Κεντρική θέρμανση: Απλοί τρόποι για να διατηρήσουμε τη ζέστη στο σπίτι μας

3'

Στην πολυκατοικία τα καλοριφέρ αρχίζουν να θερμαίνονται, αφού ο χειμώνας κάνει όλο και πιο έντονη την παρουσία του: Από τις 8 ως τις 10 κάθε πρωί, 7 με 9 κάθε βράδυ είναι το πρόγραμμα που λειτουργεί η κεντρική θέρμανση και όλοι οι ένοικοι γνωρίζετε πολύ καλά. Διότι, ο προσωπικός σας χώρος είναι το μόνο μέρος που μπορείτε να νιώσετε το ιδανικό ζεστό περιβάλλον που αναζητάτε, στην γεμάτη και πιεστική καθημερινότητα σας. Αφήνετε τα παιδιά στο σχολείο, πηγαίνετε στη δουλειά και γνωρίζετε πως την ώρα που θα επιστρέψετε στο σπίτι, θα έχουν ανάψει τα καλοριφέρ για να σας δώσουν τη ζεστασιά που ψάχνατε όλο το 24ωρο στους δρόμους.

Η θέρμανση, γνωρίζετε πολύ καλά, πως θα λειτουργεί για τέσσερις ώρες και, ενώ πιστεύετε πως τα έχετε «όλα κλειστά» για να τη διατηρήσετε μέσα στο σπίτι, αρχίζετε να φοράτε παραπάνω ρούχα και να ψάχνατε κουβέρτες επειδή «παγώνετε»! Υπάρχει, όμως, ο τρόπος που θα σας χαρίσει τη ζεστασιά που ψάχνετε μέσα στη γεμάτη καθημερινότητα σας, αρκεί να ακολουθήσετε μερικές απλές συνήθειες, που θα σας φέρουν το πιο «θερμό» αποτέλεσμα.

Διαμορφώστε διαφορετικά τον χώρο σας

Μπορεί να αισθάνεστε υπέροχα να έχετε τον αγαπημένο σας καναπέ ή πολυθρόνα μπροστά από το καλοριφέρ, αλλά απορροφούν θερμότητα που θα μπορούσε να ζεστάνει το σπίτι σας. Μετακινώντας τα μακριά από το καλοριφέρ, ο ζεστός αέρας θα μπορέσει να κυκλοφορήσει ελεύθερα. Το ίδιο ισχύει και για τις κουρτίνες ή τα ρούχα που θέλετε να στεγνώσετε. Απομακρύνετε τα για να μπορέσετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την πηγή θερμότητας και όχι να την συγκεντρώνετε σε ένα σημείο.

Εξαέρωση στα καλοριφέρ και σφράγιση κουφωμάτων

Το βασικότερο από όλα είναι να έχετε φροντίσει, πριν ξεκινήσει να λειτουργεί η κεντρική θέρμανση, να έχει γίνει εξαέρωση των καλοριφέρ σας. Γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, τα επίπεδα θερμότητας που θα εκπέμπουν θα είναι δυσανάλογα με το πετρέλαιο που πληρώνετε κάθε μήνα για να έχετε ένα ζεστό σπίτι.

Αν εξακολουθείτε να νιώθετε μία ψύχρα μέσα στο σπίτι, ελέγξτε και σφραγίστε παράθυρα και πόρτες που έχουν απώλειες, με ειδικά μονωτικά υλικά και προστατευτικά.

Οι θερμοπομποί ως «σύμμαχος» για τη διατήρηση της ζέστης τον χειμώνα

Όταν τα σώματα των καλοριφέρ αρχίζουν να παγώνουν και η θερμότητα απομακρύνεται, δεν θέλετε να νιώθετε πως το σπίτι σας χάνει την ζεστασιά που όλη μέρα ψάχνετε μέσα στο πιεσμένο πρόγραμμα σας. Για αυτό, κρατήστε στο μυαλό σας, πως δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει θέρμανση σε όλους τους χώρους που θα αντικαθιστά την κεντρική, παρά μόνο στους χώρους που θέλετε να βρίσκεστε κάθε στιγμή. Για αυτό, η χρήση θερμοπομπών είναι μια από τις ιδανικότερες λύσεις για εσάς και σίγουρα πιο οικονομική από το να θερμαίνετε εξίσου όλους τους χώρους του σπιτιού. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε, για παράδειγμα, τα αερόθερμα στο μπάνιο και το σαλόνι. Κάθε φορά που μπαίνετε, τα ανοίγετε και τα κλείνετε μόλις φύγετε. Με αυτόν τον τρόπο, η αίσθηση ζεστασιάς που νιώθετε μόλις μπαίνετε στο σπίτι και βλέπετε τα καλοριφέρ ανοιχτά, συνεχίζει να υπάρχει, όπου και όπως θέλετε.

Αυτές οι μικρές και έξυπνες λύσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά για εσάς που ψάχνετε το ιδανικό κλίμα ζέστης στην πολυκατοικία σας. Θέλετε να έχετε το σύστημα που ταιριάζει στις ανάγκες σας, χωρίς να βάζετε χέρι στον οικογενειακό προϋπολογισμό και τώρα γνωρίζετε πως μπορείτε να το επιτύχετε.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στη θέρμανση