Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΕΛΚΥΕΙ ΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ
Απελπισία στα νοικοκυριά για το νοθευμένο ελαιόλαδο - Πώς μπορούμε να το αποφύγουμε
Απελπισία έχει προκαλέσει στα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο η εκτόξευση της τιμής του ελαιολάδου. Ένα από τα βασικά και πιο υγιεινά προϊόντα της μεσογειακής κουζίνας έχει γίνει απλησίαστο τους τελευταίους μήνες, σε σημείο να πάρει το... παρατσούκλι «πράσινος χρυσός» και προκαλώντας πονοκέφαλο στους καταναλωτές παγκοσμίως.
Την ίδια ώρα, όμως, η εκτόξευση της τιμής του ελαιολάδου έχει προκαλέσει πονοκέφαλο και στις Αρχές. Και ο λόγος είναι ένας: η νοθεία. Εδώ και εβδομάδες, δεκάδες επιτήδειοι προσπαθούν να επωφεληθούν από αυτή την ακρίβεια, γεμίζοντας την αγορά με νοθευμένο ελαιόλαδο.
Μόλις την περασμένη Παρασκευή πατέρας και γιος έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, καθώς «βάφτιζαν» εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο το ηλιέλαιο που προμηθεύονταν από τη Βουλγαρία. Την ίδια ώρα οι αρχές στην Ισπανία και την Ιταλία «ξεσκέπασαν» μία σπείρα που προσπάθησε να προωθήσει στην παγκόσμια αγορά νοθευμένο ελαιόλαδο.
Κι αυτά είναι μόλις δύο από τα δεκάδες παραδείγματα νοθείας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες. Υποθέσεις που προκαλούν ακόμα έναν πονοκέφαλο στους καταναλωτές, καθώς εκτός από την ακρίβεια πλέον έχουν να προβληματιστούν κι αν το ελαιόλαδο που αγοράζουν είναι κανονικό ή νοθευμένο.
Το μόνο καλό σε όλο αυτό είναι ότι υπάρχουν DIY τρόποι για να δούμε αν το λάδι που έχουμε στο σπίτι είναι νοθευμένο ή κανονικό. Το LiveNews βρέθηκε σε ένα χημείο στην Καλαμάτα και έκανε ένα απλό κόλπο για να καταλάβει τις διαφορές.
Βάζοντας το λάδι στο ψυγείο για περίπου μια ημέρα, στους 4 βαθμούς Κελσίου, μπορούμε να καταλάβουμε αν είναι νοθευμένο. Όπως λέει ο χημικός και διευθυντής του σχολείου ελαιολάδου και ελιάς Καλαμάτας κ. Κουτσούκος ένα γνήσιο λάδι σε αυτες τις θερμοκρασίες θα παγώσει.
Βέβαια όπως εξηγεί αυτό δεν ισχύει πάντα, καθώς εξαρτάται από την ποικιλία και τα συστατικά του λαδιού. Δηλαδή, υπάρχει και η περίπτωση το λάδι να είναι γνήσιο και να μην παγώσει. Πάντως, όπως λέει και ο κ. Κουτσούκος, δεν δημιουργείται πρόβλημα στο λάδι αν παγώσει και ξεπαγώσει μετά.
Την ίδια ώρα υπάρχει κι ένα άλλο κόλπο, αυτό με το καντήλι. Όπως εξηγεί το ρεπορτάζ, αν το λάδι είναι γνήσιο, τότε θα «καεί». Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν είναι νοθευμένο, δεν θα καεί.
Όπως ξεκαθαρίζει, πάντως, ο κ. Κουτσούκος μόνο με χημική ανάλυση μπορούμε να μάθουμε σίγουρα αν και με τι είναι νοθευμένο.