Παπαζάχος στο Newsbomb.gr: Τι λέει για τον σεισμό στην Τουρκία - Πόσο πρέπει να ανησυχούμε
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε μιλώντας στο Newsbomb.gr o καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κώστας Παπαζάχος, για το τελευταίο χτύπημα του Εγκέλαδου στην Τουρκία
Ανησυχία προκάλεσε αρχικά ο σεισμός που σημειώθηκε στην Τουρκία το πρωί της Δευτέρας αφού έφερε στο προσκήνιο θεωρίες για ενεργοποίησης του ρήγματος της Ανατολίας.
Ο σεισμός τάξης 5,1 Ρίχτερ έγινε αισθητός στην περιοχή της Θάλασσας του Μαρμαρά και στην Κωνσταντινούπολη.
Για το φαινόμενο μίλησε στο Newsbomb.gr o καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κώστας Παπαζάχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο:«πρόκειται για ένα μικρό σεισμό σε ένα γνωστό ρήγμα μακριά από την Κωνσταντινούπολη. Ένα ρήγμα που έδωσε έναν μεγάλο σεισμό το 1999 το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα ρήγματα στον κόσμο και έχει τη συνηθισμένη δραστηριότητα. Δεν υπάρχει καμία σοβαρή ανησυχία.
Σκεφτείτε ότι αυτό το ρήγμα έδωσε το 1999 ένα σεισμό 7,4 Ρίχτερ. Ο συγκεκριμένος κλάδος βρίσκεται νότια της θάλασσας του Μαρμαρά και απέχει από τη Κωνσταντινούπολη 75 χιλιόμετρα. Δεν είναι το περίφημο ρήγμα για το οποίο ανησυχούμε για τη Κωνσταντινούπολη. Είναι μακριά. Και επίσης αυτή η μικροσεισμική δραστηριότητα είναι πολύ πολύ συνηθισμένη. Έχει πολύ μικρό δυναμικό αυτό το κομμάτι».
Και πρόσθεσε: «Το 1999 που σημειώθηκαν τα 7,4 Ρίχτερ είναι πολύ πρόσφατα και τέτοιοι σεισμοί δεν μπορούν εύκολα να γίνουν στα ίδια κομμάτια. Πρέπει να πάει πολύ πιο δυτικά η διάρρηξη. Πάντως αυτός ο σεισμός δεν προκαλεί καμία ανησυχία».
Τούρκοι σεισμολόγοι
Από την πλευρά του ο καθηγητής σεισμολογίας Νατζί Γκιορούρ, γνωστός για τις συνεχείς προειδοποιήσεις του για αναμενόμενο μεγάλο σεισμό, δεν ήταν τόσο καθησυχαστικός λίγο μετά την εκδήλωση του φαινομένου: «Εμείς τώρα περιμένουμε τον σεισμό στον βόρειο κλάδο. Δεν βλέπω πρόβλημα προς το παρόν, αλλά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στο Γκέμλικ».
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του ειδικού σε θέματα σεισμών Σουκρού Ερσόι, ο οποίος μιλώντας στο CNN TURK άφησε να εννοειθεί ότι ο σεισμός αυτός δεν ήταν ο αναμενόμενος μεγάλος σεισμός της Κωνσταντινούπολης. «Οι σεισμοί εδώ μπορούν να είναι μεγάλοι» είπε χαρακτηριστικά.
Θυμίζουμε ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή το πρωί της Δευτέρας 4/12 στην Κωνσταντινούπολη, στην περιοχή Μαρμαρά, στα ανοικτά της Προύσας. Το εστιακό νάθος του σεισμού που σημειώθηκε στις 09:42 με εστιασκό βάθος τα 8.98 χιλιόμετρα. Τρία λεπτά μετά τον σεισμό σημειώθηκε ισχυρή μετασεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών.