Ο στολισμός αντίδοτο στην κατάθλιψη των Χριστουγέννων - Ειδικός εξηγεί στο Newsbomb.gr
«Όσο πιο νωρίς στολίζεις, τόσο πιο ευτυχισμένος νιώθεις», λένε οι ψυχολόγοι για όσους φέρνουν νωρίτερα τα Χριστούγεννα - Η ψυχολόγος Νένα Γεωργιάδου μιλώντας στο Newsbomb.gr εξήγησε την ανάγκη του κόσμου για τον πρόωρο στολισμό αλλά και το πώς οι μέρες των γιορτών γίνονται μια καταθλιπτική περίοδος για πολλούς
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις γιορτές των Χριστουγέννων και οι περισσότεροι έχουν ήδη τοποθετήσει δέντρα με φωτάκια και στολίδια στο σπίτι τους. Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι ξεκινούν την ευχάριστη διαδικασία στολισμού του σπιτιού τους μόλις μπει ο Νοέμβριος. Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχει λόγος που συμβαίνει κάτι τέτοιο και έτσι εξηγείται που ο περισσότερος κόσμος θέλει να στολίσει τόσο νωρίς.
Οι ημέρες των Χριστουγέννων φέρνουν χαρά που αρκεί για να «γεμίσουν οι μπαταρίες» για τους περισσότερους ανθρώπους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Σύμφωνα με έρευνες, τις ημέρες των γιορτών αρκετά ερεθίσματα και καταστάσεις προκαλούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο ευφορία: η διάθεση για προσφορά και αγάπη, αλλά και η διάθεση για ξεκούραση, ή απλά διασκέδαση.
«Ενδορφίνες και ντοπαμίνη, οι ορμόνες της χαράς και της ευχάριστης διάθεσης επηρεάζονται τόσο από τη διαδικασία του στολίσματος όσο και από την απόλαυση του αποτελέσματος», σύμφωνα με την ψυχολόγο Deborah Serani.
Η αναμονή των Χριστουγέννων δίνει από μόνη της κίνητρα για θετικές σκέψεις και συναισθήματα ενώ οι γιορτινές διακοσμήσεις φέρνουν στην επιφάνεια τα έντονα συναισθήματα της παιδικής τους ηλικίας, σημειώνουν οι ειδικοί. Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια είναι αναμνήσεις χαράς, ενθουσιασμού και ξεγνοιασιάς.
Νένα Γεωργιάδου στο Newsbomb.gr: «Ο στολισμός αυτόματα βάζει το άτομο σε μία χαρούμενη διάθεση»
Η ψυχολόγος Νένα Γεωργιάδου μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε ότι οι χριστουγεννιάτικοι στολισμοί κάνουν καλό στη διάθεσή μας καθώς η επίδρασή του να στολίζει κανείς νωρίς, είναι θετική για την ψυχολογία όσων το κάνουν.
«Ο κόσμος στολίζει πολύ νωρίς προκειμένου να αλλάξει τη διάθεσή του καθώς τα πράγματα αυτή την εποχή είναι αρκετά δύσκολα για όλους. Το κομμάτι αυτό έχει να κάνει με την ανανέωση, κάθε φορά που ανανεώνουμε κάτι, μας κάνει να αισθανόμαστε καλά μιας και αλλάζει η αισθητική του χώρου. Ο στολισμός αυτόματα βάζει το άτομο σε μία διαφορετική διάθεση, λίγο πιο γιορτινή και χαρούμενη. Στην ουσία το βάζει σε μία προσμονή για κάτι καλό που θα έρθει, δηλαδή τις γιορτές», είπε αρχικά η Νένα Γεωργιάδου μιλώντας στο Newsbomb.gr.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάθλιψη τις ημέρες των γιορτών, όπου σύμφωνα με τους ειδικούς την εορταστική περίοδο καταγράφονται πενταπλάσια ποσοστά καταθλιπτικών, είναι ένα θέμα που πάντα έρχεται στην επικαιρότητα τις μέρες αυτές και φαίνεται να επηρεάζει όλο και περισσότερους.
«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων σχετίζεται με τις κοινωνικές σχέσεις, εκεί συνειδητοποιείς αν έχεις φίλους και οικογένεια. Για παράδειγμα αν φτάσουν τα χριστούγεννα και δεν έχεις καμία πρόσκληση ή έχεις προσκαλέσει κάποιους και δεν έρθουν τότε δημιουργείται μία αίσθηση ματαιότητας, ότι είμαι μόνος μου. Ακόμα ένα κομμάτι που είναι πιεστικό είναι η “επιβολή” ότι επειδή είναι γιορτές πρέπει να περάσουμε καλά», πρόσθεσε.
«Οι γιορτές και οι διακοπές είναι για να μαζέψουμε ενέργεια και να επιστρέψουμε με ανανεωμένη διάθεση στη δουλειά μας, το να έχεις περάσει καλά και να γυρίσεις με κακή διάθεση σημαίνει ότι δεν σου αρέσει η δουλειά σου. Είναι ίσως και μία ευκαιρία για να αναρωτηθεί κάποιος αν του αρέσει η δουλειά που κάνει. Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται σε λάθος δουλειές ή είναι με λάθος συναδέλφους», εξήγησε η Νένα Γεωργιάδου.
