Το Collins Dictionary ανακοίνωσε τη λέξη της χρονιάς που χαρακτηρίζει το 2023
Tο αγγλικό λεξικό Collins αποκάλυψε ποια λέξη χαρακτηρίζει το 2023 - Πρόκειται για μία λέξη που περιγράφει τη μοντελοποίηση των ανθρώπινων νοητικών λειτουργιών από προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Το Collins Dictionary φέτος όπως και κάθε χρόνο παρουσίασε τους όρους με τα περισσότερα «κλικ» το 2023. Η συντομογραφία «ΑΙ», που βγαίνει από την φράση Artificial Intelligence, δηλαδή τεχνητή νοημοσύνη, είναι η λέξη του 2023 για το λεξικό Collins.
«Θεωρούμενη ως η επόμενη μεγάλη τεχνολογική επανάσταση, η τεχνητή νοημοσύνη έχει γνωρίσει ταχεία ανάπτυξη και έχει συζητηθεί πολύ στο 2023», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Collins.
Τι είναι όμως η τεχνητή νοημοσύνη; Πρόκειται για μία τεχνολογική εξέλιξη που επιτρέπει σε έναν υπολογιστή να ενεργεί και να ανταποκρίνεται σχεδόν σαν να είναι άνθρωπος. Οι υπολογιστές μπορούν να τροφοδοτούνται με τεράστιες ποσότητες πληροφοριών και να εκπαιδεύονται να αναγνωρίζουν τα μοτίβα σε αυτές, προκειμένου να κάνουν προβλέψεις, να επιλύουν προβλήματα, ή ακόμη και να μαθαίνουν από τα ίδια τους τα λάθη.
Στον εσωτερικό της, η τεχνητή νοημοσύνη αφορά στη δημιουργία μηχανών που μπορούν να σκέφτονται και να ενεργούν έξυπνα και περιλαμβάνει εργαλεία όπως οι αλγόριθμοι αναζήτησης της Google, ή οι μηχανές που καθιστούν δυνατή την αυτοοδήγηση των αυτοκινήτων. Ουσιαστικά οι ειδικοί στον τομέα αυτό, εργάζονται για να φτάσουν σε μια πιο γενικευμένη μορφή της AI, όπου τα συστήματα θα μπορούν να διεκπεραιώνουν οποιαδήποτε εργασία που θα μπορούσε να εκτελέσει ο ευφυής άνθρωπος, και πιθανότατα καλύτερα από εμάς.
Oι πέντε λέξεις που διεκδίκησαν μία θέση στη λίστα του 2023
Πέρα από την «Τεχνητή Νοημοσύνη», οι λέξεις που προσπάθησαν να κατακτήσουν την πρώτη θέση ήταν επίσης οι όροι: «deinfluencing, nepo baby, ultra-processed, debanking και greedflation».
Τι σημαίνουν όμως οι υπόλοιπες πέντε λέξεις που «πάλεψαν» για την πρώτη θέση; Για παράδειγμα, οι influencers χρησιμοποιούν την πλατφόρμα τους για να προωθήσουν προϊόντα ή τρόπους ζωής. Το «deinfluencing» είναι η πράξη της χρήσης της πλατφόρμας κάποιου για να προειδοποιήσει τους διαδικτυακούς του φίλους να μείνoυν μακριά από προϊόντα ή τρόπους ζωής.
Το «nepo baby», είναι η συντομογραφία του νεποτισμού, περιγράφει ένα άτομο του οποίου η καριέρα πιστεύεται ότι προωθήθηκε έχοντας διάσημους γονείς. Το Collins απαριθμεί την Γκουίνεθ Πάλτροου ως παράδειγμα nepo baby.
Από την άλλη, η λέξη «ultra-processed» που σε ακριβή μετάφραση σημαίνει «υπερ-επεξεργασμένος», αφορά τρόφιμα που παρασκευάζονται με σύνθετες βιομηχανικές μεθόδους από πολλαπλά συστατικά με μικρή ή καθόλου θρεπτική αξία.
Η λέξη «debanking» είναι η πράξη στέρησης τραπεζικών διευκολύνσεων σε άτομο ενώ «greedflation» η χρήση του πληθωρισμού ως δικαιολογία για την αύξηση των τιμών σε τεχνητά υψηλά επίπεδα προκειμένου να αυξηθούν τα εταιρικά κέρδη.
Παρ' όλα αυτά, καμία από τις λέξεις δεν είχε την απήχηση που είχε η Τεχνητή Νοημοσύνη το 2023. Επίσης, έρχεται να προστεθεί στη λέξη της χρονιάς του 2021 του Collins Dictionary, NFT, καθώς είναι το δεύτερο ακρωνύμιο που μπαίνει στη λίστα.
Οι λέξεις προηγούμενων ετών
«Goblin Mode»: Τι σημαίνει η λέξη τoυ 2022
To λεξικό της Οξφόρδης ανακοίνωσε το 2022 τη λέξη της χρονιάς που επιλέχθηκε μετά από ψηφοφορία του κοινού. Το «Goblin mode», περιγράφει την ανεπιτήδευτη συμπεριφορά για την οποία δεν χρειάζεται κανείς να απολογηθεί.
Είναι η συμπεριφορά κατά την οποία κάποιος ικανοποιεί τις επιθυμίες του χωρίς τύψεις, αλλά συνδέεται και με αρνητικά χαρακτηριστικά - με την τεμπελιά την απερισκεψία και την απληστία. Συνήθως συνδυάζεται με την άρνηση συμμόρφωσης με κοινωνικούς κανόνες και τις προσδοκίες των άλλων.
Χιλιάδες κατάφεραν να απομακρύνουν τον εαυτό τους από τη... λειτουργία goblin για να ψηφίσουν, καθώς η φράση κέρδισε συντριπτικά με 318.956 ψήφους, αποτελώντας το 93% του συνόλου.
«Vax»: Η λέξη του 2021 στο Λεξικό της Οξφόρδης
Το 2021, οι λέξεις που σχετίζονταν με τα εμβόλια είχαν την τιμητική του λόγω της Covid-19, με τα νεοπαγή λήμματα με κύριο παράγωγο τα εμβόλια -όπως ανεμβολίαστος (unvaxxed), ο πλήρως ή διπλά εμβολιασμένος (double-vaxxed) και ο αντιεμβολιαστής (anti-vaxxer)- να «σαρώνουν» ιδίως στον αγγλόφωνο κόσμο.
Όπως επισημαίνει η Φιόνα Μακφέρσον, διευθύντρια του λεξικού της Οξφόρδης που κάθε χρόνο αναδεικνύει τη λέξη της χρονιάς, το vax ήταν η προφανής επιλογή για το 2021, καθώς «είχε τον πιο μεγάλο αντίκτυπο».
Η λέξη φυσικά δεν ήταν καινούργια. Για την ακρίβεια είναι τόσο παλιά όσο και τα εμβόλια, και καταγράφηκε για πρώτη φορά στα αγγλικά το 1799.
Προέλευση της λέξης είναι η λατινική «vacca», που σημαίνει «αγελάδα». Ο λόγος γι΄αυτό είναι η χορήγηση σκευάσματος κατά της ευλογιάς, το οποίο είχε δημιουργήσει ο Άγγλος γιατρός Έντουαρντ Τζένερ και βασιζόταν στην ηπιότερη μορφή της ευλογιάς στις αγελάδες η οποία δημιουργούσε αντισώματα για την αντιμετώπισης της ευλογιάς στους ανθρώπους.
«Lockdown»: Η λέξη του 2020 στο Λεξικό Collins
To 2020 η λέξη που βρέθηκε στην κορυφή της λίστας του Collins ήταν το «lockdown», το μέτρο καραντίνας που έχουν λάβει αρκετές κυβερνήσεις παγκοσμίως για να ανακόψουν την διασπορά του κορονοϊού.
Το lockdown υπήρχε σε έναν κατάλογο με 10 λέξεις, οι περισσότερες από τις οποίες συνδέονταν με την πανδημία της COVID-19, που εκδόθηκε από τους λεξικογράφους του Collins, οι οποίοι ασχολούνται με την εξέλιξη της αγγλικής γλώσσας.
«Η γλώσσα αντανακλά τον κόσμο που μας περιβάλλει και στο 2020 κυριάρχησε η παγκόσμια πανδημία», είχε πει η Έλεν Νιούστεντ, σύμβουλος γλωσσικού περιεχομένου στο Collins, σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε. «Επιλέξαμε το "lockdown" ως τη λέξη της χρονιάς επειδή συνοψίζει την εμπειρία που μοιράστηκαν δισεκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να περιορίσουν την καθημερινή τους ζωή για να αναχαιτιστεί ο ιός», πρόσθεσε.
«Υπαρξιακό»: Η λέξη του 2019 στο Λεξικό του Dictionary.com
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Dictionary.com το 2019 αντιμετωπίσαμε πολλές δύσκολες καταστάσεις γι' αυτό και η δημοφιλής ιστοσελίδα επέλεξε ως λέξη εκείνου του έτους το «υπαρξιακό».
«Η λέξη αυτή μας εμπνέει να θέτουμε μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το ποιοι είμαστε και ποιος είναι ο σκοπός μας εν όψει των διαφόρων προκλήσεων – και μας υπενθυμίζει ότι μπορούμε να κάνουμε επιλογές για τη ζωή μας και για τον τρόπο με τον οποίο απαντάμε σε αυτά τα ερωτήματα», αναφέρεται στην ιστοσελίδα.
Κατά το έτος που καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από ζητήματα «απειλής και κρίσης», η λέξη εμφανιζόταν συνεχώς στις αναζητήσεις οι οποίες προέκυπταν συνήθως μετά από γεγονότα που σχετίζονταν με την κλιματική αλλαγή, την ένοπλη επίθεση και τα δημοκρατικά θεσμικά όργανα.
Όπως και με τις περισσότερες λέξεις στην αγγλική γλώσσα, η λέξη έχει δύο ελαφρώς διαφορετικούς τρόπους χρήσης.
«Η είσοδός της στα αγγλικά έγινε στα τέλη του 16ου αιώνα, και χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει ένα γεγονός, πρόσωπο, ή κάτι άλλο, του οποίου η ύπαρξη διακυβευόταν. Μια ″υπαρξιακή″ απειλή για ένα είδος, για παράδειγμα, ήταν αυτή που έθετε την συνεχιζόμενη ύπαρξή του σε πραγματικό, συγκεκριμένο κίνδυνο», σύμφωνα με την ιστοσελίδα. Όπως για παράδειγμα, εκείνη την εποχή οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια «σχεδόν μεσοπρόθεσμη υπαρξιακή απειλή για τον ανθρώπινο πολιτισμό».
Ο άλλος τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται η λέξη είναι αναφορικά «με τη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης όπως καθορίζεται από τις ελεύθερες επιλογές του ατόμου», σύμφωνα με το Dictionary.com.
Σημειώνεται ότι στο Λεξικό της Οξφόρδης 2019 στην πρώτη θέση της λίστας βρισκόταν η λέξη «Κλιματική έκτακτη ανάγκη».
Διαβάστε επίσης
Μοντέλο με ΑΙ βγάζει περισσότερα λεφτά από τους ανθρώπους
Στη Βρετανία η 1η παγκόσμια σύνοδος για την Τεχνητή Νοημοσύνη - 100 συμμετέχοντες από 28 χώρες
Πώς η τεχνολογία μπορεί να σβήσει τις πυρκαγιές - Στη «μάχη» και η τεχνητή νοημοσύνη