Κάτω Αχαΐα: Πού οφείλεται ο θάνατος των δύο βρεφών - Τι κατέθεσε η 23χρονη μητέρα στις Αρχές
Απαντήσεις για τους θανάτους των δύο μωρών που έχασε μέσα σε διάστημα μόλις 16 μηνών, ζητά η 23χρονη μητέρα από την Κάτω Αχαΐα η οποία κατέθεσε σήμερα στις Αρχές για την υπόθεση.
Όπως αναφέρει ο Alpha το πρώτο βρέφος γεννήθηκε στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας και μπήκε αμέσως στη θερμοκοιτίδα καθώς κάποιοι δείκτες ήταν ανεβασμένοι. Ξεπέρασε πολύ γρήγορα το πρόβλημα που αντιμετώπισε, πήρε εξιτήριο και ενώ ήταν υγιέστατο κατέληξε δώδεκα μέρες μετά μέσα στην κούνια του. Από τότε έχουν περάσει 16 μήνες και οι ιστοπαθολογικές εξετάσεις που φαίνεται να δείχνουν παθολογικό πρόβλημα, βγήκαν χθες Παρασκευή.
Το δεύτερο μωρό έχοντας κλέισει μόλις ένα μήνα ζωής, είχε νοσηλευτεί για έναν περίπου μήνα στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, αφού προηγουμένως είχε εισαχθεί στο Καραμανδάνειο και τελικά είχε αποφασιστεί η μεταφορά του σε νοσοκομείο της Αθήνας. Παρουσίασε συσπάσεις και επιληπτικά επεισόδια αλλά η αιτία θανάτου του παραμένει απροσδιόριστη.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει ζητηθεί και η επίσπευση των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων του βρέφους ενώ είναι σε εξέλιξη γονιδιακός έλεγχος
Η μητέρα κατέθεσε στις Αρχές και ζητά διορισμό παιδιάτρων
Η 23χρονη μητέρα μετέβη το πρωί του Σαββάτου της 28ης Οκτωβρίου στο Αστυνομικό Τμήμα στο Βραχάτι Κορινθίας ώστε να καταθέσει για τον θάνατο του δεύτερου παιδιού της.
Η μητέρα αναφέρθηκε στην συμπτωματολογία που παρουσίασε το δύο μηνών βρέφος πριν φύγει από τη ζωή, σύμφωνα με το pelop.gr. Σύμφωνα με την συμπτωματολογία που περιέργραψε η μητέρα, το βρέφος παρουσίαζε σπασμούς παρεμφερείς με αυτούς ενός επιληπτικού ατόμου. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η δικηγόρος της, Βούλα Δημητριάδου είναι σημαντικό το ότι νοσηλευόταν σε δίκλινο δωμάτιο, μαζί με ένα ακόμα βρέφος.
Μία τέτοια κρίση σπασμών παρουσιάστηκε και πριν τον θάνατο του άτυχου βρέφους με τους γιατρούς να προτρέχουν να το βοηθήσουν. Όπως επεσήμανε η κυρία Δημητριάδου, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται και θα ζητηθεί να καταθέσουν για την υπόθεση και οι γιατροί που χειρίστηκαν το περιστατικό.
Υπενθυμίζεται πως το βρέφος είχε νοσηλευτεί για έναν περίπου μήνα στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, αφού προηγουμένως είχε εισαχθεί στο Καραμανδάνειο και τελικά είχε αποφασιστεί η μεταφορά του στο νοσοκομείο της Αθήνας.
Η ίδια μάλιστα θέλησε να βάλει και ένα τέλος στα όσα ακούστηκαν περί πιθανής εισρόηφησης ως αιτία θανάτου του βρέφους. Όπως επεσήμανε ακούγοντας μέσα από γνωστή εκπομπή ότι αναφέρθηκε πως ο θάνατος του βρέφους μπορεί να οφείλεται σε εισρόφηση απευθήνθηκε σε παιδιάτρους, οι οποίοι την ενημέρωσαν πως αν κάτι τέτοιο φανεί κατά τη διάρκεια της εξέτασης στους ιστούς, είναι υποχρεωτικό να καταγραφεί και να γίνει αναφορά στο πόρισμα.
«Τέτοια αναφορά δεν υπάρχει» επεσήμανε χαρακτηριστικά η Βούλα Δημητριάδου μιλώντας στο pelop.gr.
Συνεχίζοντας η κ. Δημητριάδου προανήγγειλε και εξελίξεις στην υπόθεση από την ερχόμενη εβδομάδα επεσήμανε πως θα απευθυνθεί στην κ. Αθανασοπούλου, Εισαγγελέα υπεύθυνη για την έρευνα που διεξάγεται ώστε να διοριστούν δύο παιδίατροι οι οποίοι θα ορίσουν τις πιθανές αιτίες και την συμπτωματολογία της ασθένειας που διαπίστωσε ο παθολογοανατόμος και το αν μπορεί τα συμπτώματά της είναι εμφανή ή όχι.
Δημήτρης Γαλεντέρης: «Να περιμένουμε τα αποτελέσματα του γονιδιακού ελέγχου»
Από τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη η σορός του 19 ημερών βρέφους, το οποίο έχασε τη ζωή του το 2022, προκύπτει ότι ο θάνατος του βρέφους τότε οφείλεται σε παθολογικά αίτια και συγκεκριμένα σε λοίμωξη του αναπνευστικού.
«Εγώ δεν θα βιαζόμουν. Θέλω να περιμένω και τα αποτελέσματα του γονιδιακού ελέγχου για να δούμε αν όντως ήταν αυτή η αιτία θανάτου» επισημαίνει ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη η σορός του 19 ημερών βρέφους, το οποίο έχασε τη ζωή του το 2022, προκύπτει ότι ο θάνατος του βρέφους τότε οφείλεται σε παθολογικά αίτια και συγκεκριμένα σε λοίμωξη του αναπνευστικού, ενώ καθαρές φαίνεται πως είναι και οι τοξικολογικές εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη η σορός του βρέφους. Αναμένεται να ληφθεί δείγμα και από το βρέφος, το οποίο έχασε τη ζωή του πριν από περίπου μία εβδομάδα, σε ηλικία δύο μηνών.
Σε εξέλιξη είναι και γονιδιακός έλεγχος από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών και τον ιατροδικαστή που έχει αναλάβει τη διερεύνηση των συγκεκριμένων υποθέσεων, προκειμένου να εξακριβωθεί αν υπάρχει ενδεχομένως κάποιο γενετικό πρόβλημα το οποίο να συνδέεται με τους θανάτους των δύο παιδιών.
«Ένας θάνατος σε αυτή την ηλικία πάντα είναι ένας γρίφος. Πάντα θέλει διερεύνηση και πάντα πρέπει να καλύψουμε πραγματικά όλα τα κεφάλια πιθανού θανάτου. Πιθανές αιτίες θανάτου δηλαδή. Θα πρέπει να αποκλείσουμε οπωσδήποτε αν υπάρχει εγκληματική ενέργεια και φυσικά να δούμε αν ο θάνατος οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Τι είδους παθολογικά είναι αυτά, δηλαδή αν είναι κάποιο συγγενές νόσημα ή κάποιο γονιδιακό νόσημα ή εν τέλει είναι κάποια παθολογική αιτία που προέκυψε μετά τη γέννηση» διευκρίνισε ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης.
Όταν του επισημάνθηκε πως «Το πρώτο παιδί σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατέληξε από λοίμωξη του αναπνευστικού» απάντησε:
«Η ιστοπαθολογική απέδειξε ότι υπάρχει λοίμωξη αναπνευστικού. Εγώ δεν θα βιαζόμουν. Θέλω να περιμένω και τα αποτελέσματα του γονιδιακού για να δούμε αν όντως ήταν αυτή η αιτία θανάτου. Γιατί μια λοίμωξη αναπνευστικού θα πρέπει να εμφανιστεί, να εξελιχθεί, να επεκταθεί και να προκαλέσει θάνατο. Δηλαδή θέλει χρόνο και θέλει και να προκαλέσει βλάβες. Συνεπώς, μπορεί να υπάρχει και να είναι η αιτία θανάτου, μπορεί όμως και να μην είναι».
Όπως επισήμανε: «Θεωρώ ότι αφού ολοκληρωθεί ο γονιδιακός έλεγχος, δηλαδή αφού κλείσει και αυτό το κεφάλαιο, γιατί είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο σε αυτές τις ηλικίες, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε στην αιτία θανάτου και να είμαστε σίγουροι αν υπάρχει κάποιο νόσημα ιδιαίτερο από πίσω ή όχι».