1, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου πολιτικών μηχανικών, Πάρις Χαρλαύτης.
Τα εμπόδια προκύπτουν και λόγω της γραφειοκρατίας καθώς όπως σημειώνει ο κ. Χαρλαύτης μεσολαβούν πάρα πολλοί άνθρωποι μέχρι να υλοποιηθεί ένα έργο. Αλλά υπάρχει και χαρακτηριστική η καθυστέρηση στην λήψη των αποφάσεων καθώς μερικές φορές απαιτούνται ακόμα και τέσσερα χρόνια.
«Ως αποτέλεσμα πάρα πολλές μελέτες κρίνονται παρωχημένες. Πρέπει γίνει μια επικαιροποίηση όλων των μελετών διότι η κλιματική κρίση είναι εδώ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χαρλαύτης.
Όπως βλέπουμε σε οδοιπορικό του ANT1, ρέματα όπως στην Αρτέμιδα και στον Ελαιώνα που είναι γεμάτα σκουπίδια χαρακτηρίζονται εξαιρετικά επικίνδυνα σε περίπτωση μιας υπερχείλισης. Αλλά και στο Χαλάνδρι υπάρχουν σπίτια ακριβώς στην κοίτη του ποταμού με κίνδυνο να παρασυρθούν σε περίπτωση νεροποντής. «Σε περίπτωση αστοχία μπορεί να έχουμε πολλές απώλειες», προειδοποιεί ο κ. Χαρλαύτης.
Οι ειδικοί χτυπούν το καμπανάκι με δεδομένο ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα κάνουν την εμφάνιση τους με μεγαλύτερη συχνότητα αλλά και σφοδρότητα, όπως μαρτυρούν και οι τελευταίες εικόνες από τη Θεσσαλία και την Εύβοια που σφυροκοπήθηκαν από την κακοκαιρία Elias.
«Σίγουρα το κόστος θα πρέπει να μπει σε δεύτερη μοίρα. Απόλυτα αναγκαίος ο επανασχεδιασμός των αντιπλημμυρικών έργων», σημειώνει ο κ. Χαρλαύτης.
Περιφέρεια Αττικής: Καθαρίζονται όλα τα ρέματα, με έμφαση στις περιοχές υψηλής επικινδύνοτητας
Εν μέσω αυτού του κλίματος ανησυχίας η Περιφέρεια, με εντολή του Γιώργου Πατούλη έστειλε μηχανήματα πλησίον ρεμάτων προκειμένου να επέμβουν σε σε περίπτωση ανάγκης.
Ειδικότερα, κατά την τελευταία εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι καθαρισμοί των παρακάτω ρεμάτων και επίσης απομακρύνθηκαν δύο δέντρα από το ρέμα Σαπφούς, στα όρια του Αμαρουσίου και επτά από το ρέμα Ποδονίφτη, στα όρια του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού
Επίσης καθαρίστηκε κατά τμήματα το ρέμα της Πικροδάφνης στα όρια του Δήμου Παλαιού Φαλήρου από τις εκβολές έως την οδό Αμφιτρίτης και από την οδό Δημοκρατίας έως την οδό Δημοκρίτου με την απομάκρυνση 6 δέντρων.
Στα όρια του Δήμου Αγ. Δημητρίου, επί της οδού Ευρώτα, πλησίον της οδού Δράμας με απομάκρυνση ενός δέντρου και πλησίον της οδού Αιγαίου στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγίου Δημητρίου.
Επίσης, μηχανήματα είναι σε επιφυλακή στο ρέμα Σαπφούς, στα τεχνικά Αγίου Αθανασίου και Τσικλητήρα και σε άλλα ρέματα υψηλής επικινδυνότητας.
Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης επισημαίνει σχετικά: «Με έγκαιρο προγραμματισμό και με στόχο την ασφάλεια των πολιτών, εντείνουμε τις παρεμβάσεις μας προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τους πλημμυρικούς κινδύνους.
Προτεραιότητα μας είναι η αποτελεσματική θωράκιση της Αττικής και σ΄ αυτό το πλαίσιο εφαρμόζουμε έγκαιρα το πρόγραμμα διευρυμένων καθαρισμών των ρεμάτων της Αττικής μας, παραμένοντας σε διαρκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα».
Κηφισός: Σοβαρές ζημιές στην υπόγεια κοίτη και μπάζα εγκυμονούν κινδύνους
Μπάζα, σκουπίδια, τεράστιες τσιμεντένιες πλάκες μπλεγμένες με πλαστικά, ρούχα, καροτσάκια σούπερ μάρκετ, καρέκλες, ακόμα και μια στέγη από ελενίτ... Που βρίσκονται όλα αυτά; Όχι σε κάποια χωματερή, αλλά στην κοίτη του Κηφισού, στο υπογειοποιημένο τμήμα της, στο ύψος του Ρέντη.
Μεγάλοι όγκοι σκουπιδιών, μπάζων και φερτών υλικών, σχηματίζουν ένα βουνό στην είσοδο του υπόγειου τμήματος στο ύψος του Ρέντη.
«Είμαστε πάνω σε ένα κομμάτι τσιμεντένιο που έχει καταλήξει εδώ και λειτουργεί ως εμπόδιο για όλα τα σκουπίδια και φερτά υλικά που έρχονται. Είναι δεκαετιών αυτά τα σκουπίδια, τα έχει φέρει η ορμή του νερού και έχουν έρθει από όλες τις περιοχές της Αθήνας. Τα νερά που έρχονται εδώ είναι όλα τα νερά του λεκανοπεδίου», είπε ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος.
Τι θα συμβεί αν μια σφοδρή κακοκαιρία χτυπήσει την Αθήνα;
«Αν πέσουν σημαντικές ποσότητες νερού, όπως πέσανε στη Θεσσαλία, μιλάμε για πάρα πολλές καταστροφές σε πολλές περιοχές», συμπλήρωσε.
Στη διαδρομή, λίγο πριν την υπογειοποίηση του ποταμιού, συναντήσαμε ακόμη και καλαμιές.
Ομάδα σπηλαιολόγων με επικεφαλής τον Δημήτρη Θεοδοσόπουλο προσπάθησε να διασχίσει τα 7 χιλιόμετρα της υπόγειας διαδρομής. Όμως σταμάτησαν στα μισά, στο ύψος των ΚΤΕΛ.
«Κατά τμήματα υπάρχουν πολλές συγκεντρώσεις φερτών υλικών με αποκορύφωμα τη λίμνη που ανακαλύψαμε στο ύψος των ΚΤΕΛ όπου πρακτικά έχει φύγει το τσιμέντο και έχει δημιουργηθεί μια λίμνη 2-2,5 μέτρα», πρόσθεσε.