ΟΑΚΑ: Από τον Φεβρουάριο του 2019 είχαν χτυπήσει «καμπανάκι» για τα στέγαστρα του Καλατράβα
Μέγα θέμα έχει ξεσπάσει με το ΟΑΚΑ και την ανακοίνωση ότι θα πρέπει να κλείσει τόσο το κεντρικό στάδιο όσο και το ποδηλατοδρόμιο, λόγω προβλημάτων στατικότητας στα στέγαστρα του Καλατράβα. Το θέμα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αλλά και πολιτική αντιπαράθεση, ενώ υπήρξε και παρέμβαση εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε κατεπείγουσα έρευνα.
Μία έρευνα η οποία θα πάει αρκετά χρόνια πίσω, όπως αποκαλύφθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Τουλάχιστον μία πενταετία πριν θα πρέπει να αρχίσει να αναζητά στοιχεία ο εισαγγελέας και οι συνεργάτες του, αφού υπήρχαν προειδοποιήσεις για τα προβλήματα που υπήρχαν στο ΟΑΚΑ και για τη μη συντήρηση των επίμαχων στεγάστρων.
Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία που ανέλαβε να κατασκευάσει το έργο που φιλοτέχνησε ο Σαντιάγκο Καλατράβα, στις 27 Φεβρουαρίου 2019 έστειλε επιστολή στον τότε υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη. Στο κεντρικό δελτίο του Alpha παρουσιάστηκε το έγγραφο, το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε ότι έχει παρέλθει μία δεκαετία από τη στιγμή που δεν είχε την ευθύνη της συντήρησης.
Από το 2004 ως το 2009, η κατασκευάστρια εταιρεία είχε τη συντήρηση, ωστόσο, στην επόμενη δεκαετία αυτό δεν ίσχυε. Έτσι, το 2019 έστειλε το έγγραφο στο οποίο υπογράμμιζε ότι «θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας επισημάνουμε ότι το έργο αυτό, ειδικότερα οι δύο στέγες του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου, λόγω της ιδιαιτερότητας και της πολυπλοκότητας των κατασκευών απαιτεί τακτικούς ελέγχους στο σύνολο των κατασκευών και ειδική συντήρηση των επί μέρους τμημάτων του καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του έργου».
Για αυτό ο εισαγγελέας θα πάει πέντε χρόνια πίσω, καθώς η εταιρεία έχει «χτυπήσει καμπανάκι» λέγοντας ότι για δέκα χρόνια δεν είχαν συντηρηθεί τα στέγαστρα του Καλατράβα. Το 2021 υπήρξε ένα κονδύλι από το ΤΑΙΠΕΔ, ύψους 51 εκατ. ευρώ μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έγινε δημοπρασία για να βρεθεί γραφείο που θα κάνει τη μελέτη. Η μελέτη άρχισε τον Απρίλιο του 2023 και ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες, με το ΟΑΚΑ να προχωράει στην επικείμενη ανακοίνωση πριν από ένα 24ωρο.
Η έρευνα, βέβαια, θα στραφεί και στο κατά πόσο κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές από τη χρήση του ΟΑΚΑ καθώς όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και το αμέσως προηγούμενο διάστημα, έγιναν εκεί συναυλίες και διεθνείς αγώνες με δεκάδες χιλιάδες θεατών.
Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση για το ΟΑΚΑ
Όπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα σήκωσε και πολιτική αντιπαράθεση καθώς ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση.
«Η παρακμή τελειώνει. Θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε μια Σύγχρονη Ελλάδα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook, με αιχμές κατά της κυβέρνησης με αφορμή το κλείσιμο του ΟΑΚΑ λόγω προβλήματος στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα.
Ο κ. Κασσελάκης αρχικά παρέθεσε στο βίντεο απόσπασμα ομιλίας του πρωθυπουργού από το 2021 που «ανακοινώνει τη συντήρηση του Στεγάστρου Καλατράβα». Τόνισε ότι όμως «χθες το Ολυμπιακό Στάδιο έκλεισε λόγω στατικής ανεπάρκειας - δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Παναθηναϊκού».
