Λάδι «χρυσάφι» στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Καταναλωτές σε «κρίση» καθώς η τιμή του ελαιολάδου έχει εκτοξευτεί στα ύψη, ενώ σε ανοδική τροχιά κινούνται κι άλλα βασικά είδη διατροφής
2'

Προβληματισμό προκαλεί στους καταναλωτές η τιμή του ελαιολάδου που έχει πάρει την ανηφόρα και έχει φτάσει να πωλείται σε τιμές χρυσού στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η εκτίναξη των τιμών οφείλεται στη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου, λόγω των κλιματικών συνθηκών.

Σκρέκας: Ειδικά ταμπελάκια στα ράφια των σούπερ μάρκετ για τα προϊόντα με μειωμένες τιμές

Σε δύο εβδομάδες θα υπάρχουν ειδικά ταμπελάκια στα ράφια των σούπερ μάρκετ για τα προϊόντα των προμηθευτών που οι τιμές τους θα έχουν μειωθεί κατά, τουλάχιστον, 5% για διάστημα έξι μηνών.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας ενώ υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι είναι καθημερινοί και αυστηροί και τόνισε ότι με τους ελέγχους και τα πρόστιμα, σκοπός δεν είναι η σταθεροποίηση των τιμών αλλά η μείωσή τους.

"Οι τιμές χονδρικής, σήμερα, στο λάδι είναι γύρω στα 8 με 9 ευρώ. Μπορούμε να αγοράσουμε και να εισάγουμε με 4-5 ευρώ; Όχι. Το λάδι όπου παράγεται στον κόσμο έχει 8-9 ευρώ. Τι θα συνέβαινε εάν εμείς ερχόμασταν και λέγαμε ‘'3 ευρώ στον παραγωγό;''. Κανένας παραγωγός δεν θα πωλούσε το λάδι στην Ελλάδα, θα το πουλούσαν στους Ιταλούς και Ισπανούς χονδρεμπόρους που ψάχνουν αυτή τη στιγμή μανιωδώς να βρουν λάδι και να καλύψουν τις παραγγελίες τους. Το να πάμε σε μια διατίμηση και να μείνει η Ελλάδα χωρίς ελαιόλαδο, θα ήταν καταστροφικό γιατί ο καταναλωτής θα έψαχνε στη μαύρη αγορά να αγοράσει ελαιόλαδο. Εμείς πάμε σε αυτόν που πουλά το συσκευασμένο προϊόν και να πάμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα βάλει ούτε ένα λεπτό παραπάνω από όσα έβαζε το 2021. Ότι δεν θα κερδοσκοπήσει. Το κάνουμε ήδη και εφόσον έχουμε ευρήματα θα τα ανακοινώσουμε".