Εμπορία βρεφών στα Χανιά: Σε ανάδοχη οικογένεια το νεογέννητο που θέλησε να πουλήσει η μητέρα του
Σε ανάδοχη οικογένεια στα Χανιά κατέληξε από την Παρασκευή το νεογέννητο μωράκι που απομακρύνθηκε από την βιολογική του μητέρα στις 8 Αυγούστου ενώ ταξίδευαν από τα Χανιά στην Θεσσαλονίκη, με σκοπό το μωρό να δοθεί για ιδιωτική υϊοθεσία, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος, όπως εκτιμούν οι Αρχές.
Ήταν η αρχή των αποκαλύψεων για την δράση της κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής των Χανίων, για την οποία κατηγορούνται οκτώ άτομα και έχουν προφυλακιστεί τα τέσσερα. Ανάμεσα σε αυτά, είναι και η 37χρονη Ρουμάνα υπήκοος, κατηγορούμενη ως «μεσίτρια» υπάλληλος της κλινικής, η οποία ταξίδευε μαζί με την λεχώνα και βιολογική μητέρα του μωρού (επίσης Ρουμάνα πολίτη) όταν έγινε η αστυνομική επιχείρηση.
Μετά από τρεις μέρες στα κρατητήρια της αστυνομικής διεύθυνσης στα Χανιά και την κατάθεσή της στον ανακριτή, η λεχώνα αφέθηκε ελεύθερη ενώ το νεογέννητο, μόλις εννέα ημερών τότε, μεταφέρθηκε στην Μονάδα Νεογνών του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, όπου παρέμεινε νοσηλευόμενο για δύο μήνες.
Τι υποστηρίζει η μητέρα
Το τοπικό μέσο ενημέρωσης zarpanews.gr εντόπισε την νεαρή μητέρα, στις παραθαλάσσιες βίλες που χρησιμοποιούσε η κλινική για την φιλοξενία παρένθετων γυναικών, λίγο μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, μαζί με τα άλλα δύο παιδιά της ηλικίας ενός και τριών ετών και τον βιολογικό τους πατέρα.
Η ίδια, αρνείται τα πάντα και ισχυρίζεται ότι ο λόγος του ταξιδιού τους ήταν να ενταχθεί στο πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας της κλινικής (ήταν δότρια ωαρίων και παρένθετη και στο παρελθόν). Όπως υποστηρίζει, θα πήγαιναν στην Θεσσαλονίκη για να υπογράψουν τα χαρτιά με το ζευγάρι του οποίου το έμβρυο θα κυοφορούσε. Την ίδια εκδοχή των γεγονότων παρουσιάζει άλλωστε και η ίδια η 37χρονη, η οποία σύμφωνα με τις αρχές είχε διαμεσολαβητικό ρόλο στην υπόθεση. Κατοικούν μόνιμα στη Ρουμανία και ο λόγος που είχε έρθει στα Χανιά σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ήταν όπως λέει, για να ενταχθεί στο πρόγραμμα της κλινικής, με σκοπό να κερδίσει κάποια χρήματα.
Όλο αυτό το διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι την περασμένη εβδομάδα, η μητέρα επισκεπτόταν καθημερινά το νεογνό στο γενικό νοσοκομείο Χανίων και ζητούσε να το πάρει ώστε να το μεγαλώσει κανονικά στη Ρουμανία, μέσα στο οικογενειακό του περιβάλλον μαζί με τα δύο αδέρφια του και τον πατέρα τους, εφόσον αποδείχτηκε και με τεστ DNA πως επρόκειτο για βιολογικό παιδί του ζευγαριού.
Εισαγγελική παραγγελία για αναδοχή
Ωστόσο, από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι Αρχές, η δική της εκδοχή δεν έχει γίνει πιστευτή και έτσι μετά από δύο μήνες αξιολόγησης του οικογενειακού περιβάλλοντος των βιολογικών γονέων, η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου όπου βρίσκονται οι βίλες, έστειλε την σχετική εισήγηση προς την εισαγγελία πρωτοδικών Χανίων ως προς την καταλληλόλητα της ανατροφής του παιδιού και ακολούθως εκδόθηκε η σχετική εισαγγελική παραγγελία για μη επιστροφή στους γονείς και αναδοχή.
Σημειώνεται δε ότι η μητέρα δεν είναι κατηγορούμενη στην υπόθεση.
Παράνομη υιοθεσία από τα Χανιά στην Κατερίνη
Οι αστυνομικοί του Οργανωμένου Εγκλήματος, σε συνεργασία με συναδέλφους τους της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, κατάφεραν να ταυτοποιήσουν, μεταξύ άλλων, υπόθεση υιοθεσίας στην Κατερίνη. Η θετή μητέρα ομολόγησε στους αστυνομικούς πως η 37χρονη Ρουμάνα μεσίτρια από το κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά είχε μεταφέρει και παραδώσει το βρέφος στην πόλη του νομού Πιερίας.
Από την έως τώρα έρευνα και συγκεκριμένα από τον Δεκέμβριο 2022 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον:
- 71 γυναίκες – δότριες ωαρίων, με ορισμένες εξ αυτών να εκμεταλλεύονται κατ’ επανάληψη από τα μέλη της οργάνωσης,
- 98 γυναίκες – θύματα εμπορίας ανθρώπων, οι οποίες τέθηκαν σε εργασιακή εκμετάλλευση ως παρένθετες μητέρες,
- 13 περιπτώσεις μη σύννομων περιστατικών για διαδικασία απόκτησης τέκνου μέσω προγράμματος παρένθετης μητρότητας,
- 4 περιπτώσεις παράνομων υιοθεσιών τετελεσμένων ή σε απόπειρα και
- 400 περιπτώσεις εξαπάτησης / πρόκλησης σωματικής βλάβης σε ασθενείς μέσω εικονικών εξωσωματικών κατά τα έτη 2021, 2022 και 2023
- Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι για τη διαμονή των παρένθετων μητέρων χρησιμοποιούνταν τουλάχιστον 14 σπίτια.
Το όφελος που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση ανά πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας κυμαινόταν συνήθως από 70.000 έως 100.000 ευρώ, με το 70% αυτών να αφορά καθαρό κέρδος ενώ σε ιδιάζουσες περιπτώσεις το κόστος άγγιζε και τις 120.000 ευρώ.
Εξάλλου το ΣΔΟΕ ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν7 εταιρείες offshore που σχετίζονται με την οργάνωση και οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν από τα αρχηγικά μέλη για την απόκρυψη ποσού που ξεπερνά τα 3 εκ ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Σε «κόκκινο συναγερμό» η ΕΛ.ΑΣ. λόγω Ισραήλ – Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας
Μετεγγραφές φοιτητών: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων – Όλη η διαδικασία
Χερσόνησος: Μαχαίρωσε τον συγκάτοικο του για 5 ευρώ - Συνελήφθη 22χρονος