«Στέγαστρο Καλατράβα. Το 2004, σύμβολο μίας χώρας που διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2023, σύμβολο μίας χώρας που καταρρέει σε όλα τα επίπεδα. Ενός Κράτους που αφήνει όλα και όλους στη μοίρα τους», πρόσθεσε ο κ. Κασσελάκης και ανέφερε καταληκτικά: «Η παρακμή τελειώνει.Θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε μια Σύγχρονη Ελλάδα».
«Μέρα με τη μέρα, ο τοξικός ΣΥΡΙΖΑ του κ. Πολάκη καταπίνει και αφομοιώνει τον κ. Κασσελάκη, οδηγώντας τον σε αδικαιολόγητα λάθη», σημείωσε ο Άκης Σκέρτσος σε δημοσίευση στα κοινωνικά δίκτυα με τίτλο «ΟΑΚΑ 2.0 vs ΣΥΡΙΖΑ 2.0», σαν απάντηση στον Στέφανο Κασσελάκη.
«Η δήλωσή του για το ΟΑΚΑ είναι ενδεικτική μίας αντιπολίτευσης σε πλήρη ασυναρτησία. Γιατί; Διότι επιτίθεται στην κυβέρνηση αντί να αναγνωρίζει ως θετικό βήμα μπροστά, το γεγονός ότι η ελληνική πολιτεία –που δεν φημίζεται ομολογουμένως διαχρονικά για την προνοητικότητά της– επενδύει 57 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη συντήρηση, ανθεκτικότητα και ανάπλαση του ΟΑΚΑ.
Βρούτσης: «Θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο, είναι εμβληματικό στάδιο»
«Δεν πρόκειται για “λουκέτο” στο ΟΑΚΑ αλλά για προσωρινή αναστολή λειτουργίας του», υπογράμμισε ο αναπληρωτής Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, στην ΕΡΤ, αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει. Ακόμη, τόνισε ότι «ήδη, σήμερα έχουμε μεταφέρει στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας όλη τη μελέτη, για να δούμε εκ νέου αναλυτικά τα επίμαχα σημεία της».
«Κατανοώ και ήδη λειτουργούμε στο Υπουργείο, σε συνεργασία με όλους τους αθλητικούς φορείς, για την οργανωτική ταλαιπωρία που θα υποστούν και είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί τους. Ήδη σήμερα έχουμε μεταφέρει στο Επιμελητήριο, τον θεσμικό και τεχνικό σύμβουλο της κάθε κυβέρνησης, όλη τη μελέτη, ώστε να δούμε εκ νέου αναλυτικά με επιστήμονες του Πολυτεχνείου τα επίμαχα σημεία της μελέτης που πράγματι, όταν προχθές (28/09) ήλθε στα χέρια μου, έδειχναν μη επαρκή στατικότητα στο ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο», σημείωσε ο κ. Βρούτσης.
Ό,τι κι αν χρειασθεί, το ΟΑΚΑ «θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο», προσέθεσε, κάνοντας λόγο για ένα εμβληματικό στάδιο. Για τον χρόνο επαναλειτουργίας, ανέφερε ότι «αυτό δεν μπορεί να το απαντήσει κανείς. Όμως, μπορούμε να πούμε πως θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Αποτελεί το εμβληματικό στάδιο της χώρας μας, είναι η “καρδιά” του αθλητισμού, θα βάλουμε τα δυνατά μας, προκειμένου να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν με μία προϋπόθεση: Θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο».
«Η ταλάντωση του γηπέδου, που είχε καταγραφεί παλιότερα σε βίντεο, δεν έχει σχέση με τα στέγαστρα Καλατράβα κι ότι τότε έγινε μελέτη και είναι επαρκές το στάδιο για τη στατικότητά του».