Καιρός τώρα: Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού
Η νέα κακοκαιρία πρόκειται να φέρει βροχές, καταιγίδες αλλά και χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια ορεινά, αλλά και σε ορεινές περιοχές ακόμα και της Πελοποννήσου.
Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 24-11-2023/1200 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.
Πιο συγκεκριμένα:
Βαρομετρικό χαμηλό με μετωπική δραστηριότητα, που ονομάστηκε Bettina από την Ομάδα Μετεωρολογικών Υπηρεσιών της Κεντρικής Μεσογείου, σχηματίζεται στην Αδριατική, κινείται προς τη χώρα μας και βαθαίνει. Αναμένεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο (25-11-23 και 26-11-23), με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από το Σάββατο το βράδυ και κυρίως την Κυριακή, οπότε θα υποχωρήσει κατά 8 με 10 βαθμούς στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και κατά 4 με 6 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.
Πιο αναλυτικά:
Α. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι αναμένονται:
α. στα δυτικά από τις πρώτες απογευματινές ώρες του Σαββάτου, αρχικά νοτιοδυτικοί 7 με 8 και γρήγορα βορειοδυτικοί 8 με 9 μποφόρ.
β. στα ανατολικά από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου, αρχικά νοτιοδυτικοί 7 με 8 βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ και σταδιακά από το βράδυ βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
γ. εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής.
Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
α. από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τα Δωδεκάνησα και από το πρωί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.
β. από τις μεσημβρινές ώρες στη Μακεδονία και πρόσκαιρα στη νότια Πελοπόννησο, τα δυτικά τμήματα της Κρήτης και τη δυτική Θεσσαλία.
γ. τα ισχυρά φαινόμενα τη νύχτα του Σαββάτου θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εξασθενήσουν.
Γ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής στα ηπειρωτικά ορεινά, σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα και πιθανώς τοπικά σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Γιαννόπουλος: Η Κυριακή η πιο κρύα μέρα
Έρχεται και επίσημα ο χειμώνας το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, καθώς νέα κακοκαιρία φέρνει θυελλώδεις ανέμους, τσουχτερό κρύο αλλά και χιόνια.
Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος αναφέρει, ότι μετά την επέλαση του «Alexis» στα δυτικά, το Ιόνιο και το ανατολικό Αιγαίο, που δίνει αυτή την ώρα ισχυρές καταιγίδες, οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι το βράδυ, οπότε και είναι πιθανό να ενταθούν, δίνει την θέση του σε νέο σύστημα, που πήρε την ονομασία Betina από την ιταλική μετεωρολογική υπηρεσία αλλά και τις υπηρεσίες άλλων χορών, το οποίο θα πλήξει από αύριο τη χώρα.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, η αλλαγή του καιρού το Σάββατο θα γίνει αρχικά αισθητή στα δυτικά, το ανατολικό Αιγαίο αλλά και τις Κυκλάδες και την Κρήτη με βροχές και καταιγίδες, ενώ από το απόγευμα ψυχρές αέριες μάζες κατεβαίνουν στη χώρα μας και θα δώσουν βροχές στη βόρεια Ελλάδα, ενώ όπως λέει ο μετεωρολογος χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά αλλά πολύ πιθανά και στα ημιορεινά του νομού Θεσσαλονίκης.
Θυελλώδεις άνεμοι και τσουχτερό κρύο
Σε ό,τι αφορά τους ανέμους, αρχικά θα πνέουν νοτιοδυτικοί, αλλά γρήγορα και από το Ιόνιο θα γυρίσουν σε βόρειοι εντάσεως 8-9 μποφόρ, ενώ ειδικά για τη Θεσσαλονίκη ο κ. Γιαννόπουλος επισημαίνει ότι θα σημειωθούν θυελλώδεις άνεμοι και στον Θερμαϊκό, το βράδυ του Σαββάτου, ωστόσο όχι με την ίδια ένταση που έπνεαν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και είχαμε αρκετές ζημιές στην πόλη, εξαιτίας του αέρα.
Κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας Betina είναι και το κρύο, το οποίο θα κάνει την εμφάνισή του από το βράδυ του Σαββάτου, ενώ η Κυριακή θα είναι η πιο κρύα μέρα, καθώς ο υδράργυρος θα πραγματοποιήσει «βουτιά» πέφτοντας ακόμα και υπό το μηδέν σε περιοχές της Μακεδονίας όπως είναι η Φλώρινα ή το Κάτω Νευροκόπι, όπου θα δούμε ακόμα και -7 με -8 βαθμούς Κελσίου.
Το κρύο θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα, ενώ ο καιρός από Τρίτη θα γλυκάνει. Μάλιστα όπως σημείωσε ειδικά για την Θεσσαλονίκη ο μετεωρολόγος, η βόλτα στην πόλη θα είναι άκρως χειμωνιάτικη με «τσουχτερό κρύο».
Σε ό,τι αφορά την Αττική, το Σάββατο ο καιρός θα είναι βροχερός κυρίως προς τις βραδινές ώρες, ενώ την Κυριακή, όπως είπε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ο κ. Γιαννόπουλος «θα κοιμηθούμε φθινόπωρο και θα ξυπνήσουμε χειμώνα», αφού η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση 7 βαθμών και από 21 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο, θα φτάσει τους 14 βαθμούς την Κυριακή.
Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία το Σάββατο θα είναι στους 17 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Κυριακή στους 10 βαθμούς Κελσίου.
Καλλιάνος: «Οι εντάσεις των ανέμων πιθανόν να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα»
Σήμερα αναμένεται σοβαρή επιδείνωση του καιρού με τους μετεωρολόγους να κρούν καμπανάκι για έντονα φαινόμενα με κύρια χαρακτηριστικά το κρύο, τους θυελλώδεις ανέμους, τις καταιγίδες και τις χιονοπτώσεις.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, αναμένεται στη χώρα ένα βαρομετρικό χαμηλό με πιέσεις που δεν έχουμε ξαναδεί στη χώρα.
Η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου
«ΕΧΩ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ
Έχω αρκετό καιρό να δω ένα βαρομετρικό χαμηλό που να περνάει πάνω από τη χώρα μας και να είναι τόσο βαθύ, να έχει δηλαδή τόσο χαμηλή βαρομετρική πίεση στο κέντρο του που θα αγγίξει ακόμα και τα 980 mbar. Προφανώς και έχει ξανασυμβεί, όμως ομολογώ ότι δεν συμβαίνει πολύ συχνά. Αυτό σημαίνει πολλά ως προς την ένταση κάποιων καταιγίδων αλλά και κυρίως ως προς την σφοδρότητα των ανέμων.
Ασχέτως όμως με το τι γράφτηκε αλλά και τι ειπώθηκε σε διάφορα μέσα, προσωπικά εκτιμώ ότι η αυριανή μέρα θα έχει κάποιες μικροεκπλήξεις σε ότι αφορά στα υψόμετρα χιονοπτώσεων.Δηλαδή, για το χρονικό διάστημα από το απόγευμα / βράδυ του Σαββάτου έως και το πρωί / μεσημέρι της Κυριακής :
ΣΥΜΦΩΝΩ απόλυτα ότι θα χιονίσει έστω και πρόσκαιρα στις περισσότερες ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.
ΔΙΑΦΩΝΩ όμως ότι θα απασχοληθούν μόνο τα ηπειρωτικά από χιονοπτώσεις. Θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε ορεινά τμήματα των βορείων Επτανήσων αλλά και σε ορεινά τμήματα των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου (σε κάποιες περιπτώσεις και στα ημιορεινά εκεί)
ΣΥΜΦΩΝΩ ότι πρόσκαιρα οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν χαμηλότερα υψομετρικά στη Βόρεια Ελλάδα.
ΔΙΑΦΩΝΩ όμως ότι στα Βόρεια (Μακεδονία - Θράκη) θα χιονίσει μόνο πάνω από τα 500-700 μέτρα ενδεικτικά. Για παράδειγμα, στην Κεντρική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, τοπικά (δηλαδή σε ορισμένες περιοχές) οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν και ακόμα χαμηλότερα, δηλαδή ακόμα και πάνω από τα 250-300 μέτρα υψόμετρο. Μπορεί να μην είναι παντού πυκνές, αλλά θα απασχολήσουν έστω και πρόσκαιρα και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου σε σχέση με τα 500-700 μέτρα.
ΥΓ_1 : Επειδή θα έχει προηγηθεί βροχή πριν την έλευση των ψυχρότερων αερίων μαζών, δεν θα είναι εξαιρετικά εύκολη η χιονόστρωση. Αυτό θα συμβεί μόνο σε περιοχές που επιμείνουν οι χιονοπτώσεις και είναι κατά περιόδους πυκνές. Πάντως, σε γενικές γραμμές, οι χιονοπτώσεις στα περισσότερα τμήματα δεν θα είναι πάρα πολύ μεγάλης διάρκειας.
ΥΓ_2 : Οι άνεμοι θα είναι σφοδρότατοι ειδικά το Σάββατο και μέχρι και το πρωί της Κυριακής. Θα φτάνουν οι μέσες εντάσεις τους τα 8-9 μποφόρ, ενώ οι ριπές τους ενδέχεται να φτάσουν ακόμα και τα 10-11 μποφόρ. Αυτές οι εντάσεις των ανέμων δεν θα απασχολούν μόνο νησιωτικές και θαλάσσιες περιοχές, θα απασχολούν και τα ηπειρωτικά τμήματα.
ΥΓ_3 : Η "ισχύς" του βαρομετρικού χαμηλού που θα περάσει από τη Βόρεια Ελλάδα και θα κατευθυνθεί προς τη Μαύρη Θάλασσα είναι τέτοια (990 mbar έως 980 mbar στα Βόρεια και καταλήγει με πίεση 966-970 mbar μέσα στη Μαύρη Θάλασσα), που οι εντάσεις των ανέμων πιθανότατα θα δημιουργήσουν προβλήματα.
ΥΓ_4 : Πέρα από τις ανοιχτές θάλασσες, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον Θερμαϊκό κόλπο (και στον ευρύτερο νομό Θεσσαλονίκης), στον Κορινθιακό κόλπο, στον Πατραϊκό κόλπο αλλά και στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι εκεί ενδέχεται να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα.»