Ανησυχία για τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις μεταξύ Κρήτης και Κάσου - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ο Ευθύμιος Λέκκας και ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρθηκαν στις τρεις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στην Κρήτη
Eurokinissi
5'

Ανησυχία έχει προκληθεί από τις τρεις ασθενείς σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 4, 3 και 2,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκαν ανοιχτά της Κάσου ανάμεσα στην Κρήτη ωστόσο οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Νωρίτερα σήμερα ο Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ, μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε: «Οι τρεις σεισμικές δονήσεις ανοιχτά της Κάσου είναι κατά πάσα πιθανότητα μετασεισμικές δονήσεις του προχθεσινού σεισμού των 5 Ρίχτερ. Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Οι πιθανότητες μιλούν και για μετασεισμική δραστηριότητα που έγινε πριν δύο χρόνια στη Ζάρκο».

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, για τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Κάσου.

Ο σεισμολόγος, μιλώντας στο Creta24, έκανε λόγο για συνηθισμένα μεγέθη για την συγκεκριμένη περιοχή. «Πολύ περισσότερο επειδή είναι και σε υποθαλάσσιο περιβάλλον δεν μας δημιουργούν κανέναν απολύτως προβληματισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι λένε οι σεισμολόγοι για την πρόβλεψη του Ολλανδού ερευνητή Φρανκ Χούγκερμπετς

Υπενθυμίζεται ότι ο Ολλανδός ερευνητής Φρανκ Χούγκερμπετς είχε «προοικονομήσει» τις σεισμικές δονήσεις σε Τουρκία και Συρία τον περασμένο Φεβρουάριο (της τάξης των 7,8 και 7,7 Ρίχτερ αντίστοιχα).

Συγκεκριμένα, ο Χούγκερμπετς έκανε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «X» (πρώην Twitter), «δείχνοντας» το ελληνικό τόξο, από τα νοτιοδυτικά της Κρήτης μέχρι και ανοιχτά της Κύπρου, ως περιοχή με σημαντικά αυξημένη πιθανότητα σεισμού. Δεν γίνεται κάποια αναφορά σχετικά με τον ακριβή χρόνο που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί.

«Μέτρια δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο και από τις δύο πλευρές του Ελληνικού Τόξου. Το ενδεχόμενο σεισμού [λόγω της δραστηριότητας] είναι σημαντικό. Το έτος 365 είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση μεγέθους που εκτιμάται στα 8,6 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Κρήτης. Από την άλλη, ισχυρές δονήσεις παρατηρούνται πιο συχνά στα Βόρεια», αναφέρει ο ίδιος στην ανάρτησή του. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ο σεισμός του 365 μ.Χ. έγινε με την ανατολή του ήλιου και ενώ κορυφώνονταν πλανητικές κινήσεις σε συνδυασμό και με πανσέληνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χούγκερμπετς δεν μιλά ως επαγγελματίας σεισμολόγος, ενώ οι μέθοδοί του δεν είναι αποδεκτές από την επιστημονική κοινότητα. Όπως αναφέρει και ο ίδιος, βασίζει τις προβλέψεις του στις κινήσεις των πλανητών, τεχνική που δεν θεωρείται τεκμηριωμένη από τους επιστήμονες που ασχολούνται με την πρόβλεψη των σεισμών.

Ο Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ, σχολιάζοντας στο Newsbomb.gr την πρόβλεψη του Ολλανδού ερευνητή, Φρανκ Χούγκερμπετς, είπε: «Ο ερευνητής Φρανκ Χούγκερμπετς κάνει λόγο για μεγάλο σεισμό ο οποίος ξεκινά από Μεξικό και το Περού και μετά το φέρνει στην Ελλάδα και την Τουρκία. Η μέθοδος του δεν έχει καμία επάρκεια, στηρίζεται σε ασύνδετα γεγονότα που δεν είναι αποδεκτά ότι εντάσσονται μέσα στην επιστημονική δεοντολογία και πρακτική», σχολίασε ο Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στο Creta24, αναφέρθηκε επίσης στην προειδοποίηση Ολλανδού ερευνητή Φρανκ Χούγκερμπετς λέγοντας: «Είναι ερασιτέχνης και αυτά που λέει δεν ευσταθούν, δεν ακολουθούν την επιστήμη», δήλωσε για την πρόγνωση του Ολλανδού ερευνητή επιστήμονα.

Σχολιάζοντας όμως την δική του πρόσφατη «αινιγματική» ανάρτηση στο Facebook μέσω της οποίας εμφανιζόταν προβληματισμένος για την σεισμική άπνοια που επικρατεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στη Κρήτη, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα γίνει κάπου ένας ισχυρός σεισμός, εμφανίστηκε όμως καθησυχαστικός όσον αφορά στις εκτιμήσεις του για μεγαλόνησο, καθώς όπως είπε την περίοδο 2019-2021 σημειώθηκαν σημαντικά μεγέθη σεισμών.

«Η Κρήτη στην διετία 2019-2021 έγινε “θέατρο” πολλών σεισμών με σημαντικά μεγέθη, άρα στην ευρύτερη περιοχή έχει εκτονωθεί μεγάλο ποσοστό σεισμικής ενέργειας. Κατά συνέπεια νομίζω ότι στο τρέχον διάστημα δεν είναι μεγάλη η πιθανότητα να δούμε ξανά ισχυρό σεισμό στην Κρήτη. Παρόλα αυτά, όλοι θα πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλές εκπλήξεις στη σεισμική συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα ο καταστροφικός σεισμός της Πάρνηθας το 1999 όταν ενεργοποιήθηκε ένα ρήγμα το οποίο γενικώς θεωρείτο ανενεργό. Κατά συνέπεια δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα γίνει κάπου ένας ισχυρός σεισμός, μόνο για πιθανότητες μπορούμε να μιλάμε. Οι πιθανότητες είναι χαμηλές αυτή την εποχή για να γίνει ισχυρός σεισμός στην Κρήτη. Αυτή είναι η εκτίμησή μου».

Υπενθυμίζεται ότι ασθενής σεισμική δόνηση με μέγεθος 4 στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε ανοιχτά της Κάσου και της Κρήτης, στις 10:24 σήμερα το πρωί, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 29 χλμ. δυτικά νοτιοδυτικά της Κάσσου. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 397 χλμ. νοτιοανατολικά των Αθηνών.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είχε προηγηθεί ακόμα ένας σεισμός 6 λεπτά πριν με το ίδιο μέγεθος και το ίδιο εστιακό βάθος. Ακολούθησε άλλη μια ασθενέστερη σεισμική δόνηση στις 10:51 μεγέθους 3 Ρίχτερ, ενώ στις 11:01 σημειώθηκε σεισμός 2,9 Ρίχτερ και πάλι στην ίδια περιοχή.

Σχετικές ειδήσεις