Θέρμανση με φυσικό αέριο: Τα «μυστικά» για να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια
Δύσκολα μπορεί να προβλέψει κάποιος με ασφάλεια πώς ακριβώς θα κινηθούν οι τιμές στο φυσικό αέριο, ωστόσο αποτελεί την επιλογή όλο και περισσότερων νοικοκυριών ως μέσο θέρμανσης για τον χειμώνα.
Το κρύο κάνει σιγά- σιγά την εμφάνιση του και όλοι ψάχνουμε τρόπους για να ζεσταθούμε χωρίς να «βάλουμε χέρι» στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Αυτό που ζητάμε είναι η διατήρηση της αίσθησης ζεστασιάς στο σπίτι μας, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς περιττές σπατάλες.
Πώς θα γίνει αυτό; Με τη διαμόρφωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου με τέτοιο τρόπο που θα μειώσουμε το κόστος, ανεξαρτήτως της αντικειμενικής του τιμής. Και μιλάμε για το φυσικό αέριο, καθώς αποτελεί πια την επιλογή πολλών ελληνικών νοικοκυριών ως κεντρικό σύστημα θέρμανσης.
Το φυσικό αέριο ως μέσο θέρμανσης έχει την ικανότητα να ζεσταίνει τους χώρους μας, ακόμη και αν η χρήση του γίνεται μόνο μερικές ώρες μέσα στη μέρα. Ωστόσο, αυτό που θα ήταν χρήσιμο να εξετάσουμε είναι οι τρόποι χρήσης της θέρμανσης, ώστε η κατανάλωση να είναι όσο πιο χαμηλή γίνεται.
Αρκεί να κάνουμε μια μικρή αλλαγή της ρουτίνας μας για να μην κρυώνουμε και στο ίδιο μας το σπίτι.
Η «σταθερότητα» είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του φυσικού αερίου
Όταν έχουμε να κάνουμε με φυσικό αέριο, καλό είναι να έχουμε τον θερμοστάτη σε σταθερή θερμοκρασία. Η ιδανική θερμοκρασία είναι μεταξύ 19 με 21 βαθμούς Κελσίου. Ξεκινώντας με τον θερμοστάτη στους 19, μπορούμε να δούμε κατά πόσον μας ευχαριστεί και να κινηθούμε ανάλογα.
Ωστόσο, είναι γνωστό πως, εάν χαμηλώσουμε κατά έναν βαθμό τη ρύθμιση του θερμοστάτη του σπιτιού μας, κερδίζουμε σημαντικά ως προς την κατανάλωση ενέργειας – χωρίς αντίστοιχη απώλεια θερμότητας. Με αυτόν τον τρόπο και εξοικονομούμε ενέργεια και κρατάμε σταθερή τη θερμοκρασία για τις ώρες που το κρύο δεν μας επιτρέπει να ευχαριστηθούμε τις στιγμές χαλάρωσης που αναζητούμε το πιεσμένο 24ωρο στους δρόμους.
Μερικά tips για «φυσική» θέρμανση
Φυσικά, το φυσικό αέριο δεν μπορεί να κάνει θαύματα, μέσα σε μερικές μόνο ώρες. Διότι, κάποια στιγμή θα σβήσουμε τη θέρμανση και θα πρέπει να διατηρήσουμε το σπίτι και τον εαυτό μας ζεστό. Τρόποι υπάρχουν και είμαστε εδώ να τους υπενθυμίσουμε, ώστε να μην καταφεύγουμε πάντα στη χρήση της κεντρικής πολυέξοδης θέρμανσης μας.
#1 Απομονώνουμε τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε
Αν το σπίτι μας διαθέτει δωμάτια, όπως είναι το γραφείο, τα οποία δεν επισκεπτόμαστε συχνά, μην ξεχνάμε να κρατάμε την πόρτα τους κλειστή για να μην φεύγει η ζέστη από το υπόλοιπο σπίτι.
#2 Σφραγίζουμε σωστά την εξώπορτα του διαμερίσματος
Η μεγαλύτερη απώλεια θερμοκρασίας στο σπίτι γίνεται από τις μπαλκονόπορτες και κυρίως από την εξώπορτα του σπιτιού. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε μονωτική ταινία για να κλείσουμε το κενό ή να χρησιμοποιήσουμε μια πετσέτα που θα την στρώσουμε από την μέσα πλευρά της πόρτας.
#3 Βάζουμε ένα μέτρο στο χρόνο χρήσης του καλοριφέρ
Ελέγχοντας επίσης το ποιες ώρες και για πόσο διάστημα ανάβει το καλοριφέρ του σπιτιού, μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι πράγματι το χρειαζόμαστε εκείνα τα χρονικά διαστήματα. Στην περίπτωση, για παράδειγμα, που γνωρίζουμε ότι η οικογένεια θα λείπει όλο το πρωινό από το σπίτι, δεν υπάρχει λόγος να «καίει» η θέρμανση.
#4 Χρήση μικροσυσκευών στους χώρους που χρειαζόμαστε
Δεν είναι λάθος το να χρησιμοποιήσουμε κάποιες άλλες συσκευές για τη θέρμανση του σπιτιού μας, αντί της κεντρικής μονάδας. Ένα αερόθερμο στο μπάνιο, ειδικά τις ώρες που θέλουν να κάνουν μπάνιο τα παιδιά, ένας θερμοπομπός στην κρεβατοκάμαρα λίγο πριν ξαπλώσουμε για ύπνο – ή ακόμα και μια ηλεκτρική κουβέρτα – ένας αφυγραντήρας που απορροφά την περιττή υγρασία και η οποία συχνά είναι η αιτία της παγωνιάς που αισθανόμαστε, μπορούν να αποτελέσουν πολύ συμφέρουσες επιλογές.
Η κεντρική θέρμανση του σπιτιού είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει τα περισσότερα νοικοκυριά, μόλις ξεκινήσουν να πιάνουν τα πρώτα κρύα. Το σύστημα που χρησιμοποιούμε στον προσωπικό μας χώρο είναι αυτό που μπορεί να μας προσφέρει τη ζεστασιά που ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας και στις δυνατότητες του. Η κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο ζεσταίνει πραγματικά το σπίτι, άμεσα και ολιστικά, ωστόσο τον φετινό χειμώνα, εν μέσω συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης είναι καλό να τη χρησιμοποιούμε προσεκτικά, αξιοποιώντας κάθε τι που μπορούμε.