ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR O ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΑΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ

Σεισμός: Προβληματίζει η σεισμική διέγερση στον Κορινθιακό – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Το ζήτημα των σεισμών στην Ελλάδα επανέρχεται στο προσκήνιο, μετά την έντονη δραστηριότητα στον Κορινθιακό κόλπο. Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης, στάθηκε στις πιθανότητες εκδήλωσης ισχυρού σεισμού στη χώρα μας, μιλώντας στο Newsbomb.gr
FACEBOOK.
4'

Το θέμα των σεισμών απασχολούσε ανέκαθεν την ελληνική επικαιρότητα, με τη δραστηριότητα των τελευταίων μηνών στον Κορινθιακό κόλπο (δονήσεις που αρχίζουν από τους 0,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και φθάνουν έως τα 3,9 Ρίχτερ) να ανησυχεί εκ νέου τους πολίτες.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης, αναφέρθηκε στα σεισμικά φαινόμενα που καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας ότι «υπάρχει διέγερση κάποιων τμημάτων» και επισημαίνοντας πως «κάποια στιγμή, θα υπάρξει ισχυρός σεισμός στην Ελλάδα». Ωστόσο, σημείωσε πως «η κινδυνολογία δεν είναι η καλύτερη πρακτική, σε αυτές τις περιπτώσεις», μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Δεν πρόκειται να πάψουν οι σεισμοί, στη χώρα μας»

Αρχικά, ο κ. Σκορδίλης υπογράμμισε ότι «τους τελευταίους μήνες, υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα στον Κορινθιακό κόλπο, όμως, εκδηλώνονται κυρίως σεισμοί μικρού μεγέθους. Οι μεγαλύτεροι κυμαίνονται περίπου στα 4 Ρίχτερ στην περιοχή.

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε διέγερση κάποιων τμημάτων (segments) ενός από τα γενεσιουργά ρήγματα του Κορινθιακού, μίας που ο χώρος βρίσκεται κοντά στο Ξυλόκαστρο, περίπου 20 – 30 χιλιόμετρα δυτικά από τα επίκεντρα του ’81. Από ό,τι βλέπουμε, υπάρχει μία μικροδιέργερση, αλλά οι διαστάσεις δεν εμπνέουν ανησυχία.

Βέβαια, αυτά τα πράγματα είναι της στιγμής. Η εικόνα μπορεί να ανατραπεί, κάποια στιγμή. Με βάση τα –μέχρι στιγμής– στοιχεία, έχουμε μία διέγερση με σχετικά μικρούς σεισμούς, που εντοπίζεται σε έναν συγκεκριμένο χώρο (μικρό).

Γενικότερα, δε θα εισέλθω σε διαδικασία πρόγνωσης, αλλά θα μιλήσω με τα στατιστικά στοιχεία και το επίπεδο σεισμικότητας. Η Ελλάδα αποτελεί την πλέον σεισμογενή χώρα στην Ευρώπη, ενώ, έχει και την 6η σεισμικότητα στον κόσμο· επομένως, αυτό ερμηνεύεται αριθμητικά με την αναμονή εκδήλωσης τουλάχιστον ενός σεισμού μεγέθους πάνω από 6 ρίχτερ ετησίως.

Οι δύο τελευταίοι ήταν στην Ελασσόνα και το Αρκαλωχώρι, το 2021. Πέρασαν δύο χρόνια δίχως ισχυρό σεισμό στη χώρα, οπότε κάποια στιγμή θα υπάρξει μία μεγάλη σεισμική δόνηση στη χώρα μας. Δεν πρόκειται να πάψουν οι σεισμοί, στην Ελλάδα».

«Πρέπει να είμαστε όσο πιο σαφείς και αντικειμενικοί γίνεται, όταν απευθυνόμαστε στον κόσμο και τα Μέσα ενημέρωσης. Η κινδυνολογία δεν είναι η καλύτερη πρακτική, προσπαθούμε να μην έχουμε εξάρσεις στον λόγο μας. Το σωστό είναι να ενημερώνεις τον κόσμο, όχι να τον τρομάζεις», προσέθεσε.

«Διαθέτουμε πυκνό δίκτυο σεισμογράφων, μπορούμε να αναλύουμε κατευθείαν και με μεγάλη ακρίβεια κάθε σεισμική δραστηριότητα»

«Αυτήν τη στιγμή, μετά την ενοποίηση –μέσα στη δεκαετία του 2000– των δικτύων της χώρας, υπάρχει ένα ενιαίο δίκτυο σεισμογράφων, το οποίο απαριθμεί περίπου 150 σεισμολογικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα και συνεργάζεται με δίκτυα και άλλων κρατών, όπως: Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία, Τουρκία, Κύπρο, προκειμένου να ανταλλάσσουμε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

Από εκεί και πέρα, το δίκτυο λειτουργεί και σε συνδυασμό με έναν αριθμό επιταχυνσιογράφων του ΟΑΣΠ – ΙΤΣΑΚ (Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών, εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και ανήκει στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας). Διαθέτουμε ένα πυκνό δίκτυο σεισμογράφων, μέσα από το οποίο μπορούμε να αναλύουμε κατευθείαν και μεγάλη ακρίβεια κάθε σεισμική δραστηριότητα», σχολίασε εν συνεχεία.

«Πρέπει να προχωρήσουμε σε προληπτικούς προσεισμικούς ελέγχου κτηρίων»

Ολοκληρώνοντας, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης, υποστήριξε ότι «πολύ κακώς είμαστε πάντοτε στην επικαιρότητα. Αν συμβαίνει αυτό, σημαίνει ότι έγινε κάτι κακό και ανησυχεί ο κόσμος πως υπήρξε σεισμός.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να μην ακουγόμαστε. Στόχος μας είναι να είμαστε εξαρχής όσο το δυνατόν πιο τυπικοί, όταν απευθυνόμαστε στον κόσμο, ειδικά μετά τον σεισμό του ’99, στην Πάρνηθα.

Τέλος, θα έπρεπε να υπάρχει ένα είδος παρότρυνσης προς την Πολιτεία, είτε μιλάμε για την κεντρική, είτε την περιφερειακή εξουσία. Πρέπει να προχωρήσουμε σε προληπτικούς προσεισμικούς ελέγχου κτηρίων.

Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, θεωρώ ότι δεν είναι τόσο εύστοχη πρακτική να χρηματοδοτούμε την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων και όχι τη στατική. Αρχικά, οφείλουμε να φροντίσουμε για τη στατική επάρκεια των σπιτιών και ύστερα, την ενεργειακή».

Σχετικές ειδήσεις