Οπαδική βία: Ως εγκληματίες θα αντιμετωπίζονται οι χούλιγκαν -Οικονόμου και Βρούτσης στον Άρειο Πάγο

Η κυβέρνηση ζητά από τον Άρειο Πάγο να αντιμετωπίζονται οι ταραξίες των γηπέδων ως μέλη εγκληματικών συμμοριών - Αίτημα για να αναβαθμιστεί η έρευνα σχετικά με υποθέσεις οπαδικής βίας.
3'

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον τομέα της καταπολέμησης της οπαδικής βίας καθώς η κυβέρνηση αναλαβάνει δράση, έπειτα από την ανακοίνωση για «λουκέτο» στα γήπεδα της Super League.

Όπως είχε ανακοινώσει χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σήμερα Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, μεταβαίνουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.

Συγκεκριμένα ζητήσουν, εκ μέρους της κυβέρνησης, την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στο χώρο.

Παράλληλα, οι υπουργοί θα στείλουν μήνυμα «μηδενικής ανοχής» στα φαινόμενα βίας εντός κι εκτός γηπέδων, προσκομίζοντας στην εισαγγελία όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των Αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας

Ουσιαστικά, όπως δήλωσε και σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο κ. Οικονόμου, θα ζητηθεί από τη Δικαιοσύνη η οπαδική βία να εξετάζεται σαν δράση εγκληματικών συμμοριών.

«Να εξεταστεί η υπόθεση αυτή σαν δράση εγκληματικών συμμοριών με διασύνδεση, όχι μόνο με φαινόμενα οπαδικής βίας αλλά με μια σειρά παραβατικών συμπεριφορών που καλύπτουν ευρύτερα θέματα: εμπορία ναρκωτικών, προστασίες, διασυνδέσεις με ακραίες πολιτικές οργανώσεις, συμμετοχή σε περίεργες συμμορίες και μαφίες – και με ένα βαθύ ιστορικό που δε θα καλύπτει ούτε τους 2, 3 ή 6 μήνες ή 1 χρόνο, αλλά θα πηγαίνει και πολύ πιο πίσω σε δολοφονίες και σε πρόσωπα που η παρουσία τους, παρά το γεγονός ότι είχε επισημανθεί εκεί, εξακολουθούσε και εξακολουθεί να επισημαίνεται στους αθλητικούς χώρους και στο οικοσύστημα το οπαδικό», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Επίσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τόνισε ότι θα ζητηθεί επανέλεγχος μιας σειράς υποθέσεων που θα βοηθήσει συνολικά τις Αρχές να αντιμετωπίσουν (και σε ό,τι αφορά τους φυσικούς, αλλά ενδεχομένως και τους ηθικούς αυτουργούς) όλη αυτή την έξαρση της εγκληματικής δραστηριότητας «από αυτές τις αγέλες χουλιγκάνων».

Τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας - Πώς θα ανοίξουν ξανά τα γήπεδα

Η δολοφονική επίθεση οπαδών πριν από λίγες ημέρες, που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός 31χρονου αστυνομικού, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να ανακοινώνει το μεσημέρι της Δευτέρας μια σειρά από μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας.

Τιο βασικότερο είναι πως όλα τα γήπεδα της Super League θα παραμείνουν κλειστά για τους επόμενους δύο μήνες.

Ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε πως ουδεμία ποδοσφαιρική αναμέτρηση της μεγάλης κατηγορίας θα έχει κόσμο στις εξέδρες μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2024, ενώ στη συνέχεια διευκρίνησε την κατάσταση για τα ευρωπαϊκά ματς, αλλά και αυτά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πως τα γήπεδα θα ανοίξουν de facto στις 12 Φλεβάρη. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να πληρούνται τρεις σημαντικές προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, μέχρι εκείνη την ημερομηνία θα εξεταστεί η τήρηση των ακόλουθων κανόνων:

  1. Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της Super League 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχων τους και αξιοποίηση του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές.
  2. Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.
  3. Επιπρόσθετα μέσα στο διάστημα των δύο αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση μια σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων πέραν των όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη.

Σχετικές ειδήσεις