«Φέρτε πίσω τα Γλυπτά, εδώ ανήκουν» – Ομόφωνο πόρισμα από τουρίστες που επισκέπτονται την Αθήνα
Η άρνηση του Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Λονδίνο, κατά την επίσημη επίσκεψη του τελευταίου το τριήμερο 26 – 28 Νοεμβρίου, προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων και φυσικά, επανέφερε στην επικαιρότητα το ζήτημα επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Ο Ρίσι Σούνακ, επιμένοντας στο αφήγημα της Ντάουνινγκ Στριτ ότι η ελληνική πλευρά είχε συμφωνήσει να μην τεθεί θέμα επανένωσης των Γλυπτών και… αδιαφορώντας για την άποψη του βρετανικού λαού σχετικά με τους «άτσαλους» χειρισμούς του, υποστήριξε την 29η Νοεμβρίου ότι «αθετηθήκαν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις. Όταν οι άνθρωποι προχωρούν σε δεσμεύσεις, πρέπει να τις τηρούν», μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Υπενθυμίζεται ότι δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο yougov.co.uk, επέδειξε ότι το 66% των Βρετανών διαφωνεί πλήρως με την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να αναβάλει τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σε αυτό το πλαίσιο, η συντριπτική πλειοψηφία τουριστών οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα μας προκειμένου να απολαύσουν στιγμές ξεγνοιασιάς και ηρεμίας, τάσσονται υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα, κατηγορώντας, μάλιστα, το Βρετανικό Μουσείο για «κλοπή εθνικών “θησαυρών” παγκόσμιας πολιτιστικης κληρονομιάς».
Το Newsbomb.gr βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα, στην οδό Διονυσίου Αεροπαγίτου, όπου και συνομίλησε με ταξιδιώτες από διάφορα κράτη του εξωτερικού, που εξέφρασαν την έντονη επιθυμία τους για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Με ορισμένους τουρίστες να κάνουν λόγο για «κλοπή των Μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο», κυριαρχεί η άποψη ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα και πρέπει να επανατοποθετηθούν δίπλα στους υπόλοιπους αρχαιολογικούς «θησαυρούς» που κοσμούν την Αθήνα και προκαλούν παγκόσμιο θαυμασμό.
Η απάντηση με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν εκείνη της Νάταλι, μίας νεαρής γυναίκας από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα Γλυπτά δεν είναι δικά μας, οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Νομίζω πως πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα, διότι τής ανήκουν».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η απόκριση του κυρίου Γιοχάνες από τη Γερμανία, ο οποίος επεσήμανε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα και έχω την πεποίθηση ότι αυτό θα συμβεί. Αυτή η άποψη υπάρχει και στη Μεγάλη Βρετανία, ότι πρέπει να μεταφερθούν πίσω στην πατρίδα σας».
Κατά τη βόλτα στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου Ακρόπολης, το Newsbomb.gr συνάντησε και μία ομάδα ταξιδιωτών από την Ολλανδία. Πέραν του γεγονότος ότι όλοι (περίπου είκοσι άνθρωποι) ήταν υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, δύο από εκείνους, ο κύριος Γιόχαν και η κυρία Γιάννα –ένα ζευγάρι με ελληνικές ρίζες, που έχουν και εξοχική κατοικία στην Κρήτη– τόνισαν ότι ο επαναπατρισμός των Γλυπτών του Παρθενώνα πρέπει να δρομολογηθεί «χωρίς καμία αμφιβολία και δίχως άλλη καθυστέρηση».
Ακόμη, ταξιδιώτες από την Ινδονησία, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Δανία, το Βέλγιο και την Πολωνία εξέφρασαν την άποψη ότι τα Μάρμαρα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού και κατ΄ επέκταση, πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα μας.
Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr από την οδό Διονυσίου Αεροπαγίτου, στην Αθήνα:
Διαβάστε επίσης
Μενδώνη για Γλυπτά Παρθενώνα: Η Ελλάδα συνεχίζει με επιμονή και υπομονή να διεκδικεί
Μελίνα Μερκούρη: Η ιστορική ομιλία της για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - «Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα»
Βρετανικό Μουσείο για Γλυπτά Παρθενώνα: «Μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα»