Ζώα συντροφιάς: «Ξεπαγώνει» η υποχρεωτική στείρωση – Πρόστιμο 1.000 ευρώ στους παραβάτες

Η Αθηνά Τραχήλη, πρόεδρος Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, μίλησε στην εκπομπή «Ελένη» για την υποχρεωτική στείρωση και την αποστολή DNA στους Δήμους.
2'

Η υποχρέωση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς για στείρωση του κατοικιδίου τους ή η αποστολή δείγματος DNA σε ειδικό εργαστήριο οδεύει προς υλοποίηση καθώς, δύο χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, ολοκληρώνονται οι προαπαιτούμενες διαδικασίες.

Η ισχύουσα νομοθεσία υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη σκύλου ή γάτας να επιλέξει ανάμεσα στη στείρωση ή την αποστολή γενετικού υλικού του ζώου στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Το μέτρο παρέμενε «παγωμένο» από το 2021, που ψηφίστηκε ο νόμος για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, εν αναμονή της δημιουργίας του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) και του ΕΦΑΓΥΖΣ, των οποίων η λειτουργία θα είναι αλληλοσυνδεόμενη.

Η Αθηνά Τραχήλη, πρόεδρος Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, μίλησε στην εκπομπή «Ελένη» για τον νόμο.

«Ο καινούριος νόμος ψηφίστηκε πριν από δύο χρόνια και χαρακτηρίζεται από μία μη επιστημονική προσέγγιση για τον έλεγχο του πληθυσμού ζώων, και προβλέπει την υποχρεωτική στείρωση. Τιμωρεί δηλαδή τον υπεύθυνο ιδιοκτήτη. Ο ιδιοκτήτης θα στέλνει το γενετικό υλικό και ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει ένα παράβολο της τάξης των 150 ευρώ για τη διαδικασία. Όλα τα αρχεία θα κρατούνται στα αρχεία της Ακαδημίας Αθηνών», είπε αρχικά.

«Όπου έχουν γίνει έλεγχοι και επιβολή προστίμου, την επόμενη μέρα αλλάζουν τα πράγματα. Εμείς ήμασταν αντίθετοι στην υποχρεωτικότήτα της στείρωσης, γιατί είναι μία ιδιαίτερη διαδικασία. Δεν μπορείς να επιβάλλεις την υποχρεωτική στείρωση. Είναι ένα μέτρο που δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ευρώπη, παρά μόνο στη Ρουμανία για ένα συγκεκριμένο διάστημα, γιατί είχαν μεγάλο αριθμό αδέσποτων ζώων», πρόσθεσε.