Ακρίβεια: «Γύρισα στο πατρικό μου» - Πώς μια νέα γενιά εργαζομένων κοιμάται στο σπίτι που μεγάλωσε
«Γύρισα στο πατρικό μου», λένε αρκετοί νέοι εργαζόμενοι που έχουν επιστρέψει στο πατρικό τους σπίτι λόγω της ακρίβειας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, αρκετοί νέοι, που είναι κοντά στα 40, αναγκάστηκαν λόγω της κρίσης να γυρίσουν στις οικογένειές τους γιατί δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην κρίση.
Μάλιστα, όπως ανέφερε και ο επιστημονικός υπεύθυνος του Ερευνητικού Προγράμματος (ΕΛΙΔΕΚ) «Δημογραφικά Προτάγματα στην Έρευνα και Πρακτική στην Ελλάδα», στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βύρων Κοτζαμάνης, «Ένας στους 6 σχεδόν συνεχίζει να συγκατοικεί με τους γονείς του, ένας στους 4 δεν θα παντρευτεί, ενώ πιθανότατα ένας στους 8 έχει συνάψει -ή θα συνάψει- σύμφωνο συμβίωσης. Όσοι κάνουν έναν πρώτο γάμο θα παντρευτούν κατά μέσο όρο οι μεν γυναίκες γύρω στα 30, οι δε άνδρες περίπου στα 34 τους. Από αυτούς που θα παντρευτούν, ένας στους 5 πιθανότατα θα χωρίσει. Οι σημερινοί σαραντάρηδες θα φέρουν στον κόσμο κατά μέσο όρο μετά τα 30 τους 1,5 παιδιά, εκ των οποίων ένα στα 8 θα είναι εκτός γάμου», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όπως εξηγεί, οι διαφορές με τους γονείς τους, που γεννήθηκαν στα τέλη της πρώτης μεταπολεμικής δεκαετίας, είναι σημαντικές. «Οι γονείς τους έκαναν κατά μέσο όρο δύο παιδιά σε πολύ μικρότερη ηλικία (στα 25 τους κατά μέσο όρο), όλα εντός του γάμου. Παντρεύτηκαν σχεδόν όλοι (ένα ποσοστό μικρότερο του 10% των γενεών αυτών έμεινε άγαμο), σε πολύ μικρή ηλικία (οι γυναίκες κατά μέσο όρο στα 23,5 έτη) τους και ένα μικρό ποσοστό (μικρότερο του 10%) έλυσε κάποια στιγμή τον γάμο του».
Θεσσαλονίκη: Συνταξιούχοι συγκατοικούν για συντροφιά και οικονομία
Και δεν είναι μόνο οι νέοι που έχουν αναγκαστεί να επιστρέψουν στα πατρικά τους λόγω της ακρίβειας. Η οικονομική κρίση έχει πλήξει κυρίως και τους συνταξιούχους που είναι μόνοι τους στη ζωή. Το πρόσφατο παράδειγμα με χήρους συνταξιούχους που συγκατοικούν στη Θεσσαλονίκη είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης, στην οποία έχουν περιέλθει οι Έλληνες.
Μάλιστα, όπως λένε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ούτε επιθυμούν να γίνουν βάρος στα παιδιά τους ούτε να καταλήξουν σε οίκους ευγηρίας, αλλά τη συγκατοίκηση γιατί έχουν παρέα.
Χωρίς συζύγους και συντρόφους έμειναν μόνοι, αλλά είδαν ότι η ανάγκη για συντροφικότητα και παρέα γέννησε την ιδέα της συγκατοίκησης.
Παράλληλα, η σκέψη του να καταλήξουν σε κάποιο ίδρυμα δεν τους αρέσει ούτε να επιβαρύνουν τα παιδιά τους όμως θέλουν.
Με αυτό το σκεπτικό, η κυρία Ρίτσα και ο κύριος Σάκης ίδρυσαν τον σύλλογο «Συγκατοίκηση Φίλων 60+» του οποίου ήδη τα μέλη ξεπερνούν τα 300. Η Ρίτσα Τζούτζου, ιδρυτικό μέλος συλλόγου αναφέρει στον ΑΝΤ1: «Εγώ είμαι από τα ιδρυτικά μέλη. Μου άρεσε η ιδέα, είχα μείνει ξαφνικά μόνη μου και είχα ανάγκη παρέα και έδεσε το γλυκό. Γνωρίστηκα με κύριες γιατί στην αρχή μόνο κυρίες είχαμε έκανα μία πολύ καλή φίλη μετά δεύτερη, κάναμε εκδρομές, ταβερνούλες και λοιπά...».
Ο Σάκης Καβακόπουλος, συντονιστής του συλλόγου, μιλά για το εγχείρημά τους: «Εγώ πέρσι τον Αύγουστο έπρεπε να αφήσω το σπίτι που έμενα γιατί η κόρη μου μεγάλωσε και έπρεπε να ζήσει μόνη της να κάνει τη ζωή της, στο δικό της σπίτι... Ήθελα να την απαλλάξω από την ανάγκη της φροντίδας μου, γιατί έτσι έχω μάθει να τα καταφέρνω μόνος χωρίς να γίνομαι βάρος στους άλλους».