Ο Κώστας και η Ραφαέλα μιλούν ανοιχτά στο Newsbomb.gr για τη ζωή των ατόμων με αναπηρία

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία , μια ημέρα που θα έπρεπε να αποτελεί καθημερινή αφύπνιση για όλους μας και όχι μόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Αυτό είναι και το μήνυμα που θα μας αφήσουν ο Κώστας και η Ραφαέλα, ένα ζευγάρι που γνωρίσαμε μέσα από το TikTok αλλά αγαπήσαμε και από κοντά μιλώντας μαζί τους.
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας
6'

Ο Κώστας Κριτζιλάκης είναι 29 ετών, μουσικός και στιχουργός. Η Ραφαέλα Φουρναράκη είναι 26 ετών και κάνει τη δικιά της αρχή στον κόσμο της αισθητικής και του μακιγιάζ. Οι δυο τους γνωρίστηκαν στο Μετρό της Δάφνης με τη Ραφαέλα να κάνει την πρώτη κίνηση αν και ο Κώστας αρχικά την έβλεπε… φιλικά. Όπως οι ίδιοι είπαν, δεν ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά.

Η καθημερινότητά τους συμπεριλαμβάνει τα πάντα, κάνουν τη ρουτίνα τους, όπως μας λένε, αφιερώνοντας πλέον λίγο περισσότερο χρόνο στο TikTok, αφού ο κόσμος περιμένει πώς και πώς βίντεο δικό τους. Χόμπι τους… η σκοποβολή, την οποία εξασκούν από έφηβοι!

Η κινητική αναπηρία του Κώστα προήλθε από προωρότητα από εγκεφαλική παράλυση, όπου ένα νεύρο του εγκεφάλου δεν δίνει εντολή ισορροπίας. Η Ραφαέλα περπατούσε κανονικά μέχρι τα 12 ώσπου μετά από ένα ιατρικό λάθος σε χειρουργείο, απέκτησε την κινητική αναπηρία καθώς δεν ένιωθε πια τα πόδια της.

Γνωρίζοντας από κοντά τον Κώστα και τη ΡαφαέλαNewsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Τα παιδικά και εφηβικά χρόνια στο σχολείο και το «σχέδιο μάχης» για μια έξοδο

Ο Κώστας δεν βίωσε καθόλου δύσκολες στιγμές στα παιδικά του χρόνια όπως αναφέρει στον φακό του Newsbomb.gr αντιθέτως ήταν και ο αρχηγός της παρέας. Έπαιζε και έκανε πλάκες με το πρόβλημά του με αποτέλεσμα να γίνεται αρεστός. Μόνο ένα δύσκολο περιστατικό έχει να θυμάται, κατά το οποίο αναγκάστηκε να χτυπήσει παιδί που τον χλεύαζε και η δασκάλα δεν έκανε κάτι για να το σταματήσει.

Η Ραφαέλα από την άλλη αντιμετώπισε αρκετά περιστατικά μπούλινγκ στο Δημοτικό, ενώ όπως η ίδια αποκάλυψε η κοροϊδία στο Γυμνάσιο ήταν υπόγεια. Στο Λύκειο και στο Πανεπιστήμιο αργότερα, όλα κυλούσαν φυσιολογικά.

Τα καθημερινά προβλήματα του Κώστα και της Ραφαέλας είναι οι έξοδοι, ένας καφές, μια βόλτα, μια επίσκεψη σε μαγαζί, τα ταξίδια. Όπως ανέφεραν… πρόκειται για «ένα σχέδιο μάχης». Το Μετρό είναι το μόνο μέρος που είναι προσβάσιμο για τα άτομα με κινητική αναπηρία και δεν έχουν άλλον τρόπο μετακίνησης εκτός από αυτοκίνητο. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που η Ελλάδα είναι η χώρα με τους περισσότερους ανάπηρους οδηγούς, αφού δεν υπάρχουν οι υποδομές να κινηθούν με άλλα μέσα.

Ο Κώστας και η Ραφαέλα μπροστά από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σπίτι τουςNewsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Η ιδέα για τα TikTok και τα σχόλια που λαμβάνουν

Ο Κώστας έγινε γνωστός στο κοινό του TikTok μέσα από κάποια βίντεο που άρχισε να ανεβάζει για πλάκα, όπως ανέφερε και στη συνέχεια πήραν πολλές θεάσεις και έγιναν viral. Ούτε ο ίδιος δεν περίμενε ότι θα πήγαινε τόσο καλά και έτσι συνέχισε να κάνει μικρά βίντεο σχετικά με την κινητική αναπηρία και άλλα, με αποτέλεσμα να χτίσει το κοινό του.

Όπως όλοι έτσι και ο Κώστας δέχεται πολλά σχόλια στα social media, αφού ο κόσμος μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του συνεχώς και χωρίς φίλτρο. Αυτό άλλοτε είναι καλό και άλλοτε κακό. Ο Κώστας λαμβάνει είτε ακραία θετικά σχόλια είτε ακραία αρνητικά σχόλια. Ένα από τα ακραία κακά ήταν «θα σε βρούνε νεκρό». Ο ίδιος δεν φοβήθηκε από αυτά γιατί πάντα είχε το θάρρος να απαντά και έτσι συνεχίζει να κάνει. Μάλιστα γίνεται η φωνή όσων δεν μπορούν να απαντήσουν στους θρασείς των social.

Κοινωνικό πείραμα στην Πλατεία Συντάγματος – Πώς συμπεριφέρονται σε έναν άνθρωπο με αναπηρικό αμαξίδιο; Οι εντυπώσεις μετά την ολοκλήρωσή του

Ο Κώστας και η Ραφαέλα έκαναν ένα κοινωνικό πείραμα, το οποίο ήθελαν αρκετό καιρό να υλοποιήσουν, στην Πλατεία Συντάγματος. Βοηθός τους, η κουμπάρα τους, η οποία ανέλαβε τον ρόλο του κακού, δηλαδή ήταν εκείνη που θα έβριζε και θα μιλούσε άσχημα στη Ραφαέλα. Το ζευγάρι μας διηγείται την ημέρα των γυρισμάτων αλλά και τα συμπεράσματα.

Σοκαριστικό ήταν ότι επί μισή ώρα όπου η κοπέλα έβριζε τη Ραφαέλα στην πλατεία, δεν υπήρχε καμία αντίδραση. Οι ελάχιστες αντιδράσεις που υπήρξαν στη συνέχεια ήταν κατά κύριο λόγο από κορίτσια και αυτά σε μικρή ηλικία, όπως 17 ετών, γεγονός που δίνει ελπίδες για τη νέα γενιά. Κατά τ’ άλλα χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά ώστε ο κόσμος να αλλάξει στον τρόπο που αντιμετωπίζει τους ΑμΕΑ στην καθημερινότητα.

Δείτε εδώ όλο το κοινωνικό πείραμα:

Ποιος είναι ο σωστός όρος για τα άτομα με αναπηρία;

Στο επάγγελμα της δημοσιογραφίας και όχι μόνο, είναι πολλές φορές δύσκολο να βρεθεί η κατάλληλη λέξη για τα άτομα με αναπηρία, μιας και ο όρος disability, δεν υφίσταται στην Ελλάδα. Σίγουρα για τον Κώστα και τη Ραφαέλα, ο λανθασμένος τρόπος είναι «με ειδικές ανάγκες» καθώς δεν υπάρχουν ειδικές ανάγκες απλά διαφέρει η υλοποίηση των αναγκών. Ο πιο σωστός όρος που ψηφίστηκε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «ανάπηρα άτομα».

Τι γνωρίζατε για τον Youtuber που βασάνιζε ΑμΕΑ; Υπάρχει δικαίωση;

Ο Κώστας και η Ραφαέλα σοκαρίστηκαν με όσα βγήκαν στο φως για τον Youtuber που βασάνιζε ΑμΕΑ σε μεταδόσεις στο κανάλι του. Στον Κώστα του είχαν προτείνει να «πάει στον αρχηγό», ο οποίος ακόμα παραμένει ασύλληπτος και συνεχίζει να ανεβάζει βίντεο από τα κανάλια του.

Πίσω από τον συλληφθέντα υπάρχει ένα ολόκληρο κύκλωμα, το οποίο παραμένει ελεύθερο και συνεχίζει τη δράση του, και έτσι καμία δικαίωση δεν θα μπορέσει να υπάρξει για τους ΑμΕΑ.

Το μήνυμα του Κώστα και της Ραφαέλας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Και για τους δύο το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία είναι κοινό! Καλό είναι ο κόσμος να κάνει βήματα όλο τον χρόνο και όχι μόνο το χρονικό διάστημα που είναι κοντά στην Ημέρα των ατόμων με αναπηρία.

Η ΑΝΑΠΗΡΊΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ 364 ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ~Κώστας Κριτζιλάκης



Διαβάστε επίσης

ΜΜΜ: Νέος κανονισμός για τα δικαιώματα των επιβατών - Έρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα

Μητσοτάκης για «Προσωπικό Βοηθό»: «Δεν θέλουμε Άτομα με Αναπηρία να είναι κλεισμένα στο σπίτι»

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