Κρασί από… χρυσάφι
Μειωμένη έως και 50% εκτιμάται ότι θα είναι η φετινή παραγωγή οίνου σε σχέση με πέρυσι, ενώ την ίδια στιγμή η ζήτηση αναμένεται να οδηγήσει τις τιμές στα ύψη, τόσο στα σταφύλια όσο και στο κρασί.
Η μειωμένη παραγωγή οφείλεται κατά κύριο λόγο στο άνυδρο χειμώνα και στη βροχερή αύξηση, που ευνόησε την ανάπτυξη ασθενειών στα αμπέλια. Την κατάσταση επιβάρυνε σε πολλές περιοχές, όπως στη Σαντορίνη, η έντονη χαλαζόπτωση κατά τις πρόσφατες θεομηνίες.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η φετινή παραγωγή οίνου εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά το ήμισυ, στους 140.000 τόνους.
Συνάμα, αγκάθι αποτελεί η και η εκρηκτική αύξηση του κόστους παραγωγής, όπως το λιπασμάτων κατά 50% και των φυτοφαρμάκων κατά 60%.
Ως εκ τούτου, οι τιμές των σταφυλιών κινούνται σε ιστορικά υψηλά, πάνω από 0,40 ευρώ το κιλό.
Πάντως, διαχρονικά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κλάδου οινοποιίας είναι τη χύμα διάθεση του κρασιού, η οποία εκτιμάται γύρω στο 60%.