Ομάδα ψυχολόγων από τις ΗΠΑ: «Οι γείτονες έχουν όφελος από ένα σπίτι που στολίζεται νωρίς»
Σύμφωνα με την Amy Morin, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέα, «η εορταστική περίοδος δημιουργεί ένα συναίσθημα νοσταλγίας και συχνά, μια τάση για επιστροφή στις ρίζες της ύπαρξής μας. Μερικές από τις πιο δυνατές παιδικές μας αναμνήσεις είναι συνδεδεμένες με τον στολισμό του δέντρου, τα δώρα, τις οικογενειακές συγκεντρώσεις. Πόσοι από εμάς δεν έχουμε εκείνο το στολίδι του δέντρου των παιδικών μας χρόνων που κουβαλάμε μαζί μας σε όλα τα σπίτια της ενήλικης ζωής μας; Πόσες φορές, σε καλές ή κακές στιγμές μας, δεν θελήσαμε να χαθούμε σε εκείνη την παιδική μας χιονόμπαλα με το έλκηθρο και το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που και μόνο που την κοιτάμε, μάς γεμίζει γαλήνη;».
Ομάδα ψυχολόγων από τις ΗΠΑ, απέδωσε αυτές τις παρατηρήσεις, μεταξύ άλλων και στο ότι η θετική επίδραση του στολισμού σε ένα άτομο, αφορά όχι μόνο στην ψυχολογία του αλλά και στην επακόλουθη συμπεριφορά του. Δηλαδή θέλει να μοιραστεί τη χαρά του και έχει μεγαλύτερη επιθυμία να δει όσους αγαπά, αλλά και τα άτομα γύρω του γενικότερα, να είναι πιο χαρούμενα.
Σύμφωνα με την Carol Werner, κοινωνική ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο της Utah, στις ΗΠΑ, «ακόμα και οι γείτονες έχουν όφελος από ένα σπίτι που στολίζεται νωρίς. Μια τέτοια κίνηση, φαίνεται ότι δείχνει τη θετικότητα του ιδιοκτήτη. Αποτελεί μια δήλωση καλής πρόθεσης τόσο σε επίπεδο διάθεσης για επικοινωνία όσο και σε επίπεδο δεκτικότητας αλλά κι ανοχής. Είναι ένας έμμεσος τρόπος να εξωτερικεύσουν οι άνθρωποι την ευχάριστη διάθεσή τους και να την κάνουν γνωστή στους γύρω τους, στους γείτονες στην προκειμένη περίπτωση. Συγχρόνως, η μελέτη της έδειξε ότι πολλές φορές ο στολισμός χρησιμοποιήθηκε, συνειδητά ή υποσυνείδητα, από τον οικοδεσπότη ως ένδειξη φιλικής διάθεσης και πρόθεση κοινωνικοποίησης».
Γιατί στολίζουμε Χριστουγεννιάτικο Δέντρο
Το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου έφτασε στην Αγγλία στις αρχές του 19ου αιώνα και έγινε γνωστό στα μέσα της ίδιας εκατονταετίας χάρη στον Γερμανό πρίγκιπα Αλβέρτο και τη Βασίλισσα Βικτωρία. Το Βικτωριανό δέντρο στολιζόταν με κορδέλες, χάρτινες αλυσίδες, διάφορα κεριά, γλυκά και εντυπωσιακά κέικ.
Στη Βόρεια Αμερική το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο έγινε γνωστό από τους Γερμανούς αποίκους στις αρχές του 17ου αιώνα ενώ απέκτησε ιδιαίτερη φήμη από τον 19ο αιώνα και μετά.
Το ίδιο δημοφιλή ήταν τα Χριστουγεννιάτικα Δέντρα στην Αυστρία, την Ελβετία, την Πολωνία και την Ολλανδία.
Τον 19ο και 20ό αιώνα, οι Αμερικανοί ιεραπόστολοι εισήγαγαν τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα στην Κίνα και την Ιαπωνία, τα οποία επέλεξαν να τα στολίζουν με περίπλοκα σχέδια από χαρτί.
Στις 22 Δεκεμβρίου του 1882, ο Τόμας Έντισον ηλεκτροφώτισε το πρώτο Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στη Νέα Υόρκη, αντικαθιστώντας τα κεριά με ηλεκτρικούς λαμπτήρες, που ο ίδιος είχε ανακαλύψει.
Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στην Ελλάδα
Το έθιμο στολισμού του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου ήρθε στην Ελλάδα την περίοδο της Βαυαροκρατίας όταν τα Χριστούγεννα του 1834 η κατοικία του Βαυαρού Βασιλιά Όθωνα στο Ναύπλιο στολίστηκε με δέντρο, ενώ τα επόμενα χρόνια συνεχίστηκε στο παλάτι των Αθηνών. Στις 24 Δεκεμβρίου 1843 για πρώτη φορά στήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο σε ελληνικό σπίτι, συγκεκριμένα στο αρχοντικό του Ναξιώτη Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου, γενικού Προξένου της Ρωσίας στην Αθήνα.
Η αλήθεια είναι ότι το έθιμο αυτό δεν έφτασε στη χώρα μας το ίδιο γρήγορα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Τη δεκαετία του '30 κάποια σπίτια στην πόλη άρχισαν να στολίζουν, ενώ μεταπολεμικά το έθιμο διαδόθηκε γρήγορα τόσο στις πόλεις όσο και στην επαρχία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια να αντικατασταθεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ελληνικό καραβάκι δεν απέδωσε στα μέσα της δεκαετίας του 1970.
Διαβάστε επίσης
Ντελιβεράς μετέτρεψε το μηχανάκι του σε χριστουγεννιάτικο... έλκηθρο
Ξάνθη: Το εντυπωσιακό ανάγλυφο του Μίθρα Ταυροκτόνου και πώς συνδέεται με τα Χριστούγεννα
Το χριστουγεννιάτικο τραγούδι που γκρέμισε το «All I Want For Christmas Is You» από την κορυφή
Χριστούγεννα στην Αθήνα: Το στολισμένο Σύνταγμα, η Νύχτα των Ευχών, ο μαγικός κόσμος του ΚΠΙΣΝ