Το Διεθνές Συνέδριο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοηθικής με θέμα «Προστασία των Μελλοντικών Γενεών»

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος» του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε επιτυχώς την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 το Διεθνές Συνέδριο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοηθικής 2023 με θέμα «Προστασία των Μελλοντικών Γενεών»

Το Διεθνές Συνέδριο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοηθικής με θέμα «Προστασία των Μελλοντικών Γενεών»
3'

Το συνέδριο διοργανώθηκε σε υβριδική μορφή στις 18 Οκτωβρίου 2023, από το Ελληνικό Κλιμάκιο International Chair in Bioethics (WMA Cooperative Center), το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας Ε.Κ.Π.Α., την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής & Τεχνοηθικής, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Βιοηθικής Τεχνοηθικής και Δικαίου και το Ερευνητικό Κέντρο Βιοπολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου.

Το θέμα του Συνεδρίου «Προστασία των Μελλοντικών Γενεών» βασίστηκε στο άρθρο 16 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τη Βιοηθική και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (UDBHR) που αναφέρεται ρητά πως «πρέπει να δίδεται η δέουσα προσοχή στον αντίκτυπο που έχουν οι επιστήμες της ζωής στις μελλοντικές γενεές συμπεριλαμβανομένης και της γενετικής τους σύστασης».

Επιπρόσθετα διασφαλίζει ότι οι ηθικές αρχές και αξίες που καθοδηγούν την επιστημονική έρευνα και την ιατρική πρακτική σήμερα διατηρούνται και ενισχύονται προς όφελός τους. Η προστασία των μελλοντικών γενεών είναι πολυδιάστατη και περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που παρέχει σωματική, ψυχική, ψυχολογική, κοινωνική και ηθική υγεία. Απαιτεί δέσμευση σε δεοντολογικές αρχές που προάγουν την υγεία και την ευημερία των ατόμων και της κοινωνίας στο σύνολό της, συνεχή προβληματισμό, συζήτηση και συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας, των ερευνητών, των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και του κοινού.

Στο συνέδριο συμμετείχαν σημαίνοντες επιστήμονες από διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς (βλ. Πρόγραμμα) από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίοι θα τοποθετήθηκαν στα καίρια βιοηθικά ζητήματα που πραγματεύτηκε το συνέδριο, ενώ το παρακολούθησαν μεταξύ άλλων και το 4ο ΓΕΛ Γαλατσίου και το 17ο Λύκειο Αθηνών.

THE INTERNATIONAL CHAIR IN BIOETHICS (ICB)

Η Διεθνής Έδρα Βιοηθικής (International Chair in Bioethics) είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός με έτος ίδρυσης το 2001. Αποστολή της ICB είναι να υπηρετεί την ανθρωπότητα προσπαθώντας να επιτύχει τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα στη Βιοηθική, την Ιατρική Ηθική και την Εκπαίδευση στο Δίκαιο της Υγείας. Η ICB είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός που βασίζεται σε ένα παγκόσμιο δίκτυο σήμερα με περισσότερα από 260 κλιμάκια σε πέντε ηπείρους.

Παράλληλα η ICB παρέχει ένα φόρουμ για τα μέλη της με στόχο να επικοινωνούν ελεύθερα, να συνεργάζονται ενεργά, να επιτυγχάνουν συναίνεση για υψηλά πρότυπα Βιοηθικής, Ιατρικής Δεοντολογίας και Εκπαίδευσης στο Δίκαιο της Υγείας. Η ICB διευθύνει Επαγγελματικά Τμήματα και Διεθνές Φόρουμ Δασκάλων (IFT) με περισσότερα από 1200 μέλη. Υπό αυτό το πρίσμα θεσπίστηκε το 2015 και η Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής (World Bioethics Day) και η ημερομηνία που επιλέχθηκε είναι η 19η Οκτωβρίου.

Τα πρώτα 20 έτη ο οργανισμός λειτουργούσε υπό την αιγίδα της UNESCO (Haifa) ενώ πλέον αποτελεί και επίσημα Cooperative Center της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης (World Medical Association). Η WMA από την πλευρά της έχει μια μακρόχρονη ιστορία συνεργασίας με την ICB η οποία και έχει εξελιχθεί σημαντικά σε διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα μέσω της συνεργασίας στο Διεθνές Συνέδριο Βιοηθικής και, πιο πρόσφατα, στο Τμήμα Εκπαίδευσης Online δραστηριοτήτων της ICB.

Το Ελληνικό Κλιμάκιο, το οποίο εκπροσωπεί τη χώρα μας στην ICB, ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2015, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας, και στόχος του είναι η προαγωγή του διαλόγου γύρω από τη Βιοηθική στη χώρα μας και η πλαισίωση επιστημονικών, αλλά και κοινωνικών δράσεων που αφορούν στα ζητήματα Βιοηθικής, σε στενή συνεργασία με άλλους φορείς και θεσμούς.

Χορηγός επικοινωνίας του Συνεδρίου η Καναδική πλατφόρμα BCImedia Inc.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή