Χαράλαμπος Μπαρούτας: «Η Πολιτική Προστασία να λειτουργεί όπως το check-up στην ιατρική, προληπτικά»

Την εκτίμησή του ότι η πολιτική προστασία θα πρέπει να λειτουργεί προληπτικά ώστε να φέρνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα εκφράζει ο κ. Χαράλαμπος Μπαρούτας, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Κηφισιάς

Χαράλαμπος Μπαρούτας: «Η Πολιτική Προστασία να λειτουργεί όπως το check-up στην ιατρική, προληπτικά»
7'

Όπως τονίζει, μιλώντας στο Newsbomb.gr, αν έχουν γίνει όλες εκείνες οι απαραίτητες μελέτες και έχουν μετατραπεί σε σωστά έργα τότε η παρέμβαση για αποκατάσταση θα είναι πολύ μικρότερη.

Επιπλέον, αναφέρει ότι στόχος είναι -μέσα από στοχευμένες δράσεις και σωστό προγραμματισμό «να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο και η πολιτική προστασία να βελτιωθεί κι άλλο σε επίπεδο πρόληψης».

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με τα κοινά και γιατί επιλέξατε να «κατεβείτε» στο Δήμο Κηφισιάς-Εκάλης-Νέας Ερυθραίας;

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά δεν είναι κάτι που προέκυψε τελευταίως με την υποψηφιότητά μου, αλλά ασχολούμαι από την εποχή που ήμουν φοιτητής και την συμμετοχή μου στα φοιτητικά δρώμενα. Έκτοτε ασχολούμαι από διάφορες θέσεις με αυτά. Η επιλογή του δήμου Κηφισιάς-Νέας Ερυθραίας-Εκάλης ήταν εύκολη καθόσον εδώ γεννήθηκα, μεγάλωσα και δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά. Συνεπώς, για μένα είναι ένα προσωπικό στοίχημα, αν θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση, μέσω της υποψηφιότητάς μου να συνεισφέρω στην βελτίωση της εικόνας του δήμου μας και στην καθημερινότητα των συνδημοτών μου.

Ποιες θεωρείτε ότι είναι τα τρία σημαντικότερα θέματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος και τι σκοπεύετε να κάνετε γι’ αυτά;

Η παράταξή μας πρωτοτύπησε και θέλησε οι συνδημότες μας να θέσουν και να ιεραρχήσουν τα σημαντικότερα θέματα κατά την προσωπική τους άποψη. Έτσι, μέσα από μία διαδικασία όπου συμμετείχαν 3.100 πολίτες του δήμου μας, διαμορφώθηκαν και ιεραρχήθηκαν τα σημαντικότερα θέματα κατά την προσωπική τους άποψη:

  • Η πολιτική προστασία και η ασφάλεια,
  • Να καταστεί ο δήμος πρότυπο περιβαλλοντικής προστασίας και διαχείρισης
  • Να γίνει ο δήμος μας πρότυπο ποιότητας ζωής.

Μέσα από στοχευμένες δράσεις, σωστό προγραμματισμό και ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών δομών σκοπεύουμε να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο και η πολιτική προστασία να βελτιωθεί κι άλλο σε επίπεδο πρόληψης.

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες αυξημένων κρουσμάτων βίας στην πόλη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη συμπλοκή μεταξύ ανηλίκων. Ποιο είναι το πρόγραμμά σας αναφορικά με την ασφάλεια του δήμου;

Είναι αλήθεια πως η παραβατικότητα των ανηλίκων έχει αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα και έχει γίνει αντικείμενο καθημερινής συζήτησης μεταξύ των δημοτών. Είναι ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια και καθημερινά σχεδόν και στην πόλη μας.

Στο πρόγραμμά μας προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία των δημοτών μας: Ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας και την επαρκή στελέχωση του αστυνομικού τμήματος της Κηφισιάς. Σε συνεννόηση πάντα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η συνδρομή του οποίου είναι πάντα καθοριστική. Παράλληλα ορίζουμε τον Δημοτικό Αστυνόμο Αναφοράς που θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της Δημοτικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής έτσι ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος μετά το συμβάν. Βέβαια, από μόνα τους αυτά δεν αρκούν αν δεν υπάρχει και η πρόληψη. Ο επαρκής φωτισμός της πόλης με φιλικά προς το περιβάλλον μέσα είναι ένα μέτρο που πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα. Επίσης και η εκπαίδευση μέσα από σεμινάρια και προγράμματα για την αντιμετώπιση του bullying είναι μία δράση που μνημονεύεται στο πρόγραμμά μας.

Μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές, η πολιτική προστασία είναι στο επίκεντρο τα συζήτησης. Τι σχεδιάζετε ώστε οι δημότες της Κηφισιάς να μπορούν να νιώθουν ασφαλείς;

Είναι γεγονός πως καταστροφικά καιρικά γεγονότα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά πλέον και θέτουν σε κίνδυνο τόσο τις ίδιες τις ζωές των ανθρώπων αλλά και των περιουσιών τους. Η Πολιτική Προστασία πρέπει κατά την άποψή μας να λειτουργεί όπως το check up στην ιατρική: ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ! Αν έχουν γίνει όλες εκείνες οι απαραίτητες μελέτες και έχουν μετατραπεί σε σωστά έργα τότε η παρέμβαση για αποκατάσταση θα είναι πολύ μικρότερη καθώς το φαινόμενο θα έχει αντιμετωπιστεί καλύτερα. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω τι προτιθέμεθα να κάνουμε εφόσον μας εμπιστευτούν οι συνδημότες μας και αναλάβουμε την διοίκηση του δήμου: Πρώτον μελέτη και σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων μετά από ακραίες καιρικές συνθήκες. Δεύτερον, ενίσχυση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και ενίσχυση αυτής με όλα τα απαραίτητα σύγχρονα μέσα για την λειτουργίας και την βέλτιστη αντιμετώπιση των φαινομένων. Και τρίτον, την εκπαίδευση των ίδιων των πολιτών για την αντιμετώπιση ακραίων φυσικών φαινομένων, είτε αυτό είναι βροχές είτε είναι πυρκαγιές. Η συνδρομή ενός εκπαιδευμένου πολίτη ακόμα και στο επίπεδο του εθελοντή είναι κομβικής σημασίας.

Ο Δήμος Κηφισιάς έχει στην ιδιοκτησία του μια σειρά από εξαιρετικά ακίνητα που όμως μένουν αναξιοποίητα. Υπάρχει στρατηγική για την αναβάθμιση και ουσιαστική αξιοποίησής τους;

Αναφορικά με ακίνητα του δήμου μας θα πρέπει να σας πω πως χρειάζεται μία ολιστική προσέγγιση έτσι ώστε ταυτόχρονα με την αναβάθμισή τους να πετύχουμε και την μέγιστη αξιοποίησή τους διατηρώντας την ιστορικότητά τους .Είναι σίγουρο πως ο δήμος έχει ακίνητα τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα και φθείρονται με το πέρασμα του χρόνου. Σαν πρώτο βήμα θα πρέπει αρχικά να ελεγχθούν ως προς την ασφάλειά τους έτσι ώστε όπου χρειάζεται να επέμβουμε. Εν συνεχεία θα πρέπει να καταγράψουμε τις ανάγκες σε κτιριακές δομές που έχουμε και μετά να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της εγκατάστασης βάσει των αναγκών αυτών. Αυτό μπορεί να σημαίνει κτίρια για αθλητικούς σκοπούς, για ιστορικούς σκοπούς καθώς και για πολιτιστικούς σκοπούς. Είναι αλήθεια όμως πως πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθούν.

Η ψηφιοποίηση και η παροχή καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες οφείλει να είναι βασική προτεραιότητα για κάθε δήμο. Υπάρχουν παραδείγματα συγκεκριμένων δράσεων που σχεδιάζετε;

Είναι γεγονός πως εδώ και χρόνια βρισκόμαστε στην εποχή της πληροφορικής και της τεχνολογίας, η οποία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, πράγμα που καθιστά δύσκολο πολλές φορές να την παρακολουθήσεις. Εντούτοις όμως, δεν είναι λίγες οι πόλεις εκείνες που έχουν ενσωματώσει την τεχνολογία στην καθημερινότητά τους και έχουν αλλάξει προς το καλύτερο το επίπεδο και την καθημερινότητα των πολιτών τους. Ένας τέτοιος δήμος επιθυμούμε να γίνουμε και εμείς μέσα από προτάσεις και έργα που θα διευκολύνουν τους δημότες μας σε όλες τους τις συναλλαγές με την διοίκηση του δήμου. Για παράδειγμα ένας από τους στόχους του προγράμματός μας είναι η δημιουργία μίας κεντρικής γραμμής υποδοχής των αιτημάτων/προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και μέσω νέων τεχνολογιών την προσωποποιημένη απόκριση για την εξέλιξη του αιτήματος. Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δημιουργία πλατφόρμας όπου σε πραγματικό χρόνο θα μπορεί ο δημότης να κάνει online κράτηση των οικογενειακών πάρκων του δήμου μας για κάποια εκδήλωση. Υπάρχει πληθώρα προτάσεων για την χρήση των τεχνολογιών και πιστεύω πως είμαστε σε θέση ως δημοτική παράταξη να τις εφαρμόσουμε και στον δήμο μας.

Πώς θα καταφέρετε να εξασφαλίσετε τα απαραίτητα κονδύλια για όλες αυτές τις δράσεις; Θα απαιτηθεί να βάλουν οι δημότες «το χέρι στην τσέπη».

Θα αναρωτιέστε βέβαια που θα βρεθούν όλα αυτά τα χρήματα που χρειάζονται για την υλοποίηση του προγράμματός μας και ευλόγως. Θα σας απαντήσω πως είναι πλήρως κοστολογημένο και από που και με ποιον τρόπο θα αντληθούν τα κεφάλαια αυτά. Ενδεικτικά θα αναφερθώ στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, το ΕΣΠΑ, τα προγράμματα 'Αντώνης Τρίτσης" και "Φιλόδημος" καθώς και πόρους από την Περιφέρεια Αττικής. Αυτά από μόνα τους χρηματοδοτούν περίπου το 85% του κόστους υλοποίησης του προγράμματός μας.

Ευελπιστούμε ότι θα είμαστε η επόμενη διοίκηση του δήμου εφόσον μας εμπιστευτούν οι συνδημότες μας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
08:34ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο TikToker Manolο

08:34ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο TikToker Manolο