Κρήτη: Ανησυχία για τη μείωση της στάθμης του νερού στα φράγματα

Τι αναφέρουν ειδικοί.
INTIME.
2'

Ολόκληρη η Ευρώπη «χτυπήθηκε» από πρωτοφανή ξηρασία, ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής, η οποία «είναι εδώ και οφείλουμε όχι μονάχα να προστατευόμαστε, αλλά και να λάβουμε πρόσθετα μέτρα πρόληψης οιασδήποτε μελλοντικής φυσικής καταστροφής», όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα ηγέτες αλλά και αξιωματούχοι κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Συγκεκριμένα, ξηρός χειμώνας οδήγησε σε αισθητή μείωση της στάθμης που παρατηρείται στο φράγμα Αποσελέμη, στο Ηράκλειο Κρήτης, αλλά και σε άλλα φράγματα του νησιού.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού ανάπτυξης Κρήτης, Πάρης Παπαδογιάννης, εξέφρασε αισιοδοξία ότι το νησί δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με το νερό, με την ελπίδα ότι ο εφετινός χειμώνας θα είναι καλύτερος από άποψη βροχών, προκειμένου να υπερχειλίσουν τα φράγματα και να ανταποκριθεί ο οργανισμός σε μέγιστο βαθμό, μιλώντας στην ΕΡΤ3.

«Τον προηγούμενο χειμώνα, είχαμε ένα ξηρό γενικά υδρολογικό χειμώνα, όχι δηλαδή τις βροχές που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, με συνέπεια τα φράγματα που διαχειριζόμαστε εμείς ως οργανισμός, να μην έχουν υπερχειλίσει.

Το βασικό μας φράγμα που βρίσκεται στη Χερσόνησο, στο Ηράκλειο και έχει να κάνει με το φαράγγι Αποσελέμη και που η χωρητικότητα αυτού είναι 25,3 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, από το οποίο υδροδοτείται το Ηράκλειο, η Χερσόνησος και ο Άγιος Νικόλαος, τρεις κατεξοχήν τουριστικές περιοχές. Αυξάνονται, έτσι, οι απαιτήσεις για διάθεση νερού», ανέφερε αρχικά.

«Αυτήν τη στιγμή, η στάθμη είναι στα 400.000 κυβικά νερού, τη στιγμή που –όπως είπα– η χωρητικότητα είναι στα 25,3 εκατ. κυβικά μέτρα. Το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο, αλλά δεν αντιμετωπίζουμε το ίδιο στο άλλο φράγμα στο Ρέθυμνο, το οποίο έχει χωρητικότητα 22,3 εκατ. κυβικά νερού. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για να διψάσει η Κρήτη, με τα σενάρια που έχουμε εκπονήσει. Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τις ΔΕΥΑ του νησιού», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδογιάννης.