Οι Έλληνες ο πιο αγχωμένος λαός στην Ευρώπη - Συμβουλές για τη διαχείριση της καθημερινότητας
Τον τίτλο των πιο στρεσαρισμένων ανθρώπων του πλανήτη κερδίζουν οι Έλληνες, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της μελέτης για το άγχος στη «γηραιά ήπειρο» που εκπονήθηκε από μια πολυεθνική με την ονομασία CBDoile με βάση στοιχεία των Eurostat, Global Burden of Disease και World Emotional Temperature, ορισμένες χώρες ξεχωρίζουν για τα υψηλά επίπεδα άγχους στον πληθυσμό τους.
Η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή της λίστας αφού σημείωσε υψηλή βαθμολογία τόσο στις αναφορές άγχους όσο και για τον επιπολασμό της κατάθλιψης. Η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο, η δική μας δηλαδή, έχει επιπολασμό κατάθλιψης 6,52%, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Επίσης, το 57% των ερωτηθέντων ανέφεραν συχνό άγχος, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Στη δεύτερη θέση με τις πιο αγχωτικές χώρες της Ευρώπης βρίσκεται η Τουρκία η οποία όμως ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στις αναφορές για τα υψηλά επίπεδα άγχους, με το 64% των κατοίκων να υποστηρίζει ότι αισθάνεται συχνά αγχωμένο. Η Τουρκία κατατάσσεται επίσης στην υψηλότερη θέση της λίστας για τα συχνά συναισθήματα θλίψης, με το 49% των ερωτηθέντων να αναφέρει ότι αισθάνεται συχνά έτσι.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε ο αριθμός των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας (42,8). Έτσι, δεν ήθελε και πολύ να χαρακτηριστεί η Τουρκία ως η δεύτερη πιο αγχωμένη χώρα στην Ευρώπη, με συνολική βαθμολογία άγχους 71,2 στα 100, μόλις λίγο χαμηλότερη από την Ελλάδα.
Η τρίτη χώρα με το μεγαλύτερο άγχος στην Ευρώπη είναι η Πορτογαλία καθώς έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό κατάθλιψης, με το 5,88% των ερωτηθέντων να αναφέρουν συχνά συναισθήματα κατάθλιψης. Την ίδια στιγμή, έχει τα υψηλότερα ποσοστά άγχους με το 9,08% των κατοίκων να αναφέρουν συχνά τα αρνητικά αυτά συναισθήματα, φέρνοντας την Πορτογαλία στην τρίτη θέση με βαθμολογία 68,4 στα 100.
Ακολουθούν η Μάλτα και η Κύπρος αφού κατατάσσονται στην τέταρτη και την πέμπτη θέση αντίστοιχα. Η Μάλτα, κατέλαβε υψηλή θέση λόγω των υψηλών επιπέδων εβδομαδιαίων ωρών εργασίας (37,9) και των εμφανών επιπέδων συχνών συναισθημάτων άγχους, με το 6,97% των ερωτηθέντων να αναφέρουν κάτι τέτοιο. Συνολικά, η Μάλτα λαμβάνει βαθμολογία 51,4 στα 100.
Ωστόσο, η Κύπρος αναφέρει ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα συχνού άγχους (7,22%), αλλά κατατάσσεται χαμηλότερα από τη Μάλτα όσον αφορά τα συχνά συναισθήματα θλίψης (22%) σε σύγκριση με το 25% της Μάλτας. Επίσης, εργάζεται κατά μέσο όρο 0,2 λιγότερες ώρες από τη Μάλτα με 37,7, δίνοντας στην Κύπρο βαθμολογία άγχους 50,4 στα 100. Ας ελπίσουμε να μην τα εκατοστίσει κανείς.
Η Δανία είναι η χώρα που υφίσταται το λιγότερο άγχος και ακολουθούν η Σερβία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αλεξάνδρα Καππάτου στο Newsbomb.gr:
Η Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στις αιτίες που έχουν οδηγήσει την Ελλάδα στην κορυφή της λίστας αφού σημείωσε υψηλή βαθμολογία τόσο στις αναφορές άγχους όσο και για τον επιπολασμό της κατάθλιψης.
Σύμφωνα με την κυρία Καππάτου οι αιτίες που στρεσάρουν τους Έλληνες οφείλονται τόσο σε κοινωνικές όσο οικονομικές και εργασιακές εντάσεις. Η οικονομική κρίση του 2010 άφησε ανεξίτηλα «σημάδια» στον ελληνικό λαό και παρόλο που η χώρα έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης, η εργασιακή ανασφάλεια παραμένει βασική ανησυχία για πολλούς.
Παράλληλα, η πανδημία COVID-19 είχε σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των Ελλήνων. Ο περιορισμός, οι ανησυχίες για την υγεία και οι κοινωνικοί περιορισμοί έχουν συμβάλει στο στρες στον πληθυσμό.
«Παρά το γεγονός ότι είμαστε ένας μεσογειακός λαός που παραδοσιακά διακρίνεται για την εξωστρέφεια και την αισιοδοξία στην πραγματικότητα φαίνεται ότι αντιμετωπίζουμε αρκετές αρνητικές προκλήσεις και δυσκολίες που έχουν επιδράσει στην ποιότητα της ζωής μας, στην ευημερία αλλά και στην ψυχική μας υγεία σε σχέση με άλλες Ευρωπαικές χώρες. Επιγραμματικά η δεκαετής οικονομική κρίση με όλα τα συνακόλουθα άφησε μεγάλο αποτύπωμα στον ελληνικό λαό. Στη συνέχεια μας επισκέφθηκε ο κορονοϊός, μία νέα σοβαρή κρίση αυτή τη φορά υγειονομική που απλώθηκε πάνω από όλη την υφήλιο ενισχύοντας το φόβο του θανάτου, την ανασφάλεια αλλά και την αγωνία για την επιβίωση μας. Ταυτόχρονα ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε μεγάλους τριγμούς στην ασφάλεια αλλά και μια επισιτιστική και ενεργειακή κρίση προ των πυλών. Πρόσφατα αντιμετωπίσαμε σαν χώρα διάφορες καταστροφές όπως πλημμύρες, φωτιές, το ατύχημα στα Τέμπη κλπ. Τελευταία προστέθηκε μια νέα ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας όπου χιλιάδες άμαχοι και παιδιά χάνουν τη ζωή τους. Αυτά και πολλά άλλα αναζωπυρώνουν την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα, το θυμό, την απελπισία αλλά και τον σκεπτικισμό όλων, αφήνοντας ισχυρό αποτύπωμα στο ψυχισμό μας», ανέφερε αρχικά η κυρία Καππάτου μιλώντας στο Newsbomb.gr.
«Σύμφωνα με αρκετές πρόσφατες έρευνες φαίνεται ότι στη χώρα μας 1 στους 4 Έλληνες παρουσιάζει κάποια ψυχική διαταραχή, κυρίως αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη», πρόσθεσε.
«Οι άνθρωποι αναζητούν να κρατηθούν από κάποια θετικά για να διαχειριστούν το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τη ζωή μας και το μέλλον μας εξαρτάται κυρίως από εμάς. Είναι σημαντικό να το λαμβάνουμε υπόψη και να μην επιτρέπουμε τα αρνητικά γεγονότα που συμβαίνουν να μας καταβάλλουν», συμπλήρωσε.
Η ψυχολόγος, παιδοψυχολόγος και συγγραφέας Αλεξάνδρα Καππάτου έδωσε οκτώ συμβουλές για το τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις ψυχολογικές επιπτώσεις του άγχους.
Τρόποι αντιμετώπισης του άγχους
- Να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο στενών φίλων και παρέας που να μας καταλαβαίνουν ώστε να μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας
- Να διατηρούμε την αισιοδοξία μας
- Να συζητάμε για αυτά που μας απασχολούν και να μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας με τους οικείους μας
- Να ενισχύσουμε ένα πρόγραμμα υγιεινής ζωής, φροντίζοντας την διατροφή μας αλλά και την άθληση μας
- Να κάνουμε όνειρα για το μέλλον
- Να βάζουμε μικρούς και προσιτούς στόχους
- Να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας
- Κάθε μέρα να σκεφτόμαστε τα καλά που μας συνέβησαν και να ευγνωμονούμε τη ζωή μας για όσα έχουμε.
Διαβάστε επίσης
Έτσι θα καταφέρεις να σε παίρνει ο ύπνος μέσα σε δύο λεπτά
Άγχος: Οι πιο αποτελεσματικοί και εύκολοι τρόποι για να γλιτώσεις
Έρευνα: Όσοι γυμνάζονται έχουν και λιγότερο άγχος