Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ «ΑΡΧΗΓΟΥ», ΤΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΑ

Πώς φτιάχνονται οι «στρατοί» χούλιγκαν: Οι μικροί ακολουθούν τον «μεγάλο» για ένα χαρτζιλίκι

Πώς νεαρά παιδιά «τυφλώνονται» από ένα χαρτζιλίκι ή ένα δωρεάν εισιτήριο και μέσα σε λίγο καιρό, μετατρέπονται σε χούλιγκαν.
AP, φωτογραφία αρχείου.
3'

Σήμερα (12/12), υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης απέστειλαν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για εξάλειψη κάθε φαινομένου παραβατικότητας με οπαδικά κίνητρα, πέντε ημέρες μετά τα επεισόδια στου Ρέντη και τον σοβαρό τραυματισμό αστυνομικού, που εξακολουθεί να δίνει «μάχη» για να κρατηθεί στη ζωή.

Ωστόσο, μεγάλη εντύπωση προκαλεί η «σκοτεινή» δράση των κυκλωμάτων χούλιγκαν, τα οποία προσεγγίζουν νέα παιδιά, προκειμένου να δημιουργούν «στρατούς» οργανωμένων οπαδών και τα μεταλλάσσουν σε σκληροπυρηνικούς χούλιγκαν.

«Θα πάει ο μικρότερος, ο πιτσιρικάς στο γήπεδο με τον γνωστό ή τον φίλο και θα τον βρει ο μεγαλύτερος. Κατ’ αρχάς, θα προσπαθήσει να τον ενσωματώσει με διάφορους τρόπους δίνοντας κάτι στην αρχή –το οποίο μπορεί να είναι και αμελητέο– να μπει μέσα στο γήπεδο, να δει έναν αγώνα ως δώρο ή να πάει μία εκδρομή με τους υπόλοιπους πάλι για αγώνα εκτός της πόλης.

Αυτό είναι το… δόλωμα», επεσήμανε αρχικά ο Παντελής Τίγκας, αστυνομικός διευθυντής εν αποστρατεία και πρώην προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο νεαρός «στρατιώτης» αισθάνεται δυνατός, ότι είναι μέλος μίας ομάδας και κανείς δεν μπορεί να τον πειράξει. Οι πρώτες έκνομες ενέργειες είναι σε επεισόδια χαμηλής έντασης και αν είσαι καλός, ανεβαίνεις επίπεδο, καθώς η οργάνωση έχει ιεραρχία πυραμοειδούς μορφής. Πάντα υπό τις εντολές του «μεγάλου», όπως τόνισαν.

Από την οπαδική βία, στο οργανωμένο έγκλημα

Ο «μανδύας» του αθλητικού ιδεώδους δημιουργεί το κατάλληλο πεδίο για τη δράση εγκληματικών οργανώσεων με σκοπό το κέρδος του «αρχηγού», σύμφωνα με τους ειδικούς. Σε αυτό το στάδιο, πλέον, οι οπαδικές διαφορές έχουν ξεπερασθεί και δεν αποκλείεται να συνεργάζονται σε άλλες εγκληματικές ενέργειες.

«Πλέον, σε εκείνη την περίπτωση ξεπερνάμε τα όρια του αθλητικού πεδίου και μπαίνουμε σε κάποια άλλα σκοτεινά, ομιχλώδη. Υπάρχουν υπονοούμενα για σχέσεις συνδέσμων, οπαδών, προέδρων οι οποίοι κινητοποιούνται γι’ αυτούς τους σκοπούς.

Δηλαδή, έχουμε έναν οργανωμένο στρατό και πρέπει να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση. Γιατί, πότε και από ποιους οργανώνεται», ανέφερε ο Διαμαντής Μαστρογιαννάκης, καθηγητής ΕΑΠ.

Μία απλή αντιπαράθεση, ένας παλιός αγώνας μεταξύ δύο ομάδων, είναι αρκετά για κάποιους να κλείσουν ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους. Οι «σκοτεινοί» υποκινητές μπορούν ακόμη να χρησιμοποιήσουν και τις πολιτικές ή ιδεολογικές αντιλήψεις κάποιων, όπως έγινε με τους Κροάτες χούλιγκαν που προκάλεσαν τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και οδήγησαν στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη.

«Ποιους εξυπηρετούν οι χούλιγκαν;»

«Δείχνοντας» τους συνδέσμους φιλάθλων για τα περιστατικά οπαδικής βίας, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, Νίκος Ρήγας, τόνισε την 9η Δεκεμβρίου ότι «κάθε λίγο και λιγάκι, ύστερα από κάποιο τραγικό περιστατικό, όπως εκείνο με την δολοφονία του Άκη Καμπανού, συζητάμε, τα γεγονότα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τελικά, λύσεις δεν υπάρχουν», με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις.

«Μπορεί να υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο και νόμοι που θα γίνουν αυστηρότεροι, όμως, κάθε φορά βλέπουμε να υπάρχουν θύματα γύρω μας, δεν έχει σημασία αν είναι αστυνομικοί ή πολίτες.

Θα μπορούσε αυτή η ανθρωποκτόνα ευθεία βολή με την φωτοβολίδα να είχει χτυπήσει οιονδήποτε συμπολίτη μας. Όμως, το θέμα είναι τι κίνητρα έχουν τα συγκεκριμένα άτομα. Ποιους εξυπηρετούν, ποιοι είναι εκείνοι που υποθάλπουν τέτοιου είδους διαδικασίες. Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση, δεν είναι μόνο θέμα της Αστυνομίας αλλά όλης της κοινωνίας. Πρέπει να αποβάλλουμε αυτά τα άτομα», σημείωσε ο κ Ρήγας.

«Όμως, αν η κοινωνία αποβάλλει αυτά τα άτομα και αυτά βρίσκουν προστασία αλλού, τότε κάνουμε μία τρύπα στο νερό», τόνισε, κάνοντας σαφή αναφορά σε αθλητικούς συνδέσμους.

Σχετικές ειδήσεις