Εξοικονόμηση ενέργειας αυτόν τον χειμώνα: Τρεις συμβουλές για να περιορίσουμε την κατανάλωση

Το σπίτι αποτελεί το safe place όλης της οικογένειας, αφού μόλις οι υποχρεώσεις της ημέρας τελειώσουν, όλοι σκέφτονται τη στιγμή που θα έχουν επιστρέψει στη ζεστασιά του χώρου τους.
Εξοικονόμηση ενέργειας αυτόν τον χειμώνα: Τρεις συμβουλές για να περιορίσουμε την κατανάλωση
4'

Το φθινόπωρο προχωρά και ο χειμώνας έρχεται σιγά σιγά, ενώ το κρύο αναμένεται να είναι όλο και πιο τσουχτερό. Μαζί με το φθινόπωρο έχει αρχίσει να φεύγει και η ζεστασιά από το σπίτι μας και προκειμένου, πλέον, να απολαύσουμε μια ζεστή οικογενειακή βραδιά στο σαλόνι μας, χρειάζεται να επιστρατεύσουμε τη θέρμανση. Πώς θα το επιτύχουμε όμως, χωρίς την ανησυχία που φέρνει το ενδεχόμενο ενός παραφουσκωμένου λογαριασμού που θα τινάξει τον οικογενειακό προϋπολογισμό στον αέρα;

Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να εφαρμόσουμε μερικά απλά tips για εξοικονόμηση ενέργειας, που μπορούν να κάνουν πραγματικά τη διαφορά. Μπορεί να φαίνεται απίθανο, όμως, η αλήθεια είναι πως μπορούμε να διατηρήσουμε ζεστό τον χώρο μας καθ΄ όλη τη διάρκεια της μέρας, χωρίς οικονομικά να επιβαρυνθούμε υπέρογκα.

Κρατάμε το κρύο μακριά από το σπίτι

Πολλές φορές επιστρέφουμε σπίτι και δυσκολευόμαστε να βγάλουμε το παλτό μας, επειδή δεν νιώθουμε τη ζεστή θερμοκρασία που περιμέναμε. Τη στιγμή αυτή, πριν ανεβάσουμε τον θερμοστάτη ή ενεργοποιήσουμε το μέσο θέρμανσης που χρησιμοποιούμε, πρέπει να σιγουρευτούμε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα είναι καλά κλεισμένα και δεν υπάρχουν χαραμάδες που διευκολύνουν την εισβολή του κρύου. Στην περίπτωση αυτή, μια κολλητική ταινία ή ένας κολλητικός αφρός μπορούν να βοηθήσουν. Μην ξεχνάμε βέβαια και τα χαλάκια στην εξώπορτα, που μπορούν και καλύπτουν το κενό από όπου εισβάλλει το κρύο.

Extra tip: Όπως ενίοτε, ντυνόμαστε σαν «κρεμμύδι» για να αντιμετωπίσουμε το κρύο, το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με το σπίτι μας. Οι παραπάνω στρώσεις στις κουρτίνες μπορούν να αυξήσουν την μόνωση και κρεμώντας ή ράβοντας ένα παχύτερο ύφασμα στο πίσω μέρος τους, δεν θα φαίνεται η διαφορά στο εσωτερικό του σπιτιού μας.

Η ζεστασιά που μας δίνουν τα ρούχα μας

Το να κυκλοφορούμε με το αγαπημένο μας καλοκαιρινό σετ πιτζάμας μέσα στο σπίτι τον χειμώνα, επειδή έχουμε βαρεθεί να φοράμε τόσα ρούχα όταν βγαίνουμε, ίσως να μην έχει πολύ νόημα. Τον χειμώνα έχει κρύο και όπως ντυνόμαστε ζεστά όταν βγαίνουμε έξω, μπορούμε να το κάνουμε και όταν είμαστε μέσα στο σπίτι. Μπορούμε να υιοθετήσουμε το πιο athleisure look μας για να αισθανόμαστε άνετα αλλά και όμορφα μέσα στο σπίτι. Φούτερ, φόρμα, κάλτσες, χωρίς να χρειάζεται να «καίει» συνέχεια το καλοριφέρ και είμαστε έτοιμοι.

Extra tip: Ένα χαλί, μία μοκέτα ή μία φλοκάτη μπορεί να λειτουργήσουν ως μόνωση. Στρώνουμε τα χαλιά μας με τα πρώτα φθινοπωρινά κρύα για να αισθανόμαστε τον χώρο μας πιο ζεστό και να αποτρέψουμε τη διαφυγή της θερμότητας.

Χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρικές μας συσκευές έξυπνα

Εάν κάποιος χώρος του σπιτιού μας είναι πιο κρύος ή η διαρρύθμιση μας είναι τέτοια ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιούμε όλα τα δωμάτια, η καλύτερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε είναι να κλείσουμε τη γενική θέρμανση και να χρησιμοποιήσουμε αυτόνομες θερμάστρες. Με αυτόν τον τρόπο, θα ζεσταίνουμε τους χώρους που επιθυμούμε όταν νιώθουμε το τσουχτερό κρύο με πιο οικονομικό τρόπο, αφού θα στοιχίσει λιγότερο από την επιπλέον θέρμανση όλου του σπιτιού. Αν μπορέσουμε να συνδυάσουμε τις θερμάστρες μας και με έναν αφυγραντήρα που απομακρύνει την υγρασία με χαμηλή κατανάλωση, θα έχουμε το ιδανικό ζεστό περιβάλλον.

Extra tip: Προτού πραγματοποιήσουμε τέτοιες αλλαγές στα μέσα θέρμανσης μας, είναι καλύτερο να ελέγξουμε τις συσκευές μας, σε περίπτωση που είναι παλιές με αποτέλεσμα να καίνε περισσότερο και άρα να θέλουν αντικατάσταση.

Για εμάς, που ονειρευόμαστε το πιο ζεστό σπίτι φέτος τον χειμώνα, που θα κρατάει το τσουχτερό κρύο μακριά μας, αρκεί να βρούμε το σύστημα που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες μας ανάλογα με τις δυνατότητες του χώρου μας, μέσω απλών πρακτικών.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στη θέρμανση

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
09:03ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στα Χανιά

09:03ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στα Χανιά