Η γραμμή SOS για τη βία κατά των γυναικών - Τι λένε ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί
Το MEGA από τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου ξεκίνησε καμπανιά για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 25 Νοέμβριου, ημέρα κατά της βίας των γυναικών που θεωρείται πλέον μια παγκόσμια «πανδημία».
Μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2023 έχουν καταγραφεί από την Αστυνομία 3.100 περιστατικά βίας σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται πως μόνο 1 στα 40 περιστατικά τελικά καταγγέλλεται.
14 παρουσιάστριες του Mega στέλνουν το δικό τους μήνυμα σε γυναίκες που χρειάζονται βοήθεια, υψώνοντας την παλάμη τους ως ένδειξη αλληλεγγύης σε όσες βρίσκονται σε κίνδυνο.
Συμμετέχουν από την ενημέρωση οι: Δώρα Αναγνωστοπούλου, Ανθή Βούλγαρη, Στέλλα Γκαντώνα, Νίκη Λυμπεράκη, Κατερίνα Παναγοπούλου, Στέλλα Στυλιανού, Ράνια Τζίμα.
Και από την ψυχαγωγία οι: Ρούλα Κορομηλά, Ελεονώρα Μελέτη, Ελένη Μενεγάκη, Δανάη Μπάρκα, Μαρία Μπεκατώρου, Αγγελική Νικολούλη, Σίσσυ Χρηστίδου.
Η γραμμή 15900
Στο MEGA και την εκπομπή «Πάμε Δανάη!» μιλούν για πρώτη φορά ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί που στελέχους την γραμμή SOS 15900.
«Στην Ελλάδα υπάρχουν 44 συμβουλευτικά κέντρα, 20 ξενώνες φιλοξενίας, αλλά και η γραμμή SOS 15900 όπου μπορούν να απευθυνθούν οι γυναίκες – θύματα κακοποίησης. Σε συνεργασία με τη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης υπάρχουν ειδικά προγράμματα για τις γυναίκες – θύματα βίας προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας», λέει η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα.
«Όταν βλέπουμε κάτι οποίο είναι μη ανεκτό, τότε ας απλώσουμε το χέρι να βοηθήσουμε», συμπλήρωσε.
Η γραμμή SOS 15900 στελεχώνεται από κοινωνικούς επιστήμονες και ψυχολόγους και είναι 24ωρη.
Στην εκπομπή μιλά και η Βίκυ Ξηρού, ψυχολόγος του συμβουλευτικού κέντρου Πειραιά.
«Αυτό που λέμε στις γυναίκες όταν βρίσκουν τη δύναμη να μας τηλεφωνήσουν είναι ότι θα είμαστε δίπλα τους να τις στηρίξουμε. Όταν μια γυναίκα σπάει τη σιωπή της, καταφέρνει να αποδυναμώσει τον δράστη. (…) Πολλοί δράστες δε θέλουν η γυναίκα να δουλεύει και να έχει τα δικά της χρήματα γιατί έτσι έχει κι επιλογές αργότερα».
«Είχα πει σε μια γυναίκα ‘παίρνεις το παιδί σου και φεύγεις από το σπίτι’, εκείνη δεν το έκανε και μπήκε ο δράστης και τη μαχαίρωσε με το μωρό αγκαλιά. Ευτυχώς η γυναίκα σώθηκε. (…) Πολλές φορές μια γυναίκα έρχεται γιατί έχει υποστεί ενδοοικογενειακή βία και σταδιακά αποκαλύπτει ότι ως παιδί έχει υποστεί βιασμό», συμπληρώνει η ίδια.
Από την πλευρά της, η Μαρίνα Κωτσάκη, κοινωνική λειτουργός στην γραμμή, αναφέρει:
«Η γραμμή SOS 15900 δεν απαιτεί να δώσεις τα στοιχεία σου. Δυστυχώς οι γυναίκες ντρέπονται, αν και δε θα έπρεπε γιατί δεν φταίνε εκείνες. (…) Προτρέπουμε τις γυναίκες να μας καλούν από την ασφάλεια του σπιτιού τους, όταν θα λείπει ο σύζυγος ή ο σύντροφος».
«Είναι μια δουλειά που απαιτεί τεράστια ψυχικά αποθέματα και γι’ αυτό υπάρχει επιστημονική εποπτεία δύο φορές τον μήνα. Τα παιδιά που είναι μάρτυρες συζυγικής βίας έχουν ακριβώς την ίδια ψυχοπαθολογία με τα παιδιά που κακοποιούνται τα ίδια. Έχει τύχει μέσα στο 8ωρο να μιλήσω με 14 – 15 γυναίκες. Αν μια περίπτωση είναι επείγουσα, προτείνουμε να καλέσουν την Αστυνομία κατευθείαν. Την εποχή της πανδημίας, μας καλούσαν πολύ τα παιδιά», λέει η ίδια